Banvit’ten Önemli Açıklama ‘Yerli Kırmızıya Devam’


Türkiye’nin en büyük kırmızı et üreticilerinden olan Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener’in bir açıklaması et sektörü piyasasına bomba gibi düşmüştü.Ömer Görener, yeni besi hayvanı alımını durdurduklarını bildirirken, ellerindeki 20 bin civarındaki hayvanın peyderpey kesime gönderileceğini, bunun da 8-10 ay süreceğini söylemişti.

AB’den ithal edilen etin maliyetinin en fazla 10 lira olduğunu öne süren Görener, “Bizim maliyetimiz 15-16 lira iken yerli üreticinin zarar edip satış yapmasını kimse bekleyemez. Bu ithalat düzeni, sadece ithalatçıyı kayırıyor.Üreten insan spekülasyon yapamaz. Sadece alıp satan spekülasyon yapar. Yerli üreticinin korunmasını da istemiyoruz, ama ithalat rejiminin yerli üreticiye adil olması gerekir. Ama adil değil, bu ithalatçıyı kayıran bir düzen” demişti.

Kırmızı et üretimini ile ilgili önemli  bir açıklama yapan Banvit Kurumsal Gelişim ve İletişim Direktörü İlgi Görener,Banvit’in yerli kırmızı et üretimine devam edeceğini bildirdi.

İlgi Görener devamla şu bilgileri Verdi ”Kırmızı ‘et’ithalatına devam edileceğine dairkarar açıklandıktan sonra ‘İthal edilmiş et’ ile ‘Yerli üretilmiş et’in rekabet edemeyeceğini görünce dana yetiştirme faaliyetlerimizi bir süre askıya almaya karar verdik.Teknik tanımıyla ‘Besi materyali alımlarını durdurduk’.Halka açık şirketlerin,yatırımcılarını aldıkları önemli kararlar hakkında bilgilendirme yükümlülükleri olduğundan dolayı biz de bu kararımızı SPK’ya bildirdik.Bu bildirimi takiben basından gelen soruları yanıtlayarak  tüketicilerimizi ve yatırımcılarımızı daha detaylı aydınlatmaya çalıştık…..Ve kıyamet koptu.

DİĞER HABERLER
Kuduz vampir yarasa ölüm getirdi

Her ne kadar yazılı ve sözlü olarak yaptığımız açıklamalar yazılı basında yorumsuz bir şekilde yayınlanmış olsa da,haberlere atılan başlıklar sanki büyük bir felaketin habercisi gibiydi.İşte bazı başlıklar;

  • Banvit Kırmızı ithal etin kucağına düştü,
  • Et ithalatı Banvit’in üretimini vurdu;
  • Banvit ithal ete yenik düştü,
  • Banvit’in kırmızısı yenildi,
  • Banvit Kırmızı’nın sonu mu geliyor?

Gazetelerde bizim beyanlarımızın dışında bir de yorumlar yer aldı tabii.Bu yorumlarda bizi çok miktarda hayvan toplayıp piyasaya sunmamakla ,%20 kazancı beğenmemekle ve sektöre büyük zararlar vermekle,hatta şantaj yapmakla suçlayanlar oldu.

Öncelikle biz besi materyali alımını durdurma kararımızı iddia edildiği gibi ’Şantaj’ yapmak için değil,yukarıda da belirttiğim gibi halka açık bir şirket olduğumuz için duyurduk.eğer böyle bir yükümlülüğümüz olmasaydı ve biz,her aklı selim şirketin yapması gerektiği gibi alımlarımızı durdurmuş olsaydık ancak bunu kimselere duyurmamış olsaydık,bizi kim neyle suçlayabilirdi ki?

  Öteyandan ülkemize kilosu 9-10 liradan ithal edilen etler varken,bizim kilosunu 15 liraya mal ettiğimiz yerli etle,kırmızı et pazarında ithal ete karşı nasıl rekabet etmemiz beklenebilir.Beğenilmeyen %20 kazanç bu hesabın neresindedir?Ayrıca bu işten çok büyük kazançlar sağladığımız konusunda bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı var ki,o da bu konuda hem Rekabet Kurumu hem de Maliye tarafından denetlenmiş ve bu denetimlerden alnımızın akıyla çıkmış olduğumuzdur.

DİĞER HABERLER
Kemal Akman Ameliyat Oldu

Yine bilinmesi gereken önemli bir nokta da bir üreticinin büyük miktarda hayvan toplayıp piyasaya sunmamasının tam anlamıyla abesle iştigal olacağıdır.Bir kere biz ağırlıklı olarak en genç yaştaki buzağıları alıyoruz ki hayvanı kendi kriterlerimize ve kalite anlayışımıza göre besleyebilelim.Öte yandan karkas veya kesimlik  dana alımlarımızı süratle son ürüne dönüştürmeliyiz ki, işletme sermayemizi eritmeyelim.kocaman tesisler ve işçilerimiz çalışmayı beklerken bizim stokçuluk yapma gibi bir lüksümüz olamaz.

  • Son olarak bir sektöre sıfırdan yatırım yapıp hem pazara izlenebilir,dolayısıyla güvenilir ve kaliteli ürünler sunarken,hem de yetiştiricilere buzağılarını satabilecekleri sürekli bir Pazar imkanı sağlarken bu başlıkları atanlar ve yorumları yapanlar için üzgünüz ama Banvit Kırmızı’nın sonu falan gelmiyor.Banvit Kırmızı her zamanki gibi yoluna devam ediyor,tek durdurulan büyükbaş çiftliğine hayvan alımı.

Ayrıca;

  • Biliyoruz ki bizim tüketicimizin zaten belli bir kalite,güven ve lezzet arayışı var.
  • İnanıyoruz ki bugünler geçici,çünkü Bakanlığızca yapılmaya başlanan çalışmalan gerçekten ümit verici.
  • Ama en önemlisi eğer bir gün’İthal Et’kullanmaya başlarsak bunu tüketicimize yine en once ‘Biz’ duyururuz.Kimse dedikodulara kulak asmasın..  

8 Şubat 2011. 12:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
besici
besici
12 yıl önce

bende besıcıyım arkadasa katılıyorum yahu defalarca baska yerlerdede dedım banvıt ısın tıcaretını yapıyor neymıs bakanlık banvit saray ıtal ıcın bas vurmusda suda buda adamlar ısın tıcaretını yapıyor tabıkı nerde karı varsa oraya yonelecek ımkanı var pekı bızım gıbı kucuk besıcı ne yapacak hayvancılıgı bıtırdı bakan efendı halacıkmıs bununla bobuırlenıyor sıkıysa malıyetı dusur tarımda dunyada 8 buyuk avrupanın en buyugu olamusuz yahu 12 13 tlye malımızı satamıyoz malıyetımız 15 16 tl bunu acıklayan kendı bakanlık hala hayvancılık gelısıyomus da suymusda buymusda

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x