Ekmeğimizdeki GDO


 

 

 

 

Halkımızın GDO’lu gıdalar konusundaki hassasiyeti son derece yüksektir ve bu gıdaları istememektedir.

 

GDO’lu ürünlerin insan sağlığı üzerine etkileri kesin olarak bilinmemektedir, çünkü bu konuda çalışma ve izleme yoktur. Ancak, hayvanlar üzerinde yapılan pek çok çalışma GDO’lu ürünlerin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını bozduğunu, kısırlığa yol açtığını, kandaki şeker ve trigliserid miktarını arttırdığını göstermektedir.

 

Alanı düzenleyen Biyogüvenlik Kanunu’na göre ülkemizde GDO’lu bitki ve hayvan üretimi ile GDO’lu ürünlerin çocuk ve bebek gıdalarında kullanılması yasaktır. Ancak, Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar GDO’lu 25 mısır ile GDO’lu 7 soya çeşidinin ithalatına sadece yem amaçlı kullanılmak üzere izin vermiştir.

 

Ülkemizde mısır üretimi 6 milyon tonun biraz üzerine çıkmış olsa da hala 1-1,5 milyon ton civarında mısır dış alımı yapılmaktadır. Soya üretimimiz son yıllarda verilen teşviklerle 30-40 bin ton mertebesinden 150-160 bin tonlara ancak çıkarılabilmiştir ve her yıl 2 milyon tonun üzerinde soya dış alımı yapılmaktadır.

 

Dünyada soyanın %83’ü GDO’lu tohumlardan üretilmektedir. Mısırda ise bu oran %29’dur. Dünya ticaretine konu olan soyanın GDO’suzunu bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Soya dış alımımızın %55 ile %70’i GDO’lu soya üreten ülkelerden yapılmaktadır.

DİĞER HABERLER
"Ramazan fırsatçılığı yapılmasın"

 

Biyogüvenlik Kurulu gıda amaçlı kullanılmak üzere hiçbir GDO’lu ürüne henüz izin vermiş değildir. Bu nedenle yapılan denetim ve analizlerde gıda maddelerinde GDO çıkmaması gerekmektedir.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve GDO’ya Hayır Platformu yıllardır GDO gerçeklerini halkımıza ve yetkililere anlatmak konusunda ciddi mücadele vermiştir. Sınırlarımızdan her ne amaçlı olursa olsun GDO’lu ürünlerin girişine izin verilmesi halinde bu ürünlerin nerelerde kullanıldıklarının takibinin yapılamayacağı yetkililere defalarca iletilmiştir.

 

Sonuçta, sadece yem amaçlı izin verilmiş olsa da GDO’lu soya ekmeğimizin içine kadar girdi. Adana’da bir firmanın ürettiği ekmek katkı maddesinin içinde GDO’lu soya bulundu. Bu haberleri ne yazık ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üzerinden duyamıyor, bu konuda halkımızın korunup korunmadığını da bilemiyoruz.

 

Ülkemizde üretim, satış ve toplu tüketim yeri olarak toplam 621 bin gıda işletmesi mevcuttur. Tüm bu işletmeler, tarım ve gıda eğitimi almış sadece 6.600 denetçi tarafından denetlenmektedir. GDO, çocuklar dahil halkımızın temel gıdası ekmeğin içine kadar girdiğine göre gıda denetim işinin gerektiği gibi yapılamadığı açıktır.

 

Halkın sağlığı konusunda tasarruf yapılmamalıdır. Bu kapsamda gıda denetçilerinin sayısı artırılmalı, denetimde sayıya değil kaliteye önem verilmelidir.

DİĞER HABERLER
Etleri yıkamak sağlığı tehdit ediyor

 

Çiftçimizin üretemeyeceği hiçbir ürün, altından kalkamayacağı hiçbir iş yoktur. Yeter ki ürettiğini pazarlayabilsin. Devlet politikası olarak pazarlama sorununa çözüm getirilmesi halinde çiftçimiz yapacağı üretimle bizleri GDO’lu ürünlerden kurtaracaktır. Belçika büyüklüğünde tarım arazimiz, Hollanda kadar nadas alanımız tarımsal üretimde kullanılmamakta, bu iki ülkenin toplam yüzölçümü kadar tarım alanımız hala suya kavuşmayı beklemektedir.

 

GDO’lu ürünlere mahkumiyetimizin nedenleri bellidir. Çözüm yolları da açıktır. Buna rağmen ekmeğimizin içine kadar GDO giriyorsa nedeni tarım politikaları ve bu politikaları üretenlerdir.

 

Ahmet ATALIK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Başkanı


21 Mart 2017. 11:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x