Temizlenen Eber Gölü hayat buldu


 

 

Afyonkarahisar’ın doğal güzelliklerinden olan ve birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Eber Gölü, şehirde kurulan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden gelen temiz atıksu ile yeniden hayat buldu.
ANKARA-Zehra Aydın

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar’da AK Parti döneminde 12 katrilyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti.

 

 

Şehrin doğal güzelliklerini ve çevreyi korumak için kurulan Afyonkarahisar Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çok iyi standartlara sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, “Civardaki çöpler toplanıp sıkıştırılıyor ve tesise gönderiliyor. Orada çöp gazından elektrik üretiyoruz, belediye buradan nakliye, çöp taşıma masraflarını çıkarıyor.” dedi.

 

 

Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüttüğü yıllarda Eber Gölü’nün temizlenmesi için 7 paketten oluşan eylem planı hazırladıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

“Akarçay aracılığıyla Eber Gölü’ne çok sayıda çöp gidiyordu, çöp deposu haline geliyordu. Çöpleri toplayıp bertaraf edip, elektrik enerjisine dönüştürünce bu problem kalktı. Artık Eber Gölü’ne gittiğiniz zaman çöp göremezsiniz. Çöplerden, atık sulardan, erozyondan Eber Gölü’nü kurtardık. Eber Gölü’nde artık hayat var, kuşlar, endemik türler var, eskiden balık yoktu, şimdi balık tutulabiliyor. Afyonkarahisar ve çevresi olmak üzere hepsi atık sularını Akarçay’a veriyordu, Akarçay da Eber Gölü’ne akıyordu, orası adeta lağım çukuru haline gelmişti. Biz bütün atık suları toplayıp arıtacak, dünyanın en ileri biyolojik atık su tesisini inşa ettik. Başka şehirlerden su kanalizasyon idareleri gelip, buradaki tesisleri inceliyor, tesisin verimi yüzde 95 civarında, çok yüksek. Arıtılmış suları Eber Gölü’ne veriyoruz.”

DİĞER HABERLER
Büyükbaş hayvan sayısı 14,2 milyon adet oldu

 

 

Eber Gölü’nü besleyen ve su seviyesi azalan Akarçay’ı da tanzim ettiklerini dile getiren Eroğlu, “Akarçay bataklık, çöp deposu olacaktı, bunlardan kurtardık. Oradaki vatandaşlar çok memnun.” diye konuştu.

 

 

Bakan Erdoğlu, Eber Gölüyle ilgili çalışmaların ve denetimlerin devam ettiğini aktararak, dünyada başka yerde olmayan bitki türü Eber Sarısı’nı da koruma altına aldıklarını belirtti.


18 Şubat 2017. 14:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x