3. Dünya Savaşı Tarlada Çıkacak


Dünya Bankası’nın raporu ve gıda fiyatlarındaki artışın Ortadoğu’daki sonuçları çiftçiyi ve sanayiciyi korkutuyor.
        
İZMİR – TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, “3. dünya savaşının tarlada çıkacağı” yönündeki öngörülerinin Dünya Bankası raporuyla doğrulandığını belirterek, Türkiye’nin kritik bir süreç yaşadığını, bu nedenle seçim öncesi tüm partilerin orta ve uzun vadeli tarım stratejilerini bilmek istediklerini ifade etti.

Raporda Ortadoğu’da yaşanan siyasi ve sosyal karışıklıkların arkasında artan gıda fiyatlarının da etkisinin bulunduğuna dikkat çekildiğini ifade eden Çetin, gıda fiyatlarının ülkelerin gelecek hedefleri içinde çok kritik bir öneme ulaştığını belirtti.  Bu süreci 2005 yılında yayınladıkları bir raporla gündeme getirdiklerini ve “3. Dünya Savaşı’nın tarlada çıkacağı” tezini ortaya attıklarını ifade eden Çetin, o dönemde “abartılı” olarak değerlendirilen bu tezin bugün Dünya Bankası tarafından doğrulandığını ve tüm ülkelerde panik yarattığı savundu.

Türkiye’nin durumu

Gıda fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarında gerçekleşmediğini, spekülatörler ve aracılar tarafından kazanca dönüştürüldüğünü ileri süren Çetin, şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerin yoğun tarım destekleri karşısında Türkiye gibi ülkeler, tarımına destek vermeyerek hızla mevzi kaybetti. Dünya Bankası raporuna göre son 1 yılda fiyatlar yüzde 29 oranında arttı ve Haziran ayından bu yana 44 milyon kişi daha en yoksullar sınıfına eklendi.  Bu rapor, tüm ülkeleri harekete geçirecek veriler sunmuştur. Artık tarımın stratejik anlamı daha çok konuşulur hale gelmiştir.”

DİĞER HABERLER
Ziraatçiler: "Meyve-sebze ithalatına son verilmeli"

Türk köylüsü ve çiftçisi olarak yakın gelecekte tarım savaşları yapılacağını bildiklerini dile getiren Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelişmiş ülkeler, tarımsal üretimlerini organize şekilde ve stratejik yaklaşımlarla artırma yoluna giderken Türkiye, bu savaşta bir çok mevziyi kaybetmiştir. Ancak bunların yeniden kazanılması mümkündür. Bunun için öncelikle gıda fiyatlarının her artışında (dışarıda daha ucuza var, ithal ederiz) anlayışının yıkılması gerekiyor.


19 Şubat 2011. 13:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x