25 Yeni Alış Veriş Merkezi Yolda


Yeni AVM’ler açılınca 35 bin kişiye daha iş imkanı sağlanacak.
       
Bu yıl Tükiye çapında 25 yeni AVM açılacak, 35 bin kişilik istihdam yaratılacak. Yeni AVM’lerin açılışını takiben halen faaliyette olan alışveriş merkezi sayısı 291’e ulaşacak.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezleri ve perakende sektörünün son üç yılını değerlendirdiği ve 2011 hedeflerini paylaştığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de 200-250 marka olduğunu, farklılaşmayı yaratmak için bunun 600-700’lere çıkartılması gerektiğini, o zaman çok farklı markalarla çok farklı kitlelere ulaşılabileceği için iki tane AVM’nin yan yana olmasında bile bir sakınca bulunmayacağını söyledi.

Türkiye’de AVM sektörünün, 2010 yılında 35 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne eriştiğini, bunun üçte birinin yabancı sermayeden geldiğini ifade eden Kodal, 350 bin kişiye istihdam olanağı sağladıklarını ve 2010 yılında açılan 21 yeni AVM ile 6,4 milyon metrekarelik kiralanabilir alana ulaştıklarını, şu anda 266 aktif AVM olduğunu belirtti.

Kodal, ”Sektörün büyüdüğünü görüyoruz. Ama toplam artışın yüzde 12,8 olduğunu düşünürsek, eski yıllara göre artışta bir yavaşlama söz konusu” dedi.

81 ilin 46’sında AVM var

Açılan AVM’nin yüzde 58’inin Ankara ve İstanbul’da olduğunu söyleyen Kodal, önümüzdeki yıllardan sonra ağırlığın Anadolu’ya kayacağını düşündüklerini ifade etti. Kodal, ”Şu anda 81 ilimizin sadece 46’sında AVM bulunuyor. Bin kişiye düşen kiralanabilir alan ise yaklaşık 89 metrekareye geldi. Avrupa ortalaması 200 metrekare civarlarında” dedi.

DİĞER HABERLER
Fitch Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

Büyük kategorideki AVM sayısının ise çok daha az olduğuna işaret eden Kodal, Türkiye’de 20 bin metrekarenin üzerinde, gerçekten AVM diyebilecekleri özelliklere sahip sadece 108 AVM bulunduğuna dikkati çekti.

Hakan Kodal, 2011’de 25 AVM açılacağını ve toplam AVM sayısının da bu sene sonunda 291’e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

İstanbul Shopping Fest’in 18-26 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini de söyleyen Kodal, burada ilk defa bu yıl AMPD, AYD ve BMD’nin aynı çatı altında birlikte çalıştığını gördüklerini, bu organizasyonun yıllık bütçesinin de 70 milyon liraya ulaştığını, sembolik üyeleri Kapalıçarşı ile de ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.


1 Şubat 2011. 19:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x