“Canlı Hayvan ve Et İthalatının Sonuçları”Paneli


 H.Yalçın KÖKSAL
Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri  

Veteriner Hekimler Derneği tarafından 81.Yıl etkinliklerinden olan ve  05 Şubat 2011 tarihinde Ankara’da  düzenlenen “Canlı Hayvan ve Et İthalatının Sonuçları” konulu panel beklendiği gibi yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Ankara Barosu Eğitim Salonu’nda yapılan Panelde hayvancılığın bu gün içinde bulunduğu olumsuz tabloların yıllardır uygulanan yanlış politikaların eseri olduğu, hatta çoğu zaman politikaların dahi belirlenmeden günü geçiştirmeye yönelik tedbirler ile tablonun daha da içinden çıkılamaz bir noktaya geldiği şeklinde tespitler yapıldı. Gelinen bu noktada ülke gerçeklerine uygun politikaların acilen belirlenmesinin doğru bir yol olduğu belirtildi.

Üretimin özendirilmesi için üreticinin korunmasının olmazsa olmaz bir realite olduğu, üreticinin kendisini güvende hissedeceği teşvikler ile karamsar tablonun giderilebileceği ifade edildi.

Özellikle hayvancılık girdilerinin kontrol altında tutulması ve  uygulanacak sübvansiyonlar ile üreticinin karşı karşıya kalmakta olduğu maliyet sorunlarının hafifletilmesine yönünde çalışmaların acilen  yapılması doğrultusunda öneriler dile getirildi.

Özellikle süt ineği yetiştiricilerinin bu gün içinde bulundukları koşullar mercek altına alınarak, bu doğrultuda ortalama 65 kuruş olan yem fiyatlarına karşın Ülkenin değişik bölgelerinde farklılıklar görülse de, sütün litresinin bir kg yem satın alınmasında yetersiz kaldığı başka bir ifade ile süt fiyatı/yem fiyatı paritesinin üretici aleyhine geliştiği ve bir kg yem bedelini bile karşılamadığı vurgulandı.

DİĞER HABERLER
Kasaplık Koyun da İthal Ediliyor

Bu durum karşısında pek çok dişi materyalin mecburen kasaplara gönderilerek kesildiği ve geleceğe ait bir garantinin  olmaması nedeni ile kesilen hayvanın yerine yenilerinin  konulamadığı ve bunun sonucu hayvan varlığımızda azalmaların kaçınılmaz olduğu ve bu olumsuzlukların büyük şehirlere göçü teşvik ettiği sonuçları üzerinde görüş birliğine varıldı.

Sonuç olarak,  yaklaşık bir yılı aşkın bir süredir önce canlı hayvan ithalatı ile başlayan ve et ithalatına kadar uzanan bu sürecin, ülke hayvancılığı açısından son derece sakıncalı olduğu, ithalata ayrılan payın ülkemizin gerçek  üreticilerine kanalize edilmesinin çok daha doğru olacağı vurgulandı.  Bu uygulama sonunda üreticinin  rahatlamasına bağlı olarak hayvansal üretimin artacağı ifade edildi.

Ayrıca  yapılan et ithalatının  ya da canlı hayvan ithalatının piyasada yarattığı var sayılan ucuzlamanın bu gün için zaten yetersiz kaldığı ve bunun  kalıcı olmayacağı, bu nedenle ithalat yerine yerli üreticinin desteklenerek hayvancılığın geliştirilmesi yolunun seçilmesi konusunda ortak görüşe varıldı.

Panelde,konuşmacı olarak,

Ali Ekrem Yıldırım (Dünya Gazetesi Tarım Yazarı)

Prof.Dr.Abdülkadir  Akçan(Afyonkarahisar Milletvekili)

Ramazan Kerim Özkan (Burdur Milletvekili)

Prof.Dr.Bülent Mutluer (Emekli Öğretim Üyesi)

Prof.Dr.Engin Sakarya (Ank.Ü.Vet.Fak.Öğretim Üyesi)

Muhittin Eyimaya (Tügem  Hayvancılık Daire Başkanı)

Ramazan Çakır (Banvit Büyükbaş Kesimhane Müdürü)

DİĞER HABERLER
Onbirinci Beypiliç Bayi Semineri Kokteyl İle Açıldı

Yer almıştır.


8 Şubat 2011. 15:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x