“Bozulmayan süt, ekşimeyen yoğurt yoktur”


SÜTÜMÜZ SÜT; YOĞURDUMUZ DA YOĞURT DEĞİL Mİ ARTIK?

Bunun direkt ve kısa cevabı: Sütün süt, yoğurtun da artık yoğurt olmadığı yanlış ve yanıltıcı bir bilgidir. Bugün piyasada çok çeşitli markalarda sağlıklı süt ve yoğurt satılmaktadır.

Zaten “Bozulmayan süt, ekşimeyen yoğurt yoktur”. Olamaz da. Sadece dayanma süreleri uzatılmış süt ve yoğurt söz konusudur. Bir sütün açıldığında bir ay bozulmadan kalması da mümkün değildir. Bu süre +4 C’ de pastörize sütlerde 3-7 gündür.

Mikroorganizmalar çeşitlerine göre sütün yağ, laktoz(süt şekeri) ve proteinini kullanarak ürerler. Sütün bozulmaması için yağ, laktoz ve proteinin hiç olmaması, aynı zamanda her türlü bakteriden sürekli uzak ve steril kalması gerekir ki, bu hem sütün doğasına aykırı ve hem de bilinen muhafaza teknikleriyle sağlanabilmesi imkansız bir durumdur.

Prof.Dr. Özer ERGÜN

Yoğurt hakkında bilmemiz gereken doğrular

● Sütten yoğurt yapabilmek için pastörizasyon ve UHT işlemlerinde uygulanan işlemden daha uzun süreli farklı bir ısı işlemi uygulanır (85OC de 20 dk. veya 90 OC’ de 5 dk. gibi). Ancak bu sayede sütün enzimleri etkisiz hale getirilerek yoğurt yapan bakteriler için üreme ortamı hazırlanır. O nedenle pastörizasyon ve UHT sütlerden arzu edilen kıvam ve lezzette doğrudan yoğurt yapmak zordur veya mümkün değildir.

DİĞER HABERLER
Ankara Ticaret Borsası, ESK Genel Müdürünü Ziyaret Etti

● Yoğurt eğer ısı işlem görmemişse er veya geç ekşir. Bu ekşimeye de içinde faaliyet gösteren laktik asit bakterileri neden olur . Sadece soğukta muhafazada ekşime süresi uzar.

● Su koyuvermesi, yoğurdun kuru madde oranına göre değişen bir yoğurt hatasıdır. Kaliteli yoğurtlar yavaş ve geç su salarlar. Su salmayan yoğurtlarda su tutan katkı maddelerinin kullanıldığı akla gelir. Ancak piyasada satılan yoğurtlarının hepsinin böyle olmasının imkân ve ihtimali söz konusu değildir.

● Yoğurt mayalandığında içine onun ekşimesini sağlayan laktik asit bakteriler katılmış olunur. Bu işlem, sütün tekrar canlanması değildir. Çünkü süt zaten ölü bir gıda maddesi değildir.

● Her ülkenin kendi tüketici kitlesine göre geliştirdiği ve kullandığı yoğurt kültürleri vardır. Ancak bilenen yoğurdu oluşturan kültür bakterileri iki tane olup (S. thermophylus ve L. bulgaricus) dünyanın her yerinde aynıdır. Bu kültürlerin çeşitli karışımları ile farklı tat ve lezzette yoğurtlar üretilir.

Asidik özelliği nedeniyle yoğurtta küf ve mayalardan başka mikroorganizmalar üreyemezler. Zaten küflenmiş olan yoğurdu da her kes fark eder ve tüketmez. Bu nedenle yoğurt zararlı mikrobiyolojik etkenler ve kimyasal kalıntılar yönünden riski en düşük bir gıda maddesidir.
Prof.Dr. Özer ERGÜN

DİĞER HABERLER
Vaatlerimizi en kısa sürede yerine getireceğiz'

İ.Ü. Veteriner Fakültesi
Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Öğretim üyesi


7 Nisan 2017. 10:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x