İzmir Lokması’na coğrafi işaret tescili


Türk Patent Enstitüsü’nden İzmir Lokması’na coğrafi işaret tescili

Türk Patent Enstitüsü, İzmir’in geleneksel tatlısı lokmayı coğrafi işaretle koruma altına aldı.

İZMİR

İzmir’in geleneksel lezzetlerinden olan “İzmir Lokması”, coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alındı.

İzmir Ticaret Odası tarafından 8 Şubat 2011’de yapılan başvuruyu değerlendiren Türk Patent Enstitüsü, inceleme sonucu “İzmir Lokması”nı kente özgü bir lezzet olarak tescil altına aldı.

İzmir Lokması’nın buğday unu, su, tuz, maya ve toz şekerle tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir ürün olduğuna dikkati çekilen raporda ürünün ortası delikli yuvarlak şekliyle Türkiye’nin farklı şehirlerindeki lokmalardan farklılaştığı ifade edildi.

Dünya çapında tanıtım
İzmir Ticadet Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir’in zengin bir gastronomik kültüre sahip olduğunu, bugüne ulaşan lezzetleri doğru şekilde geleceğe taşımak için çaba gösterdiklerini, bu lezzetler arasında törensel önemi bulunan İzmir Lokması’nın da koruma altına alındığını kaydetti.

İzmir Lokması’nın ortası delikli şekliyle diğer lokmalardan farklılaştığına işaret eden Demirtaş, “İzmir’de dahi ‘İzmir Lokması’ diye farklı lokma türlerinin imalatı var. Bundan sonra bir bilinç oluşturacağız. Bu lezzeti, gelecek kuşaklara doğru şekilde miras bırakmak istiyoruz. Bu zenginlik gastronomi turizminin de yolunu bizlere açıyor. Bir yandan lezzetlerimizi koruma altına alacağız diğer yandan dünya çapında tanıtımı ve tüketimini sağlayacağız. Asıl iş bundan sonra başlıyor.” dedi.

DİĞER HABERLER
Tütün Selülozundan Kağıt Üretimi

Muhabir: Tolga Albay


22 Mart 2017. 18:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x