Et-Balık Mağazaları İthal Et mi Satacak?


TZD Başkanı Yetkin, mağazalarda ithal etin mi yoksa yerli üreticinin ürettiği etin mi satacağı sorusunu gündeme getirdi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) 100 yeni mağaza açmasının “mağazalarında hangi eti satacağı” sorusunu gündeme getirdiğine işaret ederek, “EBK olması gerektiği gibi yerli üreticinin ürettiği eti mi yoksa ithal eti satacak? Eğer ithal et satılacaksa, bu mağazalarda satılmak üzere yeni ve daha güçlü bir ithal dalgasının başlaması kaçınılmaz olacak” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin yaptığı açıklamada, EBK’nın 100 yeni mağaza açma kararı aldığını anımsatarak, “TZD olarak öteden beri EBK’nın yaşatılması güçlendirilmesi et piyasasını düzenleyici bir işlev kazanmasını savunduk ve savunmaya devam ediyoruz. Ancak EBK’nın güçlendirilmesi, hayvancılığın geliştirilmesi, ülkedeki hayvan sayısının ve niteliğinin artırılması hedefi ile birlikte ele alındığı taktirde anlamlıdır” diye konuştu.

Son zamanlarda EBK’nın olması gerektiği gibi faaliyet gösteren bir kurumdan çok Türkiye’ye et ithalatını düzenleyen ve dağıtımını yapan bir kuruma dönüştürülme yönünde adımlar atıldığına dikkat çeken Yetkin, “Türkiye’de bugün hayvancılık çıkmaza girmiştir. Bunun en büyük nedeni değişik zamanlarda ayrıntılarıyla açıkladığımız gibi son yıllarda küçük ve büyükbaş hayvan sayısındaki azalmadır. Bu azalmanın nedeni ise pahalı yem ve girdi fiyatları nedeniyle üreticilerin karkas eti dünya fiyatlarıyla rekabet edemeyecek ölçüde pahalı üretmesidir. Hayvan sayısındaki azalma yani et arzındaki azalma kesime verilen hayvan fiyatlarını artırırken, aynı zamanda spekülatif faaliyetlere de zemin hazırlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

DİĞER HABERLER
Van Gölü kuğu ve flamingoları ağırlıyor

Yetkin, EBK’nın 100 yeni mağaza açmasının “mağazalarında hangi eti satacağı” sorusunu gündeme getirdiğine işaret ederek, “Bunun yanı sıra, EBK olması gerektiği gibi yerli üreticinin ürettiği eti mi yoksa ithal eti satacak? Eğer ithal et satılacaksa, bu mağazalarda satılmak üzere yeni ve daha güçlü bir ithal dalgasının başlaması kaçınılmaz olacak. Bu durumda söz konusu mağazalarda et belirli bir süre için ucuza satılsa da bunun bedeli hiçbir rekabet imkanı kalmayan yerli üreticilerin elindeki hayvanları en kısa zamanda kesime göndererek ‘üreticilik belasından kurtulması’ olacaktır” dedi.

Bunların sonucunun daha fazla ithal et olduğunu belirten Yetkin, böyle bir sonuçta Türkiye’de orta ve uzun vadede ucuz ve sağlıklı et yenemeyeceğini kaydetti. Yetkin, ithal ete bağımlı hale gelindiğinde dünyada zaten fiyatı en hızlı artan gıda maddelerinden biri olan uluslararası et ihracatçılarının fiyatlarını artırarak bu duruma kazanç sağlayacağını belirterek, bu durum karşısında sağlıklı et yerine dünyanın en sağlıksız etinin Türkiye’ye dolacağını kaydetti. (Anka)

Et-Balık, ucuz et satışına varoşlardan başlayacak

Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) 17 büyük şehirde açmayı planladığı 100 satış merkezinin detayları belli oldu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, EBK’nın isim hakkını vereceği satış merkezlerinin açılmasında varoşların tercih edileceğini söyledi. Eker, “EBK’nın birinci önceliği, kesim yaparak hayvancılığı desteklemek. İkincisi ise tüketiciye kaliteli eti uygun fiyata yedirmek. Yeni açılacak mağazalar ile dar gelirli insanımıza hijyen ve makul fiyattan et ve et ürünlerini yedirebilmek.” dedi.

DİĞER HABERLER
Kıtalararası Büyükbaş Savaşı!

Bakan Eker, Diyarbakır’da gazetecilere sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Et ve Balık Kurumu’nun 17 şehirde açmayı planladığı 100 satış merkezine etin yüzde 8, et ürünlerinin ise yüzde 15 iskonto ile verileceğini belirten Eker, satışın kurumun belirlediği fiyattan yapılacağını kaydetti. Tarım Bakanlığı hayvancılığa yönelik yeni bir destek paketi hazırladı. Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulan proje kapsamında çiftçiye hayvan başına destek verilecek. Örneğin 100 baş hayvanını kesime götüren besiciye, hayvan alma şartıyla belirlenen fiyat üzerinden her baş için ayrı ödeme yapılacak. Eker, üreticinin yem fiyatları ve yüksek fiyattan ahıra hayvan koyma gibi olumsuzluklarla karşılaşabildiğine dikkat çekerek, korumaya alınacağını söyledi. Eker, “Çiftçinin maliyeti ile piyasadaki fiyat arasındaki farkı hesaplıyoruz. Besicilere hayvanlarını kestirmeleri ve yerine ahıra yeni hayvan almaları şartıyla hibe desteği vereceğiz.” dedi.

Bakan Eker, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda iki hafta önce süt fiyatlarındaki düşüşü masaya yatırdıklarını ve öngörülen tedbirleri anlattıklarını kaydetti. Süt fiyatlarının düşmesinin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Eker, “Süt fiyatları sürdürülebilir olmalı. O belirli bir eşiğin altına düşmemeli ki vatandaş süt üretmeye devam etsin. Yoksa dişi hayvanını kesime gönderir. Kısa vadede düzelme olsa da orta ve uzun vadede doğuracak hayvan azalacağı için et verimine olumsuz etki yapar.” dedi. Dünyada süt fiyatlarında ciddi düşüş olduğunu aktaran Eker, Türkiye’nin süt tozu yapımını destekleyerek fiyatların fazla düşmesini önlediğini dile getirdi. 1 Şubat’tan itibaren ülkenin bir yılda ihtiyacı olan 18 bin süt tozunu alacaklarını belirten Eker, bunun 180 bin ton süt anlamına geldiğini kaydetti. Bu kapsamda verilecek destek miktarı 54 milyon dolar. Ayrıca gizli hazırlanan kararname ile piyasadan 200 bin ton süt çekilerek 20 bin ton süt tozu yapılıp, ihraç edilecek. Bu kalemdeki destek miktarı 60 milyon lira olacak. Toplamda süt fiyatlarının düşüşünü önleme projesi için verilecek destek miktarı 114 milyon lirayı bulacak.Zaman

DİĞER HABERLER
Ercan Ödül: Koruyucu hekimlik yöntemleri, coronavirüs salgınında da etkilidir.

13 Şubat 2011. 17:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x