Komşuda kuş gribi, İspanya’da deli dana hastalığı


Bulgaristan’da kuş gribi vakaları nedeniyle yüzlerce kümes hayvanı imha edilirken, İrlanda’nın ardından İspanya’da da BSE (deli dana hastalığı) tespit edildi.

Kümes hayvanlarında görülen kuş gribi, yine yanı başımıza kadar sokuldu. AB üyesi komşumuz Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı, Rudozem (Palas) kasabasında, kümes hayvanlarında halk arasında “yalancı tavuk vebası” ve “kuş gribi” olarak bilinen Newcastle hastalığı salgını saptadı. Yerel yetkililer tarafından da doğrulan hastalık nedeniyle yüzlerce kümes hayvanı imha edildi.

Yabani kuşlardan bulaştığı sanılıyor
Rudozem Belediye Başkanı Rumen Pehlivanov, “Evet, böyle bir sorun var ve durum ciddi. Yetkililer hastalık görülen kümeslerde enfekte olan kuşları imha ediyor, aşı çalışması da başladı. Şimdilik hastalık vakaları Rudozem kasabası ile sınırlı, fakat 10 km’lik çevresi de gözetleniyor.” dedi.

Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Smolyan (Paşmaklı) İl Müdürü Dr. Sava Nikolov Bozukov da, “Rudozem kasabasında 4 kuş gribi odağı tespit edildi ve şimdiye kadar 138 kümes hayvanı ve onların yumurtaları imha edildi.

 

Kümeslerin içinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri uygulandı. Bu aşamada başka hastalık odağı tespit edilmiş değil. Aşılama çalışmaları ile durumun kontrol altına alınmasını umuyorum” açıklaması yaptı.

Yetkililer, kuş gribi hastalığının insanlar için sorun teşkil edebileceğini belirleterek, hastalık bulaşan bir kümes hayvanıyla temasın göz iltihabı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundular.

DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ın Yeni Stadında İlk Nikah Kıyıldı

Kuş gribi virüsünün yabani kuşlardan bulaştığı sanılıyor. Çok sayıda güvercin bulunan bölgedeki kümes çiftliklerinde tavukları dışarı salma yasağına uyulmadığı belirtiliyor.

Deli dana, İrlanda’dan sonra İspanya’da
Bu arada, geçtiğimiz ay İrlanda’da ortaya çıkan BSE (deli dana hastalığı) vakasının, İspanya’da da görüldüğü bildirildi.

İspanyol yetkililer, Castilla Leon bölgesinde BSE (deli dana hastalığı) vakası görüldüğünü Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne (OIE) bildirdi. Hastalık, Salamanca şehri yakınlarındaki bir çiftlikte gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında tespit edildi.


26 Mart 2017. 14:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x