Soframıza GDO sızdıran markaları açıklayın


 

Ayse Bereket Istanbul, Türkiye

 

Soframıza GDO’lu gıdalar sızdırılıyor. Oysa Türkiye’de GDO’lu gıdalar yasak. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yapılan denetimlerde GDO’lu gıda ürünleri yakalandığını açıkladı ancak marka adı vermedi.

Hep birlikte, bir an önce bu şirket ve markaların açıklamasını talep edelim.

Sofraya içimiz rahat oturalım.

—————————————————

Ne oldu?

 

20 Mart 2017’de Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016-2017 yıllarında yurt içinde yapılan 660 GDO denetimin 7’sinde GDO’lu soya kıyması tespit edildiğini ve ilgililer hakkında yasal işlem yapıldığını açıkladı. Üç gün sonra, Bakan Çelik, Adana’da ekmek katkı maddesi üreten bir şirketin ürünlerinde GDO tespit edildiğini ve yasal işlem başlatıldığını açıkladı.

 

Ancak bakanlık bu 7 GDO’lu soya kıyması ve GDO’lu ekmek katkı maddesinin isimlerini açıklamıyor.

 

Ne talep ediyoruz?

 

Biz, çocuğuna köfte yediren anne, bu katkı maddesinden ekmek yapıp satan fırıncı, ekmeği üç öğün sofrasından eksik etmeyen tüketiciler olarak bilgi edinme hakkımızı kullanıyoruz. Hangi şirketler, hangi markalarda GDO kullandı? Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bir an önce açıklamasını talep ediyoruz.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz:

DİĞER HABERLER
İstanbul'da 5 ilçede elektrik kesintisi

 

https://yesilgazete.org/blog/2017/03/21/bakan-celikin-acikladigi-gdo-tespit-edilen-gida-urunleri-hangileri/

https://yesilgazete.org/blog/2017/03/23/bakan-celikin-gdolu-ekmek-aciklamasi-neden-yetersiz/

 

Dayanaklarımız:

  1. A) “Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen bulunmadığından GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması yasak olup gıda amaçlı GDO’lu ürün ithaline de izin verilmemektedir.” http://www.tarim.gov.tr/Konu/1437/GDO-Resmi-Kontrol

 

  1. B) Gıda kontrolleri 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanun kapsamında hazırlanan “Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik” (R.G. 17.12.2011/28145) kapsamında yürütü Yönetmelikte, laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileri ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulabileceği hükmü de yer almaktadır.

 

  1. C) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik (R.G. 17.12.2011/28145)

Şeffaflık ve gizlilik

MADDE 8 – (1) Bakanlık resmi kontrollerle ilgili faaliyetlerin üst düzeyde şeffaflık ile yürütülmesini temin eder. Bakanlık, Kanunun 31 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan hükümler gözetilmek suretiyle,

 

  1. a) Aşağıdaki bilgileri, Bakanlık resmî internet sitesinde duyurmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunar:

1) Onaylı ve kayıtlı işletmeler,

DİĞER HABERLER
Türkiye - AB anlaşmasında 5 pürüz

2) Onayı askıya alınan işletmeler,

3) Onayı iptal edilen işletmeler,

4) Bakanlıkça faaliyeti durdurulan kayıtlı işletmeler,

5) Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası,

6) Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası.

  1. b) Kanunun 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrasındaki bilgileri mümkün olan en kısa sürede kamuoyuna duyurur.

 

  1. D) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

MADDE 26. – (4)  Bakanlık, belgelere erişim konusundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, bir gıda ve yemin insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabileceğinden şüphe duyulması üzerine, riskin mahiyeti, ciddiyeti ve büyüklüğüne göre, riski önlemek, azaltmak veya yok etmek için alınan ya da alınması öngörülen önlemleri belirler; riskin mahiyeti ve alınan tedbirler hakkında kamuoyunu bilgilendirir.”

 

Bu kampanyanın teslim edileceği kurum:

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı

Faruk Çelik

 


12 Nisan 2017. 15:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x