Elektrikte yeni dönem


30 bin kilowatsaat tüketen en iyi fiyatı kim veriyorsa elektriği ondan alabilecek
 
EPDK elektrikte serbest tüketici olabilme sınırını 100 bin kilowatsaatten 30 bin kilowatsaate düşürdü. Yılda 30 bin kilowatsaat tüketen bir işletme ya da site, pazarlık yapıp en ucuz elektriği hangi dağıtım firması satıyorsa ondan alabilecek.

Diyelim ki İstanbul’da Anadolu Yakası’nda bir işletme sahibisiniz. Yıllık elektrik tüketiminiz de 30 bin kilowatsaat’in üzerinde. Eğer isterseniz ve fiyatını uygun bulursanız elektriğinizi İstanbul Anadolu Yakası’nda oturmanıza rağmen gidip Van’daki elektrik dağıtım şirketinden alabileceksiniz.

Serbest tüketici hakkı denen bu uygulama bir süredir devam ediyordu. Ancak limitleri yüksekti. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrikte yıllık serbest tüketici limitini 100.000 kWh’den, 30.000 kWh’ye indirdi. EPDK yetkilileri bu kararı daha rekabetçi bir piyasa oluşması için aldıklarını belirttiler.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, amaçlarının sözkonusu limiti 0’a kadar düşürmek olduğuna belirtti. Sözkonusu limit, 100 bine indirilmeden önce de 480 bin kilowatsat olarak uygulanıyordu.

Ancak alınan bu kararın elektrik dağıtım şirketlerini olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Nitekim karara elektrik dağıtım şirketi yetkilileri tepki gösterdiler.

Muğla Aydın bölgesine elektrik dağıtım yapan AYDEM Elektrik’in Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Ceyhan Saldanlı, bu konuda henüz altyapının hazır olmadığını söyledi.

DİĞER HABERLER
Bankaların Yüksek Havale Ücreti Hükümeti de İsyan Ettirdi..

Saldanlı, “Uygulamada sorunlar çıkacağını düşünüyorum. Çünkü sayaç altyapısı buna müsait değil. Serbest tüketicilerin de eş zamanlı olarak okunması gerekiyor. Bu da fatura sayısının bir anda 3-4 kat artması anlamına geliyor. Otomatik sayaç okumalar buna hazır değil” dedi.

EPDK’nın böyle bir uygulamanın dağıtım şirketlerini zor durumda bırakacağını ifade eden Ceyhan Saldanlı, “Bizim TETAŞ ve EÜAŞ’la yaptığımız sözleşmeler var ve onların elektriğini satıyoruz. Dolayısıyla elimizde fazla elektrik kalabilir. Bu sözleşmelerin de zaman içinde yeniden düzenlenmesi lazım. Bu durum sadece dağıtıcı şirketlerin değil, dolaylı olarak üretici şirketlerin de zararına olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu konuda sektör olarak toplanarak önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacaklarini ifade eden Saldanlı, “Bizim rekabete karşı olduğumuz gibi bir şey çıkarılmasın. Benim söylemek istediğim altyapının ve mevcut düzenlemelerin bu duruma hazır olmaması” diye konuştu.

Elektrikte yüzde 40’a varan indirimler alınması mümkün

Kurulun kararı gereği, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümleri uyarınca Kurul tarafından belirlenerek yayımlanan elektrik enerjisi miktarını gösteren ‘serbest tüketici limiti, 2011 yılı için 30 bin kWh olarak uygulanacak. Tüketimi bu miktarın üzerinde olan tüketiciler, tedarikçilerini seçebilme hakkına sahip olacak. Tüketiciler böylelikle isterlerse dağıtıcı şirketten ya da bir anlaşma yaparak başka bir tedarikçiden elektrik enerjisi alabilecekler.

DİĞER HABERLER
ÇAYKUR işçi ikramiyelerini yarın ödeyecek

Serbest tüketici limitinin düşük tutulması, daha çok abonenin serbest tüketici olmasını mümkün hale getiriyor. Karar 100 bin kilowatsaat olarak uygulanırken de pek çok tüketici elektrik kullanım gücünü kullanarak bulunduğu bölgenin dışındaki bir dağıtıcı ya da üreticiden pazarlıkla farklı fiyattan elektrik alabiliyordu. Bu pazarlıklar sırasında bazı büyük tesislerin yüzde 40’a varan oranda elektriği daha ucuza satın aldığı biliniyor.

15 daireli apartman bile serbest tüketici olur

Klimasız bir evin ortalama aylık elektrik tüketimi 150-250 kilowatsaat civarında çıkıyor. Bu da bir dairenin yılda 1.800-3.000 kilowatsaat elektrik tükettiği anlamına geliyor. Bir başka deyişle 15 daireli bir apartman şayet tek elektrik sayacı kullanıyorsa rahatlıkla serbest tüketici olabilecek. Elektrik Mühendisleri Odası yetkilileri ise şehirlerdeki apartmanlarda ortak sayaç kullanımının artık çok azaldığını ancak yazlık sitelerde bu uygulamanın hâlâ ağırlıklı olduğuna dikkat çekiyorlar.


28 Ocak 2011. 09:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x