Mısır’a Alternatif ‘TRİKALE’ Arayışı Hızlandı


Pamuk fiyatlarının dünya piyasalarında örnlenemeyen yükselişi nedeniyle Türk üreticisinin mısır yerine bu ürünü tercih etmeleri üzerine birçok bilimsel toplantıda alternatif arayışlarının hızlandığı göze çarpıyor.

Son olarak Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü organizesinde Antalya’da yürütülen ve ülke genelende 2440 kişinin katıldığı  ‘Tarımsal Araştırma Master Planı’ toplantısında mısır’a alternatif olarak Trikale ürünü ele alınarak bu konu ile ilgili olarak tartışma yapıldı.

2011 YILI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI  

 Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Araştırma Enstitülerinde 2010 yılında yürütülen program projelerinin, “Tarımsal Araştırma Mastır Planı” hedeflerini karşılama durumlarının gözden geçirilmesi,bu hedefler doğrultusunda yeni teklif projeler ve yürütülmekte olan projeler üzerinde yeniden düşünülerek, tüm çalışmaların planlanması, hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde işbirliği ve eşgüdümün sağlanması,sonuçlanan araştırma projelerinin görüşülerek, araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılma şeklini ve yayınlanmasını karara bağlanması amacıyla Araştırma Programı Değerlendirme Toplantısı Antalya’da devam ediyor.

27 Şubat – 25 Mart 2011 tarihleri arasında  devam edecek olan toplantı Mirada Del Mare Hotel Göynük Mevkii/ANTALYA’ da yapılıyor.

Toplantıya Bakanlık Merkez Kuruluşları, Araştırma Enstitüleri, İl Kontrol Laboratuvarları, Fakülteler, TÜBİTAK, İlgili Bakanlık kuruluşları ve Özel Sektör temsilcilerinin katılımlarıyla devam ediyor.

TAVUKÇULAR SORUNLARINI İLETTİLER

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tagem tarafından Antalya’da yapılan toplantıda tavukçuluk sektörü de Besd-Bir (Beyaz Et Sanayacileri ve Damızlıkçılar Birliği) tarafından temsil edildi.toplantıya katılan Besd-Bir Ğenel Sekreteri Yüce  CANOLER  yapılan toplantıda üretim ve tüketim bilgileri dahil tüm sorunlarını anlattıklarını belirtti.Yem konusunda  mısır ile ilgili de sıkıntılarını dile getirdiklerini anlatan Yüce Canoler ‘ Katılımcıların tümü mısır’a alternatif olarak gördükleri trikale ürününü ele alarak genel bir değerlendirme yaptılar.Bu konu bundan böyle sık sık gündeme gelecek’dedi.

DİĞER HABERLER
Organik Tarım İşsizliği ve Göçü Yavaşlattı

Tritikale 

Bir “Buğday – Çavdar” melezi olan tritikale bir amfidipioid tahıl türüdür. Tritikale, melezlemede kullanılan ana-babalarının kromozom sayılarına bağlı olarak, tetraploid, heksaploid veya oktoploid olabilir. Zamanımızda başarılı olan ve yaygın olarak kullanılan tipleri, makarnalık buğday ve çavdar melezinden elde edilen hekzaploid( 2n = 42 ) formda olan sekonder ampidiploidlerdir.

Tritikalenin yüