Tütün işçiliğinden Ekonomi Bakanlığına


Denizli’de 5 çocuklu çiftçi bir ailenin en küçük oğlu olarak dünyaya gelen Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı olarak başladığı siyasi kariyerine 4. kez getirildiği Ekonomi Bakanlığı ile devam ederek azmin ve başarının öyküsünü yazdı.

 

 

DENİZLİ/ANKARA – Seval Ocak Adıyaman

 

Denizli’de 5 çocuklu çiftçi bir ailenin en küçük oğlu olarak dünyaya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, maddi imkansızlıklar nedeniyle tütün işçiliğinden salyangoz toplayıcılığına kadar birçok işi yaparak eğitimini tamamladı. Zeybekci, kurduğu şirketle çalışma yaşamında zirveye tırmanırken, Denizli Belediye Başkanı olarak başladığı siyasi kariyerine 4. kez getirildiği Ekonomi Bakanlığı ile devam ederek azmin ve başarının öyküsünü yazdı.

 

Bakan Zeybekci, referandum çalışmaları kapsamında doğup büyüdüğü Pınarlar Köyü’nü ziyaret etti. Köy meydanında büyük coşkuyla karşılanan Zeybekci’ye hemşehrileri yoğun ilgi gösterdi. Baba ocağında eşi Ayşen Zeybekci ve ablası Gülsüm Önümlü ile basın mensuplarını ağırlayan Zeybekci, zorluklarla geçen çocukluk yaşamını, ailesini ve köyüne tutkusunu anlattı.

 

 

 

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Pınarlar Köyü’nde 5 çocuklu çiftçi bir ailenin en küçük oğlu olarak 1961 yılında dünyaya gelen Zeybekci, ismine yönelik “Mehmet mi, Mustafa mı olsun?” tartışması çıkınca Nihat adını aldı.

 

Çocukluğunu, annesi Fatma, babası Şükrü Zeybekci ve kardeşleriyle köyde bahçe ve tütün tarlalarında geçiren Nihat Zeybekci, ilkokulu maddi zorluklar içerisinde okudu. İlkokul arkadaşlarının “çok akıllıydı, usluydu” diye anlattıkları Zeybekci, ortaokula gitmeyi çok istedi ancak ailesinin imkanları kısıtlı olduğu için okula son gün kayıt olabildi.

DİĞER HABERLER
TVHB'den Dünya Yumurta Günü açıklaması

 

 

 

“İyi bir tütüncü olmayı hayal ederdim”

 

Ortaokulu da maddi zorluklar içerisinde tamamlamayı başaran Zeybekci, para kazanmayı da topladığı salyangozları satarak öğrendi. Köyünde, diğer çocuklarla birlikte bahar aylarında salyangoz toplayıp sattıklarını, kendisinin de bu şekilde aile ekonomisine katkıda bulunduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

 

“Köyde onu bizden alan biri vardı, tartardı. Üç beş kilo olurdu, parasını verirdi. Dağlarda keklik, tavşan avlardık. Mantar toplardık. Bağdaki armutlarımızı, kavunlarımızı at arabasıyla komşu köyümüze götürür satardım. Çocukluğunda herkesin hayali vardır ama ekonomi bakanı olmayı hayal etmek ne haddine, okula gitmeye çalışıyor sadece. İyi bir tütüncü olmayı hayal ederdim.”

 

 

Okuma aşkıyla yüksek lisans da yaptı

 

Zorluklar içerisinde tamamladığı ortaokulun ardından babasının “seni artık okutamayacağım” sözleri üzerine kendisi çözüm bulmaya çalışan Zeybekci, “son şans” olarak nitelendirdiği parasız devlet yatılı lise sınavlarını kazanarak Kütahya’da eğitim hayatına devam etti. Daha sonra Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde lisans eğitimini de tamamlayan Zeybekci, yine okul yaşamı ile iş yaşamını birlikte yürüttü ve bu süre zarfında bir dış ticaret şirketinde çalıştı. “Okuma aşkından” vazgeçmeyip İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans da yapan Zeybekci, daha sonra memleketine dönerek bir tekstil firmasının ihracat müdürlüğünü üstlendi.

 

Eğitimi ve hayata ilişkin deneyimlerini kullanarak 1994 yılında kurduğu Turkuaz Tekstil ile iş yaşamında zirveye çıkan Zeybekci, bu dönemde iş adamı ve sanayici kimliğiyle sektörü yakından tanıma fırsatı da buldu. Denizli Platform Sözcülüğü’nden Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığına birçok görevde bulunan Zeybekci, 2004-2011 arasında Denizli Belediye Başkanlığı yaptı. 2011 yılında Denizli milletvekili olarak TBMM’ye giren Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı koltuğuna 61, 62 ve 63 hükümetlerin ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından kurulan 65’inci hükümette de oturarak, 4 kez Ekonomi Bakanı oldu.

DİĞER HABERLER
ABD'de Gıda Güvenliğinin Denetimi

 

 

 

“Annemin kokusunu hala rüyalarımda duyuyorum”

 

Babasını 1986 yılında kaybeden Zeybekci, 1990 yılında vefat eden annesinden bahsederken gözleri dolarak “Annemin kokusunu hala rüyalarımda duyuyorum.” dedi.

 

Çocukluğuna ilişkin anılarında Fatma ninesinin çok önemli yeri olduğunu dile getiren Zeybekci, 1989 yılında hayatını birleştirdiği eşi Ayşen için “Eşimin yemeklerinde annemin elinin tadı var.” diye konuştu.

 

“Her çiçekten var bizde.” şeklinde anlattığı 4 çocuğunun 10 ile 27 yaş aralığında olduklarını söyleyen Zeybekci, siyasete girmesinin ardından çocuklarını ve işini, eşine emanet ettiğini aktardı. Zeybekci, bu durumu “Çocukları eşim Ayşen büyüttü, işe baktı, aynı zamanda bize de baktı.” sözleriyle anlattı.

 

“Bulamadıklarında buradayım”

Çocuklarının siyasete girmesini istemediğini vurgulayan Zeybekci, “Asla. O konuda geçmiş ailemin, mevcut ve gelecek bütün ailelerimizin de zekatını ödediğimizi düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rahatlamak istediğinde köydeki baba ocağına gittiğini bildiren Zeybekci, “(Bulamadık) dediğinizde buradayımdır.” ifadesini kullandı.

 

Zeybekci, milletvekili ve bakanlıkları döneminde evini Ankara’ya taşımadığını, Ankara’da eğitim gören kızının mezun olmasının ardından başkentte yalnız kaldığını ve her fırsatta Denizli’ye gittiğini bildirdi.

 

“10 yaşındaki Efe babasını soruyor”

 

Eşi Ayşen Zeybekci de Nihat Zeybekci’nin Denizli Belediye Başkanlığına adaylığı sürecinde ailesine ve şirketlerine yönelik sorumluluğu aldığını anlattı. Nihat Zeybekci’nin yoğun bir tempoda çalıştığına dikkati çeken Ayşen Zeybekci, “Bu kadar yoğun tempoda eve zaman ayırmak çok zor, büyük çocuklarımız artık biraz alıştı ama en küçük 10 yaşındaki Efe, her hafta sonu, her akşam ‘babam bu akşam gelecek mi?’ diye soruyor.” dedi.

DİĞER HABERLER
Osmanlı Sarayı'nın Gözde Yemeği Yumurta-yı Hümayun

 

 

 

Nihat Zeybekci ile 20 yaşında evlendiğini, 28 yıldır evli olduklarını aktaran Zeybekci, boş vakit bulduklarında çocuklarıyla birlikte doğada vakit geçirdiklerini, yürüyüş yaptıklarını dile getirdi.

 

Aile şirketinin yönetimini de devam ettiren Ayşen Zeybekci, “Nihat Bey işin içinden geldiği, sanayici olarak bakanlığa geçiş yaptığı için sanayici ve işveren olarak yaşadığımız sıkıntıların hepsine matuf. Sıkıntı olabileceğini düşündüğüm şeyleri kendisine aktarıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Eşinin sevdiği yemekler hakkında da bilgi veren Zeybekci, Bakan Zeybekci’nin en çok bamya, bakla ve börülceyi sevdiğini söyledi. Ayşen Zeybekci, “Bamya olduğu zaman Nihat Bey kendinden geçer.” şeklinde espri yaptı.

 

Ayşen Zeybekci, “Emeklilikte ne yapmayı planlıyorsunuz?” sorusuna karşılık da “Nihat Bey’in emekli olabileceğine inanmadığım için plan yapmamayı tercih ediyorum.” yanıtını verdi.


9 Nisan 2017. 15:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x