İran Sınırına 3.Kapı Nisan 2011’de


İran Kapısı Kapıköy’de Hedef 30 Milyar Dolarlık Ticaret 
 
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İranlı yetkililerle Kapıköy Sınır Kapısında incelemelerde bulundu.

Yılmaz, kısa süre içerisinde 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. Vana gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahiminin Yardımcısı Ali Ağa Muhammedi ile birlikte Van Ferit Melen Havaalanında bir süre dinlendikten sonra karayolu ile Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısına gitti. Kuran-ı Kerimin okunması sonrası Türk tarafı da İran bölgesine geçti. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahiminin Yardımcısı Ali Ağa Muhammedi, 400 yıllık tarihi bir geçmişin üzerine inşa edilmiş dostluk ve kardeşlik ilişkisi içerisinde bir araya gelmekten son derece mutlu olduğunu söyledi. Muhammedi, Biz doğal olarak geçmişten bu yana Van halkı ile çok sıkı bir dostluk ve yakınlık içerisindeyiz. Çok güzel bir dostluğumuz var. Bugün de bu ilişkinin semeresi olarak Kapıköy Sınır Kapısını açmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu kapı açılışının iki bölgeye katkı sağlamasını umuyoruz. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğanın imzası ile burası yap-işlet-devret modeli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)ne devredildi ve biz de bunu en kısa zamanda başlatacağız. Bizler, ivedilikle buradaki yapıları, altyapıları tamamlamalıyız. Bizim gayretimiz ve amacımız, iki ülke arasındaki çeşitli bölgelerde mevcut sorunları ve sıkıntıları aşmak. Karşılaşabileceğimiz muhtemel sorunları istişare ederek, 150 milyon nüfusla 2 trilyon dolarlık üretime ulaşacağız. dedi. Konuşmasının son bölümünde tercümanın yaptığı hatayı düzelten Muhammedi, Doğubayazıt Gürbulak ve Hakkari Esendere Sınır Kapısındaki eksiklikleri gidereceklerini söyledi.

DİĞER HABERLER
Dev Kabaklar

 Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise kısa süre içerisinde 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasının hedeflendiğini belirterek, Fakat bu, kendiliğinden ulaşılabilecek bir hedef değil. Bunu gerçekleştirmek için hepimizin üzerine düşen işler var. Buraları bir refah bölgesi olarak görmek istiyoruz. Dünyada bunun güzel örneklerini görüyoruz. Bugün burada önemli bir adım atıyoruz. Kapılar bunun için önemli unsurlardır. Kapının açılması ile ilgili geçen sene 15 Ocakta Bakanlar Kurulunda kararımızı aldık. İran da dün itibarı ile aynı yönde karar almış. şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından taraflar, Van il merkezine geçerek, sınır kapısının transit geçişe açılacağı günü belirlemek üzere bir araya gelecek. (CİHAN) 
 
Türkiye-İran sınırına 3. kapı geliyor

Türkiye-İran arasında bir sınır kapısı Kapıköy. Ama aslında umudun kapısı. Ticaret yapıp para kazanmak için de, hayatta kalmak için de. Çünkü orası sadece bir sınır ticaret merkezi olarak kaldıkça, serbest ticaret yapılmadıkça, ticaretin yolu dağlardan geçiyor. Dağlar da ölüm getiriyor. Bir kez daha kurdeleler kesildi Kapıköy’de. 15 Nisan’dan itibaren yük ve yolcu taşımacılığı başlayacak./CNN


29 Ocak 2011. 09:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x