Ege Ajans 31 yaşına görkemli bir törenle girdi


Duayen gazeteci ve üretken akademisyen emekli oldu

Özlem Ateş-  Cansu Çeviker

İZMİR(Ege Ajans)- Türkiye’de üniversite bünyesinde kurulan ilk haber ajansı EGE AJANS(Ege Üniversitesi Haber Ajansı)  31 yaşına görkemli bir törenle girdi. Aynı zamanda Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik  Bölümü Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı, Ege Ajans Kurucusu ve   Sorumlu Haber Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı için düzenlenen  “Emeklilik Töreni”nde  duygusal anlar yaşandı.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; 24.Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşçoşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Ak, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gaye Erel,  dekanlar, yüksekokul, enstitü  ve meslek yüksekokulu müdürleri, sivil toplum kurumu yöneticileri, akademisyenler, gazeteciler ve  öğrenciler katıldı.

TAKDİRE ŞAYAN BİR BAŞARI

Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Ege Ajans’ta yıllar içinde birçok çalışan değişti ama değişmeyen bir kişi vardı; o da Oğuzhan Hocamızdı. Ege Ajans’ı buralara kadar getirmek takdir edilmesi gereken bir başarıdır. Ege Ajansımız üniversitemizde olduğu gibi Türkiye’mizde de bir ilk. Aynı zamanda pek çok üniversite ajansının kurulmasına da öncülük etmiş ve önlerini açmış bir ajanstır. Ege Ajans öğrencilerimizin yetişmesi ve ilk stajlarını yapmalarının yanı sıra ülkemize pek çok değerli medya mensubunu kazandırması açısından da çok büyük işlevi olan bir kurumdur. Oğuzhan Hocamıza emeklilik döneminde sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum. Başarı da diliyorum ancak başarı zaten her zaman onunla birlikte. Resmi olarak ayrılıyor gibiysek de onu buradan uğurlamıyoruz aslında. Kalbimizdeki yeri her zaman mevcut” dedi.

EGE AJANS’IN KURUCU HOCASI

Prof. Dr. Gaye Erel, “Doğum, eğitim yaşamı, evlilik, meslek seçimi, ilk işe giriş, terfiler ve emeklilik… Yaşam içinde biriktirdiklerimiz ve bizim için önem taşıyan tüm anıların ana başlıkları… Bugün bizim için çok özel bir gün. Oğuzhan Kavaklı hocamızın yeni dönemini burada bulunan tüm sevenleriyle birlikte kutluyoruz. Aslında kutlamak için birçok sebebimiz var. Bugün aynı zamanda Ege Ajans’ın 31. kuruluş yıldönümü, hocamızın doğum günü ve kamu hizmeti kısmının son günü. Hepsi çok tatlı bir tesadüfle bir araya geldi. 39 yıl kurumumuza, üniversitemize ve sektöre özverili çalışmalarıyla katkıda bulunan hocamıza da bu yakışırdı. Oğuzhan Hocamız bu salonda bulunan birçok kişinin hocasıdır. Kendisi Türkiye’de ve üniversitede ilk defa kurulmuş olan haber ajansı olma özelliğini taşıyan Ege Ajans’ın kurucu hocasıdır. Hepimizin ve sektörde çalışan tüm profesyonellerin yolu Ege Ajans’tan ve Oğuzhan Hoca’nın yanından geçmiştir. Haber yazmayı, haberi yayınlatabilmeyi, yakalayabilmeyi, biriktirebilmeyi, arşiv oluşturmayı ve saklamayı ondan öğrendik. Güne en erken başlayan ve mesai kavramı olmadan çalışan, masası hiç düzenli ve boş kalmayan odası, hiç ikramsız ve konuksuz olmayan biri olmuştur. Mesleğini ve öğrencilerini hep severek çalışmıştır. Değerli katkılarıyla Ege Ajans geçmişten bugüne en yoğun çalışan birimlerden birisi olmuş, diğer üniversiteler içerisinde ve medya sektöründe güvenilir bir marka haline dönüşmüştür. Kendisi kurduğu tüm temaslarında gönüllülük ve koşulsuz destek üzerine çalışmıştır. Ayrılmak çok kolay ancak iyi ayrılabilmek zor.  Emeklilik Oğuzhan Hoca için çok uygun bir kelime gibi gözükmüyor. Biz onun boş durmayıp çalışmaya devam edeceğini biliyoruz. Ülkemize, üniversitemize ve fakültemize, öğrencilerimize vermiş olduğunuz değerli hizmet ve katkılardan dolayı size teşekkür ediyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Alkol Yasası üzüm üreticisini de vurdu

“ARKADAN GELEN IŞIĞIN İNSANA FAYDASI OLMAZ”

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Her yolun bir başlangıcı, bir sonu vardır. Yapılan muhasebede artılar fazlaysa huzurlu, eksiler fazlaysa huzursuz bir yaşama uğurlanırsınız. Ben şu anda çok huzurluyum. Öğrencilerim yurdun her köşesinde idealist birer gazeteci olarak görev yapıyorlar. Ülkenin kalkınmasında ve ilerlemesinde onlar da en büyük paya sahip olan insanlar. Birçok kişinin anlattığı bir hikaye vardır. Arkadan gelen ışığın insana faydası olmaz. Sadece hayattayken eğer iyi bir eser bırakmışsanız insanlar o eserden yararlanmışsa, bir ağaç dikmişseniz, insanlar o ağacın meyvesinden, gölgesinden yararlanmışsa, iyi bir insan yetiştirmişseniz, herkes o insandan yararlandığı müddetçe sevabı devam edecektir. Bunların hepsini bir ömre sığdıramasam da insan yetiştirmeye çalıştım. Eğer bunu başarabildiysek çok mutluyum. Bu özel günümde sizleri bir arada görmekten, sizlere karşı sevgimi, saygımı iletme imkanı bulmaktan ve hakkınızı helal edin diyebilme fırsatına eriştiğim için çok mutluyum. Dilerim ki, öğrencilerim de aynı mutluluğu tatar. Hoş geldiniz, allahaısmarladık” diye konuştu.

