Başbakan ‘Vize konusunda artık yeni bir anlayış hakim olmalı’


Başbakan Erdoğan, işadamlarının pasaportlarını kalın bir kitaba benzetti.
        
HANNOVER – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vize konusunda artık yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanının geldiğini vurgulayarak, “İnanın, işadamlarımızın, bir haftalık verilen vizeler nedeniyle, ardı ardına zımbalanmış, adeta kalınca bir kitaba dönüşmüş pasaportlara sahip olduklarını görüyorum” dedi.

Erdoğan, CeBIT Uluslararası Bilişim Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, son dört yılda 57 milyar dolar yatırım çeken ve bu noktada dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin, bilişim teknolojilerine yapılacak yatırımlar konusunda her türlü katkıyı sağlamaya da hazır olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi konumundaki Türkiye’nin, her alanda olduğu gibi bu alanda da uluslararası yatırımcıları beklediğini burada bir kez daha vurgulamakta fayda gördüğünü ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdü:

“Türkiye ile Almanya’nın ilişkileri yeni değil. Yüzyıllar öncesine dayanan bir süreçten, özellikle de yakın tarihte yoğunluk kazanmış bir dayanışmadan söz ediyoruz. Şunu altını çizerek ifade etmekte fayda görüyorum, bizim, Almanya’da bulunan vatandaşlarımızın sayısı, şu anda birçok Avrupa Birliği ülkesinin nüfusundan daha fazla.

Tarihi süreç de dikkate alındığında, Avrupa Birliği içinde Türkiye’yi en iyi tanıyan ülkenin Almanya olduğu bir gerçektir. Nitekim, Türkiye’deki Almanya yatırımları, Alman turistler ve ülkemize yerleşmiş Alman vatandaşları da bunun göstergelerinden birkaçıdır. Türkiye ile bu kadar iç içe olan Almanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin neler getireceğini, birliğe neler kazandıracağını en güzel şekilde takdir edecek bir ülkedir.”

Türkiye’nin AB üyeliği için uzun vadeli politikalar tercih edilmeli

Erdoğan, şu anda, Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da yaşanan olayların, Türkiye’nin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Bölgesindeki etkinliğinin ve gücünün yanı sıra, Türkiye ekonomisinin dinamizmi de son dönemde dikkat çekici bir performans sergilemiştir. Biz, Avrupa’dan, Türkiye’nin üyeliği noktasında, gündelik politikaları, popülist politikaları değil, orta ve uzun vadeli politikaları, öngörüyü ve uzak görüşlülüğü tercih etmesini bekliyoruz. AB ülkelerinin kamuoyularında ülkemizin AB’ye üyeliğine şüpheyle yaklaşanlara karşı, Türkiye’nin sadece şu son dönemdeki duruşu bile anlamlı bir cevap teşkil ediyor.”

DİĞER HABERLER
Dolar 2,85'e indi

Kalınca kitaba dönüşmüş pasaportlar görüyorum

Mümkün olduğunca çok sayıda işadamının ürünlerini sergilemek ve yeni ürünler almak amacıyla bu fuarlara katılmalarını arzu ettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu noktada talep olduğunu da biliyoruz. Türkiye’de işadamlarımızla yaptığımız toplantılarda bana sık sık pasaportlar gösteriliyor. İnanın, işadamlarımızın, bir haftalık verilen vizeler nedeniyle ardı ardına zımbalanmış, adeta kalınca bir kitaba dönüşmüş pasaportlara sahip olduklarını görüyorum. Vize konusunda artık yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanı gelmiştir. ”

İhracatta teknolojinin payını yüzde 20’ye çıkaracağız

CeBIT 2011 Fuarı’nın, Türkiye’den katılan şirketler için bu alanda kaydettikleri gelişmeleri sergilemeleri açısından önemli bir imkan sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, “Şu anda ihracatımızın içinde ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 5. Kısa bir süre içinde, bu payı yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Eğitimin altyapısını bilişim teknolojileri kullanarak yeniden şekillendirmenin mücadelesini verdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son 8 yıl içinde, 160 bin yeni dersliği ve 80 yeni üniversiteyi eğitimin hizmetine sunarken, dikkatinizi çekiyorum, yaklaşık 1 milyon yeni bilgisayarı da öğrencilerimizle okullarımızla buluşturduk. 10 ve daha fazla sınıfı bulunan her okula bir bilişim teknolojisi sınıfı kurduk. En son başlattığımız daha kapsamlı bir projeyle FATİH Projesi ile şimdi okulların, sınıfların ötesine geçiyor, Türkiye genelinde her sınıfa bir bilgisayar ve internet ağı kazandırıyoruz.

