Üretimde Avrupa “Alabalık Şampiyonuyuz!..”


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Dairesinde görevli Ziraat Mühendisi Uğur Ayhan, Malatya Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen ”Su Ürünleri ve Balıkçılık” konulu panelde, 1990’lı yıllardan sonra su ürünleri avcılığında ciddi artış olmamasına karşılık yetiştiricilik miktarının yüzde 6,2 büyüdüğünü, su ürünleri yetiştiriciliğinin en fazla büyüyen gıda sektörü olduğunu kaydetti.

Ayhan, tüm dünyada yapılan tahminlere göre 2030 yılına kadar dünya su ürünleri yetiştiricilik ve avcılık üretiminin eşitleneceğini ifade ederek, şunları söyledi:

”AB’ye bakacak olursak yıllık su ürünleri üretimi 1,3 milyon ton, parasal değeri 3 milyon Euro, 60 bin kişi ise bu sektörde istihdam edilmekte. Denizlerde bin 33 adet balık çiftliği bulunurken, su ürünleri yetiştiriciliğini destekleme tutarı ise 6 milyon Euro. Ülkemizde kişi başına düşen su ürünleri tüketimi 7-8 kilogramda seyrediyor ve yıllara göre değişiklik gösteriyor. Bu, dünyada 16, AB ülkelerinde 25, özel olarak Portekiz’de ise 62 kilograma kadar yükseliyor. Yani görüldüğü gibi dünyada en az balık tüketen ülkelerden biriyiz.”

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği konusunda önemli bir su kaynağı potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Ayhan, ”AB ülkelerinde sürekli gelişen çupra, levrek, alabalık pazarında üretim potansiyeli açısından önemli bir avantaja sahibiz. Ayrıca modern teknoloji kullanımı ve üretimi açısından rekabet şansımız oldukça yüksek. İç pazarımızda da balığa olan rağbet sürekli artmakta” dedi.

DİĞER HABERLER
Japon Balıkçılar Geleceklerinden Endişe Duyuyor

27 Şubat 2011. 11:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x