Mudurnu’ya Afrika-Nijerya Yerine Türkiye’den İşçi Akını


Mudurnu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarını, böyle devam ettiği takdirde Afrika ve Nijerya’dan işçi getirip çalıştıracaklarını söyleyerek büyük  yankı uyandırmıştı.Hatta daha da  önemli konulara parmak basarak şunları söylemişti:“Mudurnu Tavukçuluk olarak İstanbul ve Kocaeli’nde bulunan fabrikalarımızı kapattık ve Mudurnu’daki fabrikada çift vardiya olarak çalışmaya başladık. Bu yüzden çalışacak elemana ihtiyacımız var. Ama eleman bulmakta zorlanıyoruz. Şimdi yeşil kart hikayesi var gündemde, ardından da CHP’nin (her aileye 600 lira vereceğim) demesi. Fabrikada 526 kişi çalışıyor.Mudurnu’dan eleman bulamadığımız için Nallıhan’dan eleman getirdik çalışması için. Nallıhan’dan çalışması için 50-60 kişinin gelmesine bekliyorduk ama 19 kişi geldi. Eğer böyle devam ederse Afrika ve Nijerya’dan işçi getirip çalıştıracağız. Herkese para veriliyor. Başka çare yok. Vatandaş çalışmayı çok fazla sevmiyor. Eleman bulamıyoruz. Bulsaydık salam, sosis ve naget işlemler bölümünü faaliyete geçirecektik ve 110 kişi de bu bölümde çalışmaya başlayacaktı. Bırakın standart çalışanı, vasıfsız eleman bulmak bile zor.”

Bu açıklamanın ardından gerek Mudurnu’dan, gerekse yurdun çeşitli kesimlerinden birçok yorumlar yapılarak konuya değinildi.Halbuki Zühal Daştan’ın açıklamasında konu Afrika’dan işçi getirmek değil olaylara ironi ile bakmak vardı.

Sonra  işçilerin bir bölümü Mudurnu Tavukçuluk şirketinin çalışma düzeninden şikayet ettiler.Bu açıklamalara Zühal Daştan dergimizin internet sitesi www.ciftlikdergisi.com.tr ‘de cevap verdi.

Haberi okuyan Türkiye’nin birçok bölgesinden Mudurnu Tavukçuluk A.Ş. ve hatta şirket zannedilerek yanlışlıkla Mudurnu Haber sitesi aranarak işçi olarak şirkete girmeye hazır olduklarını bildirdiler.Halbuki yıllardır Mudurnu yöresinde sigortasız ve asgari ücretle çalışan arkadaşlarını görmemezlikten gelen birkaç kişi Mudurnu Tavukçuluk ve yönetim kurulu başkanı Zühal Daştan’ı çok ağır eleştiriyorlardı.

DİĞER HABERLER
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platform'u Danışma Kurulu Bir Araya Geldi

Hatta bu şikayette bulunanların bir bölümü eski işçi 2001 krizinden sonra bütün el değiştirmelerde alacaklarının büyük bir bölümünden vazgeçmiş ve diğer alacaklarını da alamamışlardı.Hatta birçoğu sigortasız çalıştırılmışlardı.

Türkiye’nin kalabalık büyük şehirlerinde asgari ücretle çalışan işçilerin büyük bir bölümünün yol ve diğer masraflarını da göz önüne alırsak,evinden yaya olarak iş yerine giden bir Mudurnu halkının ne kadar kazançlı olduğu ortaya çıkar.Bir de bölgedeki birçok işyerinde sigortasız düşük ücretle çalışan dururken,  bütün okların yasal olarak sigortalalı işçi çalıştıran Mudurnu Tavukçuluk A.Ş ve Zühal Daştan üzerine çevrilmesine de bir anlam veremiyoruz.

Bu anlamda yöre halkına basın yolu ile büyük hizmetleri geçen Mudurnuhaber sitesi kurucusu ve yöneticisi Aydın Özpelit’in bu konu ile ilgili bir yazısını sizlere sunuyoruz:

Mudurnu’ya işçi akını

 Aydın ÖZPELİT

 Geçtiğimiz günlerde Mudurnu Pak Tavukçuluk Sahibi Zühal DAŞTAN bey bir açıklamada bulunarak, Mudurnu’ya Nijerya dan işçi getirip çalıştıracağı yönünde mizahi bir açıklama yapmıştı.