Merkel: Vize konusunda biraz daha esnek olmalıyız

DİĞER HABERLER
Sigortasız ve yeşil kartlılara son çağrı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, törende yaptığı konuşmada, günümüzdeki teknolojik değişikliklerin ülkeleri de değiştirdiğini belirterek, Arap ülkelerinde yaşanan gelişmeler sırasında da göstericilerin protesto eylemi düzenlemek için bile internet ya da twitter üzerinden haberleştiklerine dikkati çekti. “Teknik gelişmeler ve toplumsal değişimler el ele yürüyor” diyen Merkel, CeBIT’in de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki en büyük pazar olduğunu, fuara 70 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 şirketin katıldığını söyledi.

Almanya’nın vize uygulaması konusunda da Erdoğan ile görüşmek istediğini söyleyen Merkel, ülkesinin vize uygulaması konusunda çok sıkı olmakla eleştirildiğini, bu konuda biraz daha esnek olmaya ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de inanılmaz bir dinamik gelişme yaşandığını, bir araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına günde ortalama 76 dakika cep telefonuyla konuşulduğunu belirten Merkel, bilgisayar kullanımının da arttığını, bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin çok cazip bir pazar olduğunu söyledi. Merkel, “Türkiye adına daha fazla reklam yapmamaya dikkat etmem lazım. Aksi takdirde rekabet gücümüz zayıflayacak” diye espri yaptı.

IBM şirketinin 100’üncü yılını kutladığını ve Almanya’da 40 ayrı yerde binlerce kişiyi çalıştırdığını belirten Merkel, açılışa katılan IBM yöneticisine yönelik olarak da “Bay Erdoğan hepsini alıp götürmeden bizim için de bir şeyler daha yapın ” dedi. Merkel, bu yıl Türkiye’den Almanya’ya iş göçünün başlamasının 50’nci yılının kutlanacağına da işaret ederek, bu alanda da 50 yıl içinde büyük gelişmelerin yaşandığını, Türklerin birçok işletme kurduğunu söyledi

Almanya’dan vize müjdesi!

Türkiye için muafiyet çıkıyor…
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ısrarı karşısında Almanya Başbakan Angela Merkel, “İşadamı, sanatçı ve akademisyenlere vize muafiyetini çalışalım” dedi.

Merkel, ilgililere hemen talimat vereceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan CeBIT Fuarı için düzenlenen galada Merkel ile görüşmeden önce yaptığı açıklamada “Brezilya, Paraguay’a bile vize muafiyeti uyguluyorsunuz ama bizden vize istiyorsunuz. İşadamlarımızın pasaportları vize sayfalarından adeta bir kitaba dönüştü” çıkışında bulunmuştu.

DİĞER HABERLER
AP Başkanı Schulz: Vize serbestisi kriterlerinde ısrarcıyız

Rus vizesinde son nokta
 
NKARA- Türkiye ile Rusya arasındaki vizelerin kaldırılması konusunda önemli adımlardan biri olan “Geri kabul” anlaşması TBMM’ye gönderildi. Anlaşmanın onaylanması ile birlikte, iki ülke arasında vizesiz dönem başlayacak. Böylelikle, yılda 3 milyon olan Rus turist sayısının en az 300 bin artması bekleniyor.

18 Ocak 2011’de imzalanan anlaşma kanun tasarısı haline getirilerek TBMM’ye sunuldu. Dışişleri komisyonu ve genel kurulda ele alınacak olan tasarının kabulü ve bildirimin iki ülke tarafından da alınmasından 30 gün sonra, Rusya ile Türkiye arasında vizesiz dönem başlayacak. 30 güne kadar olan turistik seyahatlerde vize istenmeyecek.

İSTİSMAR EDEN İADE EDİLECEK

Tasarı ile “Geri kabul” şartları da getiriliyor ve vizesiz rejimi istismar eden kişilerin, çıkış yaptığı ülkeye iade edilme öngörülüyor. Tasarının gerekçesinde, “Vizesiz seyahatlerin etkisiyle yoğunlaşması beklenen insan hareketliliğinin, yasadışı göçe ilişkin istenmeyen sonuçlara yol açmasının engellenmesi amaçlanmıştır’’ denildi.

Buna göre, Türkiye ve Rusya, birbirlerinin ülkesinde vize süresini geçiren ve yasa dışı konumda ikamet edenleri havayoluyla iade edecek. Üçüncü ülke vatandaşları ve vatansızlar da Türkiye ya da Rusya’dan çıkış yapmışlarsa, diğer ülkeye gönderilecek. Böylece, 30 günlük vize süresini ihlal eden Ruslar ile, bu ülke üzerinden Türkiye’ye gelen göçmenlerin geri gönderilmeleri mümkün olacak.

Vizenin kalkmasıyla birlikte Rusya’dan gelen turist sayısında da en az yüzde 10 artış bekleniyor. Türkiye’ye geçen yıl Ocak-Ekim aylarında Rusya’dan 2 milyon 996 bin 560 kişi geldi. Aynı dönemde toplam turist sayısı da 25 milyon 975 bin 296 kişi oldu.


1 Mart 2011. 17:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x