Ardından Rektör Prof. Dr. Hoşcoşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ak ve EÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gaye Erel sahneye davet edildi. Ege Ajans’ın 31. Kuruluş Yıldönümü sebebiyle pasta kesildi. Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı’ya emeklilik plaketi takdim edildi.

DİĞER HABERLER
Enerji iletim hatları için acil kamulaştırma kararı

DİĞER ÜNİVERSİTELERE ÖRNEK OLDU

Ege Ajans’ı örnek alan 14 üniversite  daha haber ajansı kurdu. Diğer ülkelerde kesin tespit yapılamamakla birlikte, Ortadoğu ve Balkanlarda üniversitelerin böyle bir kurumu mevcut değil.

Gazetecilik eğitimi alan gençlerin daha öğrenciyken uygulamanın içine girmesini sağlayan Ege Ajans 31 yıl boyunca  bölge üniversiteleri içinde haber sayısında, tirajda, erişimde  ve reklam eşdeğerinde daima birinci oldu. Türkiye çapında değerlendirmelerde ise ilk üçün içinde yer aldı.

Ege Ajans’tan 01 Ocak 2017’ye kadar 57 bin 586 haber servise konuldu. Bu haberler 248 bin 450 gazetede yayınlandı. Haber katsayısı yıllara göre 1.58’den 12.23’e kadar yükseldi. Bu rakamlar ise yıllık 4.5 milyara varan erişim sağladı. Ege Ajans, Ege Üniversitesi’nin sesini dünyaya duyururken üniversitenin de gözü kulağı oldu.

Törenin ardından İzmiri Sevenler Platformu ve Ulusal Uyanış  Platformu tarafından Oğuzhan Kavaklı’ya “Vefa ve Dostluk Madalyası” takdim edildi. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İzmir 68’liler Platformu tarafından “Onur Ödülü” verildi.

YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN KAVAKLI KİMDİR?

1950’de Bafra’da dünyaya geldi. İlkokulu Amasya, ortaokulu İstanbul, liseyi Amasya ‘da bitirdi. 1976-77 döneminde Ege üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Aynı yıl Sosyal Bilimler Fakültesi’nden öğretmenlik formasyonunu tamamladı. 1977-78 döneminden itibaren mezun olduğu okulda öğretim görevlisi olarak ders vermeye başladı.

Lise yıllarında Amasya’da yerel bir gazetede görev yaptı. Ulusal gazetelerin ve Türk Haberler Ajansı’nın Amasya muhabirliği görevini yürüttü. Üniversite öğrenimiyle birlikte Tercüman Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Gazetedeki görevi sırasında Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın İşyeri Temsilcisi, Şube Yönetim Kurulu Üyesi, Şube Sekreteri ve Genel Yönetim Kurulu Üyeliği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde bir dönem Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. “Bizim Yokuş” ve “Öğrenci Dünyası” gazetelerini çıkardı. Gazetecilik görevini sürdürürken yüksek lisansını “Tanıtım ve Tutundurma Amaçlı Lotaryaların Gazete Satışları Üzerindeki Etkileri”, doktorasını “Türk Basınını Tekelleşmeye İten Faktörler, Tekelleşme Eğilimleri ve Sonuçları” konulu teziyle tamamladı.

DİĞER HABERLER
Rusya: Irak’taki olaylar, ABD ve İngiltere’nin yaptığı hataların sonucudur

02 Şubat 1987 tarihinde Ege Ajans’ı kurarak Haber Merkezi Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 1992’de Tercüman Gazetesi’nden emekli olup Basın Yayın Yüksekokulu’nda öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1998’de görevli olarak gittiği KKTC’de Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin kuruluşunda Kurucu Dekan olarak görev yaptı.

2003 yılında İzmir Emniyet Müdürlüğü ile yürüttüğü trafik kampanyasıyla İzmir’de yayaların karıştığı trafik kazalarında ölüm oranını yüzde 75 düşüren Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı 2006 yılında da başlattığı “Organ Bağışı” Kampanyasıyla, İzmir’de, tüm ülkede yapılan bağışın yüzde 56’sını sağlayarak Türkiye rekoru kırdı.

Kurucusu bulunduğu ve (1998’de kısa bir süre dışında )sürekli yönetimini sürdürdüğü Ege Ajans’ın ürettiği haberlerle tüm devlet ve vakıf üniversiteleri içinde 2013- 2014 ve 2015 yıllarında Ege Üniversitesi tirajda Türkiye rekoru kırdı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim üyesi, Basın-Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı ve Fakülte Kurulu üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, Ege Ajans’ın Haber Merkezi Müdürlüğü ve Sorumlu Müdürlük, Kalem Gazetesi ve Yeni Düşünceler Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü ve Rektörlük tarafından çıkarılan “Egeden” Dergisi’nin Genel Yayın Müdürlüğü, Radyo Kampus Ege Yönetim Kurulu Üyeliği ve Haber Müdürlüğü; 3 Dönemdir Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliği, EGE KOOP ve EGESEM Danışma Kurulu, EGE ART Yürütme Kurulu üyeliği görevlerini yürütüyor. Gazetecilikle ilgili 5 kitabı 50’nin üzerinde makalesi ve çok sayıda araştırması bulunan ve sürekli Basın Kartı sahibi olan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı evli ve 2 çocuk babası.(ÖA/CÇ-OK)


4 Şubat 2017. 09:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x