EBK, Dondurulmuş Sığır Eti İhalesi Yapacak


Et ve Balık Kurumu(EBK) 2 Şubat tarihinde 6 bin ton taze soğutulmuş Karkas sığır eti ihalesi yapacağını duyurdu.

EBK’nın sığır eti ithalatına ilişkin duyurusu kurumun internet sitesinde yayınlandı. Buna göre açıklamada, taze soğutulmuş sığır eti ithalatı yapılacak ülkeler belirlenirken, bunlar arasında Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Malta, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya ülkelerinde ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün izin vereceği diğer ülkeler yer aldı.

Bunun yanı sıra, ithal edilecek karkas et, yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin, Belçika mavisi ve Brown Swiss ırkı ve melezleri olan erkek sığırlardan elde edilecek. Avrupa Birliği karkas sığır eti sınıflandırmasına göre üretilen karkas etler, en düşük R kalitede, yağlılık sınıflandırmasına göre de en düşük 3. kalite olacak ve beher karkas ortalaması 250-450 kilo arasında bulunacak.

Kesimi yapılacak sığırlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek. Kesimler Tarım ve Köyisleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak, et üretiminin her aşaması ve yükleme kurum elemanları tarafından kontrol edilecek.

DİĞER HABERLER
Tohumu bedava, kazancı çok

Karkas etler, Sakarya ve Ankara kombinalarına biner tonluk partiler halinde teslim edilecek. İhale şartnamesi, 500 TL bedel ile satın alınabilecek. Teklifler, 2 Şubat günü saat 15.00’de alınacak.(ANKA)

ETBİR: UCUZ ET İÇİN BİRAZ DAHA SABIR

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan, yaşanan sorunların çözümü için sabırlı olunmasını istedi

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, son yıllarda et fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekerek, “Yaşanan sorunların çözümü ve sektörde kurulmaya başlayan istikrarın kalıcılığı için sabırlı yaklaşıma ihtiyaç var” dedi.

ETBİR adına yazılı bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan, sektörün dünyadaki hayvancılığın gelişimine paralel olarak bir takım yapısal farklılıklar göstererek gelişimini sürdürdüğünü belirtti. Geçmiş yıllarda yaşanan küresel kuraklık ve ekonomik krizlerin ülkemizde de etkisini göstererek besicilik faaliyetlerinde maliyetlerin yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Yücesan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yükselen maliyetler nihai tüketiciye yüksek birim fiyat olarak yansımış, dar gelirli halkımız ise temel gıda maddesi olan kırmızı ete ulaşamaz hale gelmiştir.

Belirli nedenlerle yükselmiş olan kırmızı et fiyatları, daha yüksek kar beklentisi olan kesimler tarafından sektöre suni arz sıkıntısı olarak yansıtılmasıyla fiyatlar tekrar yükseltilmiş; hatta kırmızı et bir şekilde bulunamaz hale getirilmiştir.

DİĞER HABERLER
İzmir’in sütü ve su ürünleri Rusya’nın ilgi alanında

Ancak sektörümüzün gücü ve kamunun desteği ile; kırmızı et üretiminin ana hammaddesi olan besi ve damızlık hayvan ithalatının önü açılmış, gelecekte ihtiyacı karşılayacak besi hayvancılığı teşvik edilmiş, sektörün gerçek sahipleri kapasitelerini artırarak faaliyetlerine devam etmektedir.”

Her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de dönemsel olarak çok veya daha az karlı günler yaşandığını ve yaşanmaya da devam edeceğini kaydeden Yücesan, “Bu bağlamda hemen sonuç alma beklentisi sektörün tabiatına ters bir durumdur. Karkas et ithalatıyla tüketime sunulacak kırmızı et tedariki sağlanmış ve halkımızın uygun fiyatlarla ihtiyaçlarını karşılaması sağlanmıştır. Son yıllarda yaşanan sorunların çözümü ve sektörde kurulmaya başlayan istikrarın kalıcılığı için sabırlı yaklaşıma ihtiyaç vardır” dedi.

Yıl içinde yapılan besilik hayvan yatırımlarıyla gelecek sezonda ülkedeki besi hayvanının yeterli hale geleceğini, bu materyalin piyasaya sürülmesiyle sektörde istikrarın devam edeceğini ifade eden Yücesan, “Bu süreçten sonra yerli üretimimizin kalitesi artarak yeterli hale gelecektir. Bir sivil toplum kuruluşu olarak Etbir temsil ettiği meslek kolunu, üyesi olan veya olmayan besicileri, geçim yolunu bir şekilde kırmızı etle meşgul olarak sağlayan tüm ticaret ehlini, bunun ötesinde tüm toplum kesimlerini ve hassaten tüketicileri de gözeterek tutum ve görüş belirlemeyi daha sağlıklı bir bakış açısı olarak görmektedir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Gıda egemenliği panelimize bekleriz.

ETBİR’İN YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

ETBİR 15 Ocak 2011’de yapılan Genel Kurulu sonrası seçilen yönetim kurulu üyelerinin görev dağılımı yapıldı. Vet. Dr. Ahmet Yücesan’ın Yönetim Kurulu seçildiği listede, Mustafa Albayrak Başkan Vekilliğine getirildi. Yönetim Kurulu üyeleri ve görev dağılımı şöyle:

SAN ET ve ET MAMULLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
AHMET YÜCESAN BAŞKAN
 
AYDOS ET ve GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
 MUSTAFA ALBAYRAK  BAŞKAN V.
 
DÖRT MEVSİM ET MAMULLERİ SAN. TİC. A.Ş.
 ERGÜN GÖÇER  SAYMAN
 
DANET ET VE ET ÜRÜN.PAZ. ve TİC.LTD.ŞTİ.
 OSMAN ULUÇAY  ÜYE
 
KAYARLAR ET SAN. TİC. A.Ş.
 HİKMET KAYAR  ÜYE
 
ERŞAN ET ve ET ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.
 SELÇUK ERŞAN ÜYE
 
SULTAN ET ve GIDA ÜRETİM TİC. PAZ. LTD. ŞTİ.
 MUSTAFA BILIKCI ÜYE-Ankara Tems.
 
ÖZLEM ET VE ET MAMÜLLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
 ŞERİF COŞKUN  ÜYE
 
EMİN HAYVANCILIK ET VE GIDA SAN.TİC. LTD. ŞTİ.
 MEHMET EMİN ARSLAN ÜYE


25 Ocak 2011. 11:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x