FAO’nun başarı kitabına girdik


Tarımda kredi faizlerini yüzde 17,5’e indirdik, FAO’nun başarı öyküleri kitabına girdik  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayımladığı başarı öyküleri raporuna Türkiye de girdi. Raporda, tarımsal kredi faizlerinin yüzde 59’dan yüzde 17,5’e indirildiği belirtilerek bu sayede 957 bin çiftçiye destek sağlandığı vurgulandı.

Kim ne derse desin, yanlışlar yapılsa da bu yanlışlar karşısında eleştiriler olsa da tarımda kat ettiğimiz yol öyle yabana atılır cinsten değil. Açıkçası, bundan on yıl önce tarımda izlenen politika nedeniyle kendi kendimize yeten ülke konumundaydık. Böyle de olunması isteniyordu. Yıllarca, ‘kendi kendimize yetelim, bize yeter’ tarzı bir politika sürdürüldü. Hal böyle olunca da dünyada tarımda gelişen ülkeler arasında kendimize bir yer edinemedik.Ancak görünen o ki bu kısır döngü artık kırılmış durumda. Örnek mi? Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı başarı öyküleri raporu. Türkiye, ilk defa bu raporda kendine yer edindi. Nasıl mı? Anlatalım.Raporda, Türkiye’nin Batı’daki komşularına taze ve işlenmiş meyve, sert kabuklu yemişler ihraç ettiği belirtilerek tarımsal ürün listesinde binin üzerinde ürünün yer aldığı, ülkenin tarımsal ihracat değerinin yılda yaklaşık yüzde 5 oranında büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Türkiye’nin 1990’lı yılların son yarısında makroekonomik stabilitesinin önemli ölçüde sarsıldığına da değinilen raporda, şu görüşlere yer veriliyor:”Ülke önemli reformlar başlattı. Bu sürecin önemli bir bileşeni politik olarak dikkat gerektirmekle birlikte, tarımsal desteklerin tekrar düzenlenmesi yoluyla, desteklerin sektör açısından daha etkin hale getirilmesi ve maliyetlerin azaltılması amaçlanmaktaydı. Ekonomik iyileşme ve ülkenin ekonomik beklentilerine ulaşmak açısından büyük bir gelişme yaşanmıştır.”

DİĞER HABERLER
"Tahılda üretimin 2,5 milyon tonu kaybediliyor"

Güçlü, rekabetçi bir sektör

FAO’nun raporunda bu süreci hızlandıran önemli sebeplerden bir tanesinin de tarımsal kredi faizlerinde yapılan dikkate değer indirim olduğu vurgulanıyor ve “Faizler 2000 yılında yüzde 59 düzeyindeyken bugüne geldiğimizde bu değer, yüzde 17,5 değerlerine kadar gerilemiştir. Bu, kredi kullanımında 16 katlık bir artışla sonuçlanmış ve 2008 yılında 957 bin çiftçiye 5.64 milyar dolar sağlanmıştır” deniliyor.Raporda ayrıca, Türkiye’nin tarım ürünü ihracatına da dikkat çekiliyor. Tarımsal katma değerin GSMH’ye olan katkısının yüzde 10 düzeyinde olduğuna işaret edilen raporda, şu görüşlere yer veriliyor:Tarım ürünleri ihracatı, 1999-2001 ve 2005-2007 yılları arasında büyüme değeri dolar üzerinden yıllık yüzde 4,7’lik olmuştur. Hatta küresel ekonomik bunalımın ortaya çıkardığı zorluklar karşısında dahi tarım sektörü, 2009 yılının ilk ayında yüzde 4,3 ve ikinci yarısında ise yüzde 6,7 büyüme göstermiştir. Destekleyici politika önlemleri ve seçimli kamu sektör yatırımlarının bir kombinasyonu yoluyla Türkiye, aynı zamanda yurtiçi talebin büyük bir kısmını karşılarken, yüksek kıymetli niş ürünler için bölgesel pazarlardan yararlanabilen güçlü ve rekabetçi bir tarım sektörü geliştirmeyi amaçlamaktadır.”

Tarımda kadınlara öncelik tanındı

FAO’nun ‘Başarı Öyküleri’ raporunun Türkiye’yle ilgili en ilginç bölümü ise tarımda kadınlara tanınan öncelik. Kırsal Kalkınma Destek Programı aracılığı ile en uygun zamanda üretimi başlatarak, geliri en yüksek seviyeye çıkarma konusunda çiftçileri yetkin kılan çalışmalar sergilendiğinin kaydedildiği raporda özetle şunlar aktarılıyor:”Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması üzerine yönlendirme yapılmaktadır. 2003 ve 2009 arasında, önceliğin kadınlara verildiği, 175 bin ailenin faydalandığı 1600’den fazla çiftçi kooperatifinin projesi destek almıştır. Günümüze değin, bu projeler için 150 milyon dolar sağlanmışken, 75 milyon dolarlık hibe daha yeni ekipman ve makine alımına yöneltilmiştir.”Özetle FAO’nun raporu böyle. Altını bir kere daha çizmekte fayda var. Daha on yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten ülke konumundayken, bugün yaptığımız tarım ürünü ihracatı ile başarı öyküleri arasına giriyoruz.

DİĞER HABERLER
Tarımsal Üretici Birliklerinin Denetlenmesi Tebliği

8 Eylül 2010. 14:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x