Bunun üzerine birçok insan yorum yazdı, köşe yazdı. Bende kendi penceremden bir şeyler yazmayı uygun gördüm.

Çiftlik dergisi sahibi çok değerli büyüğüm Erkan Konuralp ağabeyim, siteye bırakılan mesajlara üzülmüş ve bana telefon etti. Bu insanları anlayamıyorum, esas iş yapacak insana fırsat vermiyorlar, ama dolandırıp gidenlerden de haklarını aramıyorlar dedi. Yıllardır Mudurnu markasını yakından takip ettiğini belirten Konuralp, her kes bir şeyler söylüyor, Zühal beyi eskiden beri tanırım çok dürüst ve çalışkan bir arkadaşımızdır, Mudurnulular sahip ve destek çıkmalısınız, dedikodular ile üzmeyin diye tembih ediyor.

DİĞER HABERLER
Samsun'da kanatlı üretimi durdu

Tabiî ki Zühal bey, Nijerya dan eleman getirip çalıştırırım diye, tehdit vari değil de, bir iş veren olarak kimsenin işi beğenmemesini ve mizahi olarak bir açıklama yapmış.Aslında bir elemanda dükkana bana lazım, Zühal bey’e söyleyip getirtirken bi kişi fazla gelsinler. Bu açıklama sonrasında Türkiye’nin çeşitli illerinden yüzlerce kişi Mudurnu Tavukçuk u arayıp çalışmak istediklerini belirtiyorlar. Mudurnu Tavukçuluk diye bizi arayan onlarca kişi var, hatta yurt dışından arayanlar bile var. Birde seçimlerin yaklaşması ile birlikte verilen mesajlara gelelim.

600 tl iyi para

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Haziran seçimleri için çekmiş olduğu reklâm filmide beni etkilemedi desem yalan olur. 600 tl iyi para, acaba bu parayı bir sefermi yoksa süreklimi verecekler? Bu paranın kaynağını ben sormayacağım, Kaynak belli…

600 lira maaş güzel para, bu parayı aldıktan sonra Türkiye’de ilk yıl hiç yoksul kalmayacağa benziyor. Ya 2012 de ne yapacağız. Evet 2012 de de biz Nijerya ya gideriz çalışma ya…!

Seçim zamanlarında verilen vaatlere her kesin artık karnı tok. Tabiî ki birileri inanacak ve verecek. Seçimden sonra da ne oldu sözleriniz dediğinizde biz iktidar olamadık ki, olsaydık verecektik.

DİĞER HABERLER
“Her geçen sene ekosisteme daha çok katkı sağlıyoruz”

MAZOT 1 TL BENZİN 1 TL EKMEK 25 KURUŞ ASGARİ ÜCRET 1000TL OLACAK

 Düşündüm, bende bir Parti kuracağım. Partimiz çok iddialı gelecek. Hesap ettim, kitap ettim, bu ülkenin zenginliğinden faydalanmak lazım.

 Eğer bizi desteklerseniz MAZOT 1 TL olacak, BENZİN 1 TL OLACAK EKMEK 25 KURUŞ ASGARİ ÜCRET İSE 1000 TL olacak.

 Daha bunlara ek olarak Ev hanımlarınıda unutmadık, evde 2 çocuğu olan Annelere 500 tl maaş bağlayacağız. Çiftçimize, yılda 100 torba Gübre BEDAVA verilecek. Öğrencimize zengin, fakir ayırt etmeden aylık 100 tl ilkokul öğrencilerine ayda 200 tl Lise ve dengi öğrencilere, Ayda 400 tl de Üniversite öğrencilerimize gıda desteği ücreti vereceğiz.

Bu yapacağımız icraatlarımız bunlarla sınırlı değil, daha birçok konuda projelerimiz var. Bu konular hakkında Kimse kaynak sormasın, Kaynağımız belli, zamanı gelince açıklayacağız. Ama şimdi olmaz. Diğer partilerde bizim sistemimizi kapmak isteyebilir. Siz bizi destekleyin, tek başına iktidar olalım, sözümüz söz. Sözümüzü yerine getirmez isek namerdiz. Büyük EKMEK Partisi BEKPAR.

Selam ve saygılarımla

 

  


13 Mart 2011. 10:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x