İnsan İnsanı Yerken Tavuklar mı Yamyam Oldu?


14556505_681097742058212_5805215975462669377_o

 

 

 

Ne yazık ki tavuklarımız ve tavukçuluk sektörümüz olur olmaz haberlerle yine gündemde yer almaktadır.

 

Aslında yıllardır tavuk eti, yumurta, tavukçuluk sektörü konularında asılsız haberler yapılmakta, halkımız da haklı olarak tedirgin olmakta idi. Oysa bizler Veteriner Hekimler olarak işin mutfağında olduğumuzdan her zaman “tavuk”tan yana olduk.

 

Tavukçuluk sektörü ülkemiz için çok ciddi getirileri olan bir sektör olmasının yanısıra tavuk eti ve yumurtası halkımızın ekonomik durumu dikkate alındığında sağlıklı proteini en uygun tüketeceği ve kolay ulaşabileceği bir kaynak aslında.

İşte o yüzden basında ısrarla yer alan yanlış haberlere karşın, konuyla hiç ilgisi olmayan bilgisiz isimlerin başı çektiği kampanyalara karşın biz Veteriner Hekimler olarak tavuklarımızın ve tavukçuluk sektörünün yanındayız.

 

Rendering tesisleri bir çeşit geri dönüşüm, yeniden kazanım tesisleridir. Gıda amaçlı tüketilen hayvanların, insanlar tarafından doğrudan tüketimi yapılmayan kısımlarını değerlendirmek adına uygun koşullarda işlenen atıklar zengin protein içerikleri nedeni ile tavukçuluk sektöründe zaten yıllardır kullanılmaktadır. Hatta rendering ürünler kedi, köpek mamaları ve balık yemlerinde de bulunmaktadır. Yani tavukların yamyamlaşması gibi bir durum söz konusu değildir. Rendering ürünlerin kullanılmaması demek; Tavukta % 70 lik kısmın karkas yani et olarak değerlendirildiğini düşünürsek % 30 luk kısmın çöpe atılması demektir. Bu da ülke ekonomisi açısından ciddi kayıptır.

DİĞER HABERLER
Ayağı kırılan ördeğe fizik tedavi

 

Avrupa Birliğine uyum kapsamında getirilen yasak ve düzenlemeler 1990 lı yıllarda görülen Deli Dana Hastalığına istinaden öngörülmüştür. Ancak tavukçuluk sektöründe yıllardır yapılan bu uygulamada ve bilimsel çalışmalarda bu tarz bir tehdit saptanmadığı da unutulmamalıdır.Bu nedenle insan sağlığı açısından tavukların beslenmesine rendering ürünlerle destek olmanın zararlı olduğunu da söyleyemeyiz.

 

Dolayısıyla “Yamyam Tavuk” ifadesinin kamuoyunda yanlış algı oluşturması dışında dikkate alınacak bir yanı yoktur.

 

Emin olun, mecaz da olsa, insanların birbirini yediği günümüzde; sinirli komşunuz, bir trafik canavarı ya da saçma sapan bir insan hatası yüzünden ölme olasılığınız çok daha yüksektir.

 

Bizler Veteriner Hekimler olarak bu konuda tavukçuluk sektörü yetkililerini destekliyoruz. İlgili Bakanlıktan tavukçuluk sektörüne ve kendi insanına sahip çıkmasını bekliyoruz.

 

 

  1. Gökhan ÖZDEMİR

Yönetim Kurulu Adına

Başkan


2 Aralık 2016. 13:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x