Yaz Ördeği’nin Sayıları Sadece 20


MERSİN – Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Çevre Koruma Araştırma İnceleme Daire Başkanı Mehmet Menengiç, bu yıl ikincisi düzenlenen ”fotosafari” etkinliğine katılmak üzere geldiği Mersin’in Silifke ilçesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz ördeğinin tek üreme alanının Göksu Deltası olduğunu söyledi.

Yaz ördeklerinin sayılarının gittikçe azaldığını belirten Menengiç, şöyle konuştu:

”Geçmişte Göksu Deltasındaki Akgöl’de yaz ördeklerinin sayıları yüzlerle ifade edilirken, 2009-2010 yıllarında yapılan çalışmalarda sayınının 20’ye kadar düştüğü gözlendi. Yaz ördekleri ülkemizin yaz konuğudur. Göksu Deltası’nda ürer ve kışın Ortadoğu’daki sulak alanlara göçer. İlkbaharda Göksu Deltası’na gelir ve yuvasını Akgöl’ün güneyindeki göletlerde, sık bitki örtüsü arasındaki yerlere yapar. Yavrularını yine bu göletlerde büyütür. Daha sonra yavrular Akgöl’e dağılır.”

Menengiç, yaz ördeğinin korunması için ”Yaz Ördeği Koruma ve İzleme Projesi” hazırlandığını ve proje çerçevesinde yöre halkının bu konuda bilinçlendirilmesine çalışıldığını vurguladı.

”YÜZYILLARDIR BURADA YAŞIYORUZ”

Menengiç, proje çerçevesinde vatandaşları bilgilendirici afişler hazırladıklarını ve afişlerde Göksu Deltası’nın yaz ördeğinin tek üreme alanı olduğunun vurgulandığını söyledi.

Afişlerde ”Göksu Deltası Bizim Evimiz Yüzyıllardır Burada Yaşıyoruz” temasının işlendiğini dile getiren Menengiç, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
Suğla Gölü'nde 'ekmek' sislerin ardında

”Bölgede yaşayan vatandaşların yaz ördeklerinin üreme dönemi olan Nisan ve Eylül ayları arasında bölgeye girmemesi ve hayvanlarını burada otlatmaması gerekiyor. Üreme alanlarında rahatsız edilmeleri durumunda bu canlıların nesli tükenecektir. Doğal yaşam alanlarına dışardan müdahale olmazsa sayıları tekrar artabilir. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı davranacağına inanıyoruz. Yöre halkına bu canlıların sayılarının azaldığı, yok olma tehlikesi yaşadıkları ve nasıl korunacakları anlatıldı. Bilgilendirici afişler sayesinde de vatandaşların dikkatini çekmeyi ve yaz ördeklerine karşı duyarlılığın artırılmasını amaçlıyoruz.”

YAZ ÖRDEĞİ

Yaz ördeği, Türkiye’de üreyen nadir kuş türleri arasında yer alıyor. Kahverengi krem renkleriyle pek dikkat çekmeyen bu kuşlar, sayılarının azalması nedeniyle bir kırmızı liste kuşu haline gelmiştir. Üreme alanı olarak sazlıklarla kaplı, çok derin olmayan tatlı su göllerini seçer. Bu yüzden üreme alanları son 40 yılda hızla azalmıştır. Yaz ördeğinin ana besinini saz bitkisi tohumları ve gölde yüzen diğer bitkiler oluşturur. Kuşlar, ara sıra yumuşakçalarla ve göldeki sinek larvalarıyla da beslenir.


15 Şubat 2011. 12:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x