Rusya ile vizeler 10 Nisan’da kalkıyor


Rusya ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması TBMM’de onaylandı. Vizelerin onaydan 30 gün sonra kaldırılacağı açıklanmıştı. Buna göre Rusya ile vizeler 10 Nisan’da fiilen kalkıyor

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz rejim için en son yasal dönemeç de önceki gece geçildi. TBMM Genel Kurulu’nda, uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 18 kanun tasarısı kabul edildi. Bunlar arasında Rusya ile imzalanan ‘Geri Kabul Anlaşması’ da var. Geri Kabul Anlaşması, imza atan ülkelerin, kendi topraklarından diğer ülkeye illegal olarak giriş yapanları geri alma yükümlülüğünü getiriyor. Anlaşma geçtiğimiz aylarda iki ülke tarafından imzalanırken, Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı, düzenlenen törende şunları söylemişti: ‘Biliyorsunuz iki ülke arasında vize muafiyetini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Şimdi iki ülke arasında Geri Kabul Anlaşması imzalanıyor.

 Bu iki anlaşmanın da onay sürecinin en kısa sürede tamamlanarak iki ülke arasındaki serbest, vizesiz gidiş gelişlerin en kısa sürede başlamasını ümit ediyorum. İki anlaşmada onaylandıktan 30 gün sonra yürürlüğe girecek.’

1 AYA KADAR KALIŞ SERBEST

İMZALANAN anlaşmaya göre, ‘geri kabul’un onaylanmasından 30 gün sonra yani 10 Nisan’da Rusya ile vizelerin resmen kaldırılması bekleniyor. Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010’da imzalanan ve 27 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan Vize Muafiyet Anlaşması’na göre Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretleri vize zorunluluğu dışında tutulacak. İki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecek. Bir ayı geçen kalış sürelerinde Türk ve Rus vatandaşları, vize uygulamasına tabi olacak.

DİĞER HABERLER
Vergide tavan,taban tartışması

Başbakan salı günü Rusya’da

ANLAŞMANIN, Başbakan Erdoğan’ın Rusya gezisi öncesine rastlaması dikkat çekti. Erdoğan, 15-16 Mart 2011 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nu ziyaret edecek. Rusya Başbakanı Vlademir Putin’in resmi davetlisi olan Erdoğan’ın gündeminde ikili işbirliği konularıyla birlikte bölgesel sorunlar da olacak. İki Başbakanın Samsun-Ceyhan Boru Hattı ve vizesiz geçiş başta olmak üzere stratejik projeleri masaya yatırması bekleniyor. Anlaşmanın onay müjdesini de Erdoğan, Putin’e iletmiş olacak.
 
‘Vizeleri karşılıklı kaldıralım’

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a karşılıklı olarak vizeleri kaldırmayı önerdi.

Putin, temaslarda bulunmak için Moskova’ya gelen Biden’le yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki vizelerin karşılıklı kaldırılmasını istedi. Rusya’nın bazı AB üyesi ülkelerle vizelerin karşılıklı kaldırılması konusunu müzakere ettiğini söyleyen Putin, ‘AB-Rusya’dan ziyade ABD ve Rusya arasındaki vize rejimini kaldırabilirsek, bu iki ülke ilişkilerindeki gelişmede tarihi bir adım olur’ dedi. Putin vizelerin kaldırılmasının iki ülke halklarının kültürel anlamda birbirlerini daha iyi anlamasına ve iki ülkenin birbirleri hakkında eski önyargılarının ortadan kalkmasına yardımcı olacağına inandığını vurguladı. Biden da, Putin’in önerisini destekleyerek iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da yakınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Dünya genelinde sorunları bulunan ülkelerin başka bir başkent yerine Moskova veya Washington’a geldiğini söyleyen Biden, ‘Bu iki yıl içinde sadece yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START2) değil, aynı zamanda Afganistan, uyuşturucu ve bölgeyi ilgilendiren bir çok konuyla ilgili işbirliğini inşa etmemiz gerekiyor. Görüşmemizde bu konuları ele alacağız. Şu anda ekonomi üzerinde yoğunlaşma zamanı’ dedi. Biden, ABD Başkanı ve kendisinin düşünceleri arasında farklılıklar olabildiğini, ancak ikisinin Rusya ile yakın ilişkiler geliştirilmesi konusunda ‘yüzde 100’ aynı görüşte olduklarını ifade etti.

DİĞER HABERLER
Motorlu taşıtlarda ÖTV tasarısı TBMM'de kabul edildi

11 Mart 2011. 11:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x