Hal Yasası Sebze Meyveyi Ucuzlatmaz…!


Yürürlüğe girmesine yaklaşık bir aylık süre kalan Hal Yasası’yla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, 26 Mart 2011’de yürürlüğe girecek Hal Yasası’yla birlikte ileri sürüldüğü gibi sebze ve meyve fiyatlarında bir düşme olacağını sanmadığını, bunun ancak üretim planlaması yapılarak ve şeffaf piyasa ortamı oluşturularak sağlanabileceğini söyledi.

Hal Yasası’yla yapılan düzenlemelerden bazılarının yerinde bulurken, bazı endişelerini de dile getiren Tavşan, meyve sebze sektöründe dörtte üç oranında kayıtdışılık bulunduğunu ve bunun sektörde her türlü dengeyi bozduğunu, yasanın uygulanabilirliğinin sağlanması halinde bu durumun önüne geçilebileceğini anlattı.

Yeni yasayla getirilecek yenilikler arasında hal kayıt sistemi, bildirim ve künye sisteminin oluşturulmasının yer aldığını, bunların mutlaka uygulanması gerektiğini belirten Tavşan, ikinci önemli yeniliğin ise izlenebilirlik olduğunu ve bunun ürün ve halk sağlığı açısından oldukça önem arz ettiğini bildirdi.
 
HAL YASASI’NIN YOL AÇTIĞI ENDİŞELER
 
Yasaya ilişkin taşıdığı bazı endişeleri aktaran Tavşan, Hal Yasasıyla sebze ve meyvelerin toptancı halleri dışından sağlanmasına imkan tanınmasının büyük market ve zincir mağazaların ihtiyaçlarını hal dışından sağlamalarına yol açacağını kaydetti. Şu anki bu durumun çıkacak yasayla birlikte yasal bir zemine oturacağını belirten Tavşan, bunun sonucunda piyasa hakimiyetinin büyük market ve zincir mağazacılık tarafından ele geçirileceği kaygısı taşıdığını, bunun en büyük endişeleri olduğunu anlattı.
 
Büyük market ve zincir mağazaların toptancı hallerini tamamen by-pas ederek ihtiyaçlarını direkt üreticiden veya kendileri için yaratacakları büyük üreticilerden karşılamalarının gündeme gelebileceğine vurgu yapan Tavşan, bu durumda küçük üreticinin malını satacak yer bulmakta zorlanacağını, bu konuda tekelleşmenin ortaya çıkabileceğini, bu tekelleşmenin de tedarikçiyi ezeceğini söyledi.
 
MEYVE SEBZE UCUZLAMAYACAK
 
Yeni Hal Yasası’nın meyve sebze fiyatlarında yüzde 25’ler civarında ucuzlamaya neden olacağına ilişkin kamuoyunda yaygın bir kanı bulunduğunu ancak bunun doğru olmadığını belirten Tavşan, meyve sebze fiyatlarının yüksek olmasının faturasının toptancı hal komisyoncularına çıkarıldığını söyledi. Ancak komisyoncuların sadece belli bir komisyon oranı bulunduğunu anlatan Tavşan, ”Komisyoncular malı satın almıyorlar ki, sadece üretici ve tüccar adına iş yapıyorlar” dedi.

DİĞER HABERLER
Tarih de Tarım Arazileri de Katlediliyor...!

21 Şubat 2011. 15:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x