Etbir Başkanı “Ucuz Et’in Yahnisi ‘vergi’ Olacak”


Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’ in 17 ilde 100 mağaza açarak tüketiciyi ucuz etle buluşturacağına yönelik açıklamalarına sektör temsilcilerinden itiraz geldi.
 
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, birkaç yıl hariç 58 yıldır yaklaşık 300 milyon lira zarar eden EBK’nın bu yıl ki zararının 100 milyonla rekora ulaşacağını savundu.

Açılması planlanan mağazalarda tüketicinin ucuz ete kavuşmasının mümkün olmadığını ve bu projenin zaten zarar etmemkte olan EBK’nin zararını aertıracağını belirten Yücesan, “2009 yılında  52 milyon lira zarar yazan kurumun 2010 yılı  zararı tarihinin en büyük rakamı olacak” dedi.

Bu yıl ithalat kararıyla yüksek fiyatla ihaleye girip düşük fiyatla piyasa et veren EBK’nın görev zararının büyük olduğunu ve 2010 yılında 100 milyona yakın bir zarar açıklayacağını ifade etti.

NEDEN ZARAR EDECEK?

EBK’ın 15 liraya mal ettiği eti piyasaya 14 liradan vererek zarar ettiğini kaydeden Ahmet Yücesan, “Zarar yine devletin yine vatandaşın olacak.Devletin zararı vatandaşa vergi olarak dönecek. Bakanlığın bu uygulamaları sürdürülebilir değil. Devletin attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyecek” şeklinde konuştu.

EBK KASAPLARI RAKİP GÖRDÜ

Açılacak 100 mağaza tüketicilerin tümüne ulaşmanın mümkün olmadığını ancak mağaza açılan yerlerdeki kasapların zarara uğratılacağını kaydeden Yücesan, şunları söyledi:”Kasap kıymayı 18 liraya satarken EBK 16 liraya satacak. Yani esnafı vuracak. Ancak Sayın Bakan ithalat kararı alırken zincir mağazalarda fiyatlarını düşürülmediğinden yakınmıştı.Şimdi ise dev zincileri değil küçük esnafı kendine rakip seçti. Rekabetin faturasını da kasaba ve vatandaşa ödetecek”

DİĞER HABERLER
Kuru Fasülye,Orhan Gazi Türbesi ve Kırgızistan

ÖZEL SEKTÖRDE GÜÇLÜ

Özel sektördeki firmaların artık dünyanın en büyük firmaları ile ortaklıkları olduğunu ve güçlendiğine dikkat çeken Ahmet Yücesan, “”ETB bu proje için harcadığı finansmanı ve zamanı besicilere destek olarak dağıtsa onların kalkındırsa daha doğru olur.Zate zarar eden bir kurumdu . Yine zarar etmeye devam edecek. Hem de devlet kaynaklarını kullanarak”

İTHAL ETTE YENİ DALGA GELİYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise yaptığı açıklamada EBK’nın açacağı mağazalarda ithal et satacağını ve yeni bir ithal et dalgası yaratacağına dikkat çekerek , ithalatın hayvancılığı bitireceğini söyledi.

Yetkin konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: ”Şimdi EBK’nın 100 yeni mağaza açması, şu soruyu gündeme getirmektedir. EBK mağazalarında hangi et satılacaktır? Olması gerektiği gibi yerli üreticinin ürettiği et mi, yoksa ithal et mi? Eğer ithal et satılacaksa, bu mağazalarda satılmak üzere yeni ve daha güçlü bir ithalat dalgasının başlaması kaçınılmazdır.Bu durumda, söz konusu mağazalarda et belirli bir süre için ucuz satılsa da, bunun bedeli hiçbir rekabet imkanı kalmayan yerli üreticinin elindeki hayvanları kısa zamanda kesime göndererek, üreticilik belasından kurtulması olacaktır. Bu da daha fazla ithalat demektir. Böyle bir sonuç, orta ve uzun vadede ne ucuz, ne de sağlıklı et yiyemeyeceğimiz anlamına gelir. EBK mağazaları ithal et satmak üzere yaygınlaştırılıyorsa, bu Türkiye’de hayvancılığın, hayvancılığı desteklemesi gereken bir kurum eliyle bitirilmesi sonucunu doğuracaktır.”

