Kızılırmak Deltası’ndaki Denek ördekler avlandı mı?


Ondokuzmayıs Üniversitesi’nin araştırma kapsamında ördeklere taktığı uydu vericilerinden sinyal alınmıyor

 Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi’nce Kızılırmak Deltası’nda sürdürülen su kuşlarını halkalama çalışmaları kapsamında uydu vericisi takılan ördeklerden sinyal alınamadığı, ördeklerin avlanmış olabileceğinden endişe edildiği bildirildi.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas, Kızılırmak Deltası’nda gerçekleştirilen su kuşu halkalama çalışmaları kapsamında 5 ördeğe takılan ve güneş enerjisi ile kendini şarj edebilen uydu vericilerinden bir haftadır sinyal alınamadığını söyledi.

Erciyas, Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) desteği ile yürütülen ve Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) uzmanlarının katılımıyla ördeklere tanesi 5 bin dolarlık uydu vericileri takıldığını, amaçlarının kuşların hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve nerede kışladığı gibi bilgilere ulaşmak olduğunu anlattı.

Uydu aracılığı ile izlenen ördeklerin günlük konumları ile ilgili çeşitli bilgiler elde etmeye başladıklarını, ancak bir haftadır verici takılan ördeklerden sinyal alınamadığını belirten Erciyas, “Ördeklere takılan vericilerden düzenli olarak sinyal alıyorduk. Ancak bir haftadır uydu vericilerinden sinyal alamıyoruz. En son Ukrayna’dan sinyal aldık” dedi.

Erciyas, ördeklerin avlanmış olabileceklerinden endişe ettiklerini vurguladı.


DİĞER HABERLER
Romanov'lar Türkiye'ye Getirildiler
19 Şubat 2011. 09:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x