Yıllardır Oralı Olmadılar ve Ülkeyi Sonunda ‘ŞAP’a Oturttular


Türkiye’nin dört bir yanında şap hastalığının tehdit ettiği hayvancılığı koruma çalışmaları sürüyor

DENİZLİ’DE HAYVAN PAZARLARI KAPATILDI

Denizli geneline yayılan şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı, aşılama kampanyası başlatıldı. Denizli Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Şükran Çizmeci, gazetecilere yaptığı açıklamada, şap hastalığı nedeniyle İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu tarafından il genelindeki hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındığını söyledi.

Şap hastalığıyla mücadelenin sürdüğünü ifade eden Çizmeci, ”Şap hastalığının hayvan pazarlarında yayılma riski yüksek. Dolayısıyla tedbir amaçlı olarak hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındı. Ayrıca şap hastalığıyla mücadele için aşılama kampanyası başlatıyoruz” dedi. Acıpayam Kaymakam Uğur Kalkar da ilçede tedbir amaçlı olarak hayvan hareketlerinin yasaklandığını bildirdi.

İlçeye bağlı 4 köyde de karantina uygulandığını belirten Kalkar, ”İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası kararları ile şap hastalığı görülen köylerde hayvan hareketleri yasaklandı. Karantinaya alınan yerlerde gerekli çalışmalar sürdürülmektedir” dedi.

***

KIRKLARELİ’NİN SINIR KÖYLERİNDE ALINAN TEDBİRLER
 
Kırklareli’nin sınır köylerindeki ormanlık alanda, Bulgaristan’dan geçen domuzların şap hastalığını taşıyıp taşımadığını tespit etmek amacıyla 5 domuz vuruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine avcılara vurdurulan domuzlardan alınan numuneler tahlil için Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi.
 
Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine sınır köylerinde avcılara 5 domuz vurdurduklarını ve domuzlardan alınan numunelerin şap incelemesi yapılmak üzere Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdiğini belirterek, ”Enstitüde yapılan incelemede iki ayrı numunede şap hastalığına rastlanmadığı bildirildi. 3 domuz numunesinde incelemeler sürüyor” dedi.
Kırklareli’de şap hastalığı konusunda korkulacak ve panik yapılacak bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Çebi, Bulgaristan’da şap hastalığının görülmesi üzerine, tedbir amacıyla Kırklareli’de hayvanların besihanelerden dışarıya salınmamasının sağlandığını bildirdi.
 
Bulgaristan’daki şapla ilgili gelişmeleri takip edildiğini kaydeden Çebi, ”Bulgaristan’da şap nedeniyle hayvanların imha edildiğini biliyoruz. Burada şap görüldüğünde sınır köylerimizde hayvanlar süratle aşılandı. Hayvanların dışarıya salınmaması yasağı da getirdik. Trakya aşılı ari bölgesi olduğu için titiz davranmamız gerekiyor” dedi.
 
***

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvanlarında Solunum Sistemi Hastalıkları Yönetimi

TOKAT’TA İLAÇLAMA ÇALIŞMA YAPILIYOR

Tokat Valisi Şerif Yılmaz, şap hastalığı ile ilgili hastalık görülen tesislerde ilaçlama çalışmaların devam ettiğini söyledi. İl Komisyon Kurulu tarafından şap hastalığının yayılmaması amacıyla 10 gün önce hayvan pazarları kapatılırken, hastalıktan dolayı telef olan hayvan olmadığı bildirildi. Vali Yılmaz, kurban bayramı öncesinde söndürülen şap hastalığının tekrar nüksettiğini kaydetti. Şap hastalığının göçmen kuşlarla dahil olmak üzere bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Vali Yılmaz, “Hayvan pazarlarının açık olması durumunda komşu illerden de buraya hayvan gelme ihtimaline karşı tedbir amaçlı pazarları kapattık. Tedavi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Hastalık görülen tesislerde ilaçlama çalışma yapılıyor” dedi.

Vali Yılmaz ayrıca, OSB Müdürü Şener İhya Tutmaz’ın istifası ile ilgili basın mensuplarının soruları üzerine OSB Müdürlüğüne vekaleten İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Halil İbrahim Yüksel’in atandığını açıkladı. Yılmaz, “OSB’ye devamlı suretle bakacak olan bir arkadaşımızı bulacağız” diye konuştu.

HAYVAN VARLIĞIMIZI KİMSE BİLMİYOR

TOBB Başkan Yardımcısı Yavuz: ‘Türkiye’de hayvan varlığını ne biz biliyoruz ne de Tarım Bakanlığı biliyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, ”Türkiye’de hayvan varlığını ne biz biliyoruz ne de Tarım Bakanlığı biliyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Tek Sağlık Günü: Dünyadaki en önemli felaketler, zoonoz hastalıklar nedeniyle yaşanmıştır.

Yavuz, yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılığın gelişmesi konusunda birlik olarak çeşitli zamanlarda uyarılar yapmalarına rağmen tarım ve hayvancılığın bir kenara bırakıldığını savundu.AA

ŞAP AŞISI OLMAYAN HAYVANLAR KOMBİNALARA SEVK EDİLEBİLECEK.

2011/6 Sayılı TKB Genelgesine göre Mezbahalara sevk edilecek hayvanlardan
Şap Hastalığı ile ilgili herhangi bir kıstas aranmayacak.

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi
 
24/02/2011 * 008114

GENELGE NO /2011- 06

I- HAYVAN SEVKLERİNDE AŞILAMA İLE İLGİLİ HUSUSLAR

1.3. Sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların
mezbaha/kombinaya sevkinde, ŞAP AŞISI ARANMAYACAK OLUP, hayvan sahibi/firma
tarafından ilgili mezbaha/kombinada kesileceğine dair onaylı belgenin(faks)
ibraz edilmesinden sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.


15 Şubat 2011. 18:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x