DİĞER HABERLER
Et Balık Kurumu, mağazaları için 370 başvuru aldığını Açıkladı

60 BİNE  LİRAYA FRANCHİSİNG VERECEK

EBK’nın kurumunun 17 ilde açacağı Franchising mağazaları ile ilgili başvurularda başladı.

EBK’nın sitesinde yapılan açıklamada Franchising bedeli 60 bin ila 100 bin lira arasında değişiyor. 50 mağaza açılacak İstanbul’da bu bedel  100 bin lira. Ankara, Kocaeli ve İzmir’de 80 bin lira diğer.13 ilde ise 60 bin lira karşılığında mağaza açılabilecek.

MAĞAZALARDA ET KAÇA SATILACAK?

Franchising verilen ürünler için limitine bakılmaksızın KDV hariç olmak üzere kurum satış fiyatından aşağıdaki oranlarda mağazalara iskonto uygulanacak.

Dana eti, kuzu eti preparatları ve tavuk eti ve preparatlarında % 8,  şarküteri ürünlerinde(Sucuk,sosis,salam ve jöle işkembe  % 15,Hamburger,  tavuk burger ve köfte çeşitleri) ise   yüzde 15 iskonto uygulancak.  

EBK’in ilan ettiği fiyattan yüzde 8 iskontolu alınan ürünler, mağazalarda yüzde 8  KDV ve yüzde 8 kâr marjı ekleyerek satılacak. Bu rakamda yine EBK’nın satış ile aynı fiyata olacak. Uygulama EBK ürünlerinin ilan edilen fiyat üzerinden tüketiciye daha kolay ulaşmasını sağlayacak.

Kasap ve marketlerde de fiyatlar EBK’nın fiyatlarına oldukça yakın. Örneğin bir mahalle kasabında kıyma 16-25 lira arasında satılıyor.
 

ET BALIK KURUMU PERAKENDE SATIŞ FİYATLARI
Ürün Adı                     Satış Fiyatı
DANA KIYMA                      16,00 TL
DANA KUŞBAŞI                    18,00 TL
DANA BİFTEK-ROSTO               22,00 TL
DANA PİRZOLA                    23,00 TL
DANA KONTRFİLE                  24,00 TL
DANA BONFİLE                    32,00 TL
GÖVDE TAVUK                      4,85 TL
TAVUK BUT                        6,15 TL
TAVUK GÖĞÜS                      4,85 TL
TAVUK KANAT                      5,95 TL
TAVUK TAŞLIK                     3,00 TL
TAVUK CİĞER                      1,90 TL
TAVUK YÜREK                      1,90 TL
TAVUK BOYUN                      0,35 TL
TAVUK BAGET                      7,20 TL
TAVUK PİRZOLA                    7,00 TL
TAVUK FİLETO                     7,50 TL
SUCUK                                        26,00 TL
SOSİS                                          18,00 TL
MACAR SALAM                      19,00 TL
BİNGÖL KAVURMA                   33,00 TL
SIĞIR KAVURMA (Ekstra)           28,00 TL
SIĞIR KAVURMA (Normal)           24,00 TL
PASTIRMA                                             38,00 TL
PASTIRMA BONFİLE                 45,80 TL
GÖVDE KUZU ETİ                   24,00 TL
KUZU ÇATAL BUT                   27,00 TL
KUZU KOL                                    23,00 TL
KUZU PİRZOLA                     32,00 TL
KUZU GERDAN                      19,00 TL
KUZU GÜVEÇ                       14,00 TL
HAMBURGER                        22,00 TL
İNEGÖL KÖFTE                     25,00 TL
MİSKET KÖFTE                     23,00 TL
AKÇAABAT KÖFTE                   25,00 TL
KASAPLIK KÖFTE                   24,00 TL
TEKİRDAĞ KÖFTE                   24,00 TL
ADANA KÖFTE                      25,00 TL
KUZU KAFES                       23,00 TL
TAVUK BURGER                     11,80 TL

DİĞER HABERLER
Yemeğe çorbasız başlayamayanlardan mısınız?

 

 


13 Şubat 2011. 09:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x