Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu


 

1482137624_guido_barilla

 

 

Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nun 7’ncisi Milano’da yapıldı

 

“Önlem almazsak 2050’de 10 milyar insana 3 dünyalık gıda üretimi yetmeyecek”

 

Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın (BCFN) bu yıl Milano Bocconi Üniversitesi’nde 7’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda gıda konusunda sürdürülebilir kalkınma hedefleri, gıda israfı, obezite, insan ve gezegeni koruyacak beslenme modellerine dikkat çekildi. Dünyanın en iyi üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra gıda, beslenme ve sağlık alanında en etkin 40’a yakın ismin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte; Türkiye’nin de dahil olduğu 25 ülkede gerçekleştirilen bugüne kadarki en kapsamlı “Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi” duyuruldu

 

Dünyada gıda ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz etmek amacıyla kurulan Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN), devasa bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Bu yıl Milano Bocconi Üniversitesi’nde 7’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda gıda ile beslenme konusunda bugün ve gelecekte karşılaşılabilecek sorunlar, gıda konusunda sürdürülebilir kalkınma hedefleri, gıda israfı, obezite, insan ve gezegeni koruyacak beslenme modeli ele alındı.

 

Gıda, beslenme, tarım konusunda dünyanın dört bir yanından gıda uzmanları, bilim insanları, fikir önderleri, aktivistler, şirket temsilcileri ile genç yetenekleri bir araya getiren etkinlikte insanlar ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin yol haritası çıkarıldı. Johns Hopkins, Kolombiya, Yale, Harvard, Toronto üniversitelerinin yanı sıra gıda, beslenme ve sağlık alanında 40’a yakın ismin konuşmacı olarak yer aldığı organizasyonda ekoloji ve gıda sistemleri için sürdürülebilirlik, eylem önerileri, sürdürülebilir gıda sistemleri, beslenmenin yeni kuralları, Akdeniz diyetinin rolü, gıda ve iklim değişikliğinde tarım için karşılaşılan zorluklar ile çözüm önerileri aktarıldı. Dev etkinlikte ayrıca dünya genelinde bugüne kadar yapılan, Türkiye’nin de dahil olduğu ve 25 ülkede gerçekleştirilen en kapsamlı “Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi” sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

DİĞER HABERLER
AB'nin yeni dönem başkanı Hollanda

 

“30 YIL SONRA HER DAKİKA 27 HEKTAR EKİLEBİLİR ARAZİ KAYBOLABİLİR”

Forumda “Daha iyi ye, daha az ye, herkes için gıda” başlığı ile sunum yapan BCFN Başkanı Guido Barilla, dünyadBİLİR”a milyonlarca insanın gıdaya erişemeyip açlık çekerken, diğer tarafta büyük gıda israflarının yaşandığına; tarımsal ürünlerin biyoyakıt benzeri amaçlarla kullanıldığına dikkat çekti. 5 yıl önceki forumda gıdanın geleceğini garanti almak için gündeme getirilen konuların bugün daha hassas boyutlara ulaştığına dikkat çeken Guido Barilla, “20’inci yüzyılın başında 1,5 milyar düzeyinde olan dünya nüfusu, bugün 7 milyarı aştı. 2050’de ise 10 milyara ulaşması bekleniyor. AB ülkelerinin nüfusu azalırken, hızla gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışı gerçekleşecek. Bu dönüşümün, olağanüstü iklim değişikliğinin gerçekleşmesine etki etmesi bekleniyor. Önümüzdeki 30 yıl el birliği ile önlem alınmaz ise her dakika ekilebilir arazinin 27 hektarını kaybetmeye başlayacağız. 2 milyar insan su kıtlığı yaşamaya devam edecek ve su stresi birçok ülkede daha çok yaşanacak” dedi.

 

“1,5 DÜNYALIK GIDA ÜRETİMİ BİZLERE YETMİYOR”

 

Toplantıda 2 milyardan fazla insanın aşırı gıda tüketimi nedeni ile obezite sorunu ile karşı karşıya olduğunu, 1,8 milyar insanın ise yiyeceğe erişemediği bir paradoks yaşandığını belirten Guido Barilla sözlerini şöyle sürdürdü: “Yemek, önümüzdeki süreçte dünyanın geleceği için daha da önemli olacak. Ancak gıda, bu yıllarda değerini kaybetti. Tedarik zincirinin değerini ve onu üretmek için yapılan çabaları göz önünde bulundurduğumuzda dünyayı beslemek için bir buçuk gezegen tüketiliyor. Maalesef her yıl gıda üretiminin üçte biri israf oluyor. Herhangi bir yiyeceğe neredeyse hiç erişemeyen 1,8 milyar insan sayısı gün geçtikçe artıyor. 2050 yılına kadar aynı şekilde devam edersek, mevcut bitkisel üretim alanlarının 3 katına ihtiyacımız olacak. Çevresel faktörleri de göz önünde bulundurursak, bu gidişat kıtlığa, yoksulluğa ve açlığa sebep olacak. Gıda tedarik zincirinin kilit oyuncuları, konuyla ilgili kanun, politika yapıcıları ve düzenleyicileri hep birlikte karşı karşıya olduğumuz bu tabloyu daha fazla ertelemeden, önlem almalıyız.”

DİĞER HABERLER
Vejeteryan Tavuk Tüketiciden İlgi Görüyor

 

“TÜM ÜRÜNLERİMİZİ YENİDEN FORMÜLE ETTİK”

 

Tüm çalışmalarını ‘Sizin için iyi, Gezegen için iyi’ stratejisi ile sürdüren Barilla’nın dünya kaynaklarının hızla tükenmekte olduğu günümüzde, gıda ve beslenme ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi paylaşan Guido Barilla, şunları kaydetti;

“Barilla olarak sürdürülebilir bir gelecek için adımlarımızı gezegen ve insan sağlığına yönelik olarak atıyoruz. Bu doğrultuda kendimizi de dönüştürüyoruz. Son 5 yılda neredeyse tüm ürünlerimizi yeniden formüle ettik. Daha az şeker, tuz, ve yağ; daha fazla lif ve tam tahıl içeren formüllere geçtik. Böylece insanlara daha sağlıklı gıda ürünleri sunarken, bir taraftan da çevresel etkimizi azalttık. Economist Intelligence Unit ile iş birliği yaparak gıda sisteminin sürdürülebilirliğini beslenme, tarım ve gıda israfı olmak üzere üç temel konuya odaklı olarak ölçen yeni bir endeks hazırladık. Ayrıca Thomson Reuters Vakfı ile birlikte gıda sürdürülebilirliği, açlık ve obezite, gıda ve yakıt, israf ve açlıktan ölüm ikilemlerine ışık tutmak için yeni bir uluslararası medya ödül programı hazırladık. Barilla olarak sürdürülebilir bir gelecek ve yaşam tarzı için gıdanın değerini ve önemini her platformda hatırlatmaya devam edeceğiz.”


19 Aralık 2016. 14:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x