Karadağ, Türkiye’den yatırımcı bekliyor


Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Türkiye’yi çok yapıcı bir ülke olarak gördüklerini, Balkanlar’da yapmış olduğu faaliyetleri desteklediklerini söyledi. Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti.

ANKARA – AA – Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Türkiye’yi çok yapıcı bir ülke olarak gördüklerini, Balkanlar’da yapmış olduğu faaliyetleri desteklediklerini söyledi.
Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti. Devlet Başkanı olarak ilk defa Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Vuyanoviç, yakın zamanda iki ülke arasında başbakanlar düzeyinde de ziyaretlerin gerçekleşeceğini belirtti.
Gül’ün iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bölgedeki sorunların çözülmesi için yaptıklarının çok değerli olduğunu anlatan Vuyanoviç, iki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın yapıldığını dile getirdi.

TİKA’nın Karadağ’da özellikle belediyelerde yaptığı projelerin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Vuyanoviç, yatırım için Türkiye’den Karadağ’a gelecek işadamlarına yardımcı olunacağını belirterek, ülkenin kuzeyinde bulunan Berane Havalimanı projesine Türkiye’den bazı firmaların ilgi duyduğunu hatırlattı.
Berane Havalimanının bir an önce yapılandırılmasının ve Karadağ’ın kuzey bölgesinin havayoluyla Türkiye’ye bağlanmasının çok önemli olduğunu anlatan Vuyanoviç, “Gelecek yıl havalimanının bitirilmesi durumunda uçuşları bekleyebiliriz” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkileri ekonomi ve turizm alanında çalışarak artırabileceklerini ifade eden Vuyanoviç, “Çok iyi bir diasporamız bulunuyor Türkiye’de ve bu iyi bir köprü. İşbirliği köprüsünün daha da güçleneceğini düşünüyorum. Çalışmalarımız devam etmekte” dedi.

DİĞER HABERLER
Vaatlerimizi en kısa sürede yerine getireceğiz'

Mısır ve Libya’daki olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül’ün fikirlerini paylaştığını belirten Vuyanoviç, şunları söyledi:
“Mısır ve Libya’da masum insanlara karşı yapılan şeylerin kesinlikle cezalandırılması lazım. Aynı zamanda kan dökülmesini hiçbir şekilde desteklememek gerekiyor. Karadağ olarak biz AB yolundayız. BM ve bütün uluslararası toplumun gösterdiği faaliyetleri desteklemekteyiz.”

Gazetecilerin, Türkiye’nin Balkanlar’da oynadığı rolü nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine de Vuyanoviç, “Türkiye’yi çok yapıcı bir ülke olarak görmekteyim, Balkanlar’da yapmış olduğu faaliyetleri desteklemekteyim” diye konuştu.
Türkiye’nin hem Sırbistan hem de Hırvatistan ile görüşmesinin çok önemli olduğunu belirten Vuyanoviç, şöyle devam etti:
“Biz de bunu destekleyeceğiz. Bosna Hersek’i destekleyeceğiz, elimizden gelen yardımı sunacağız. Bir modelin yapılmasını öneriyoruz. Karadağ’ın da burada bir rolü olabilir. Bosna-Hersek bağımsız ve bölgesel bütünlüğü olan bir ülke olarak kalmalı ve AB sürecinde ilerlemeli. Uluslararası toplum da Bosna-Hersek’i ve diğer ülkeleri bu süreçte desteklemeli.”

Vuyanoviç, bir gazetecinin, Bosna’da savaş suçu işlediği gerekçesiyle aranan Sırp General Radko Mladiç’in Karadağ’da olduğu haberlerini sorması üzerine, “Karadağ, Lahey mahkemesi konusunda bütün kurallara her zaman uymuştur. Özellikle savaş suçlularının korunması ve kollanması konusunda Karadağ’ın bir icraatı olmamıştır. Radko Mladiç de dahil bu konuda bizim görüşümüz nettir” dedi.

DİĞER HABERLER
AVM'ler kazancını artırdı

-“TÜRKİYE VE KARADAĞ BOSNA HERSEK’İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE ÖNEM VERİYOR”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin tüm Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını, hem NATO hem AB içinde olmalarını istediğini belirterek, “İstikrar ve güvenliğin sağlanması için bu iki büyük şemsiye çok önemli” dedi.

Gül, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ile Çankaya Köşkü’ndeki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Vujanovic ile dostluğunun eski günlere dayandığını, Türkiye’nin Karadağ ile bağımsız olmadan önce de ilişkileri olduğunu söyledi. Gül, 1878’de toplanan Berlin Konferansı’nda Karadağ Krallığı’nın bağımsız olduğunu ve Osmanlı İmparatorluğu ile dostluk anlaşması imzaladığını anlatarak, Karadağ Kralı’nın o dönemdeki ziyaretinden 112 yıl sonra gelen bu ziyâretin târihî nitelik taşındığını ifade etti.

Türkiye’nin Karadağ’ın bağımsızlığını hemen tanıdığını ve ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini dile getiren Gül, 2009 yılında Karadağ ‘ı ziyaretinin ardından Vujanovic’in bugünkü ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinin daha ileri noktaya taşınacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Balkan ülkelerine büyük önem verdiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Karadağ ile ilişkilerimizi siyasi, güvenlik ve ekonomi alanlarında güçlü bir şekilde ileriye taşımaktayız. Karadağ NATO üyeliği yolunda kararlı bir şekilde ilerliyor. Türkiye, Karadağ’ın NATO üyeliğini desteklemektedir ve bundan sonra da destekleyecek. Karadağ’ın AB üyelik sürecini de en hızlı şekilde tamamlamasını destekliyoruz. Türkiye, tüm Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını istiyor, hem NATO hem AB içinde olmalarını istiyor. İstikrarın ve güvenliğin sağlanması için bu iki büyük şemsiye çok önemli. O bakımdan Türkiye, bu ülkeleri bu konularda hep desteklemiştir ve bazı Avrupa, Balkan ülkeleri NATO üyesi olmuştur. Türkiye’nin güçlü desteği daima bu ülkelerin yanında olmuştur.”

DİĞER HABERLER
EXPO 2016 Antalya’nın projesi Bakan Eker tarafından tanıtıldı

-“İLİŞKİLER HALK SEVİYESİNDE DE ÇOK GÜÇLÜ”-

Türkiye’nin Karadağ ile ekonomik konulardaki işbirliğine de önem verdiğini belirten Gül, iki ülke arasında doğrudan uçuş olduğunu ve kar şılıklı yatırımların teşvik edildiğini söyledi. Gül, “Küçük ama şirin ülke” olarak nitelediği Karadağ’da büyük turizm potansiyeli olduğunu da kaydetti. Türkiye’nin büyük müteahhitlik firmalarının otoyol ve havaalanı projeleriyle ilgilendiğini anlatan Gül, Vujanovic’in Türk işadamlarını ülkesine davet ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin halk seviyesinde de çok güçlü olduğunu dile getirerek, “19. yüzyılda çok sayıda aile T ürkiye’ye göç etti. Aile kökleri Karadağ’da olduğu için kendisini oralı hisseden çok sayıda insan var. Bu da kültürel, tarihi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Görüşmelerde Balkanların istikrar ve güvenliğini de ele aldıklarını bildiren Gül, “Türkiye ve Karadağ, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne önem veriyor. İki Balkan ülkesi olarak yakın istişarelerimizi devam ettireceğiz” dedi.


3 Mart 2011. 10:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x