Erzincan’da Kesimhane Yokluğu Kümes Kapattırıyor


Erzincan genelinde bulunan yaklaşık 44 tavuk üretim çiftliği kesimhane olmaması nedeniyle kapanırken, tavuk yetiştiricileri bu sorunun biran evvel çözüme kavuşturulmasını istiyor. 

15 milyon dolar sermayeli 40 milyon civarında yılılk üretim yapan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük entegre tavuk tesisi Canpi,dört yıl önce  krize yenik düşerek kapanmıştı.15 milyon dolar özsermaye ile kurulan Canpi, 40 milyon civarında yıllık üretim yapıyordu. 

Şirketin Genel Müdürü Cengiz Can, “Kuş gribi bizi derin bir krize sokmuştu onu başarıyla atlattık ama küresel kriz bize hiç şans bırakmadı, Şirket bölgede 130 tavuk çiftliğine de destek veriyordu.Bizim zor duruma düşmemiz onları da etkiledi. Kaybedilen istihdam bizi gerçekten çok üzüyor” demişti.

Canpi Tavuk Entegre Tesisinin mahkeme süreci uzadıkça, tavuk üreticilerinin de mağduriyeti her geçen gün artıyor. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan tesisin İl Özel İdaresi tarafından alınması durumunda tesis Et ve Balık Kurumu devir edilerek işletilmesi amaçlanıyor. Et Balık Kurumu mevcut tesisi çalıştırması durumunda, bölgedeki tavuk üretim çiftlikleri yeniden aktif hale gelecek. Erzincan genelinde de 60’ın üzerinde tavuk üretim çiftliğinin bulunduğunu, Organize Sanayi Bölgesinde ki tesisisin 2 yıldır faaliyette olmaması sebebiyle, Erzincan ve çevre illerdeki üretim çiftliklerinin kapandığını ifade eden tavuk üretim çiftliği sahibi Refik Aslan, üreticilerin çok zor durumda olduğunu, satışı gündemde olan tesisisin mahkeme sürecinin biran evvel çözüme kavuşturularak, yeniden çalışır pozisyona getirilmesi gerektiğini belirtti. 2008 yılının sonundan itibaren çiftliklerde üretim yapılmadığına değinen Aslan, kapanan Canpi Tavuk Entegre Tesisinin Özel İdare tarafından alınmasının gündeme geldiğini fakat mahkeme sürecinin uzaması sebebiyle mağduriyetlerinin arttığına değinerek, “Yargının bu ülkede ne konumda olduğunu biliyoruz. Mahkemeler uzadıkça uzuyor. Netice vermeyeceğini anladık. Yetkililerin bu işe el atmasını istiyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Sorumsuz Gazetecilik,Sorumsuz Doktorluk ve Sağlıklı Türk Pilici...

Tavuk üretim çiftliklerinin genel sıkıntısını, kesimhane olmayışına bağlayan Refik Aslan, “Kapalı bulunan çiftliklerin hepsi piliç üretimi yapıyor. Üretim yapalım ama nereye kestireceğiz. Bunu aşmamız içinde Et Balık Kurumu’nun bu kapanan tesisi işletmesini istiyoruz. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ın girişimleri sonucu kapanan tesisisin Et Balık Kurumuna devir edilmesi adına çalışmalar yapılıyor. Bu Erzincan’ın kurtuluşu demektir. Amacımız, yetkililerin bu işe el atarak bir çözüm bulmasını istiyoruz. Bu süreç uzayacak durumda. Yeni bir kesimhane yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.(İHA)


7 Şubat 2011. 10:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
samet
samet
13 yıl önce

erzincan ve ulke icin onemli olan bu sektor desteklenmeli. atil ama verimli projelere herkes duyarli olmali.

dj
dj
13 yıl önce

ergan projesi diyorlar, faaliyete gecti anda verimlilik elde edilecek olan bu sektore el atilmali. milyarlarca yatirim yapan ureticiler sahipsiz birakilirsa kim bundan sonra ile yatirim yapmaya cesaret eder. yetkilileri duyarliliga bekliyoruz.

Nejdet
Nejdet
13 yıl önce

Bu memleketin nüfusu neden artmıyor hiç düşünmüyorlarmı. İlte yatırım olmazsa insanlar neden kalsın. Gelin İstanbul’a binlerce Erzincanlı var. Siz bürokratlar, siyasiler bu yatırımları ayağa kaldırmazsanız işler yürümez. Avrupada bir işletmenin kurtulması için devletin tamamı seferber oluyor, sonrada çatır çatır vergisini alıyor, geri kalmış ülkelerde sizin gibi yapıyor. Yazık ya…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
4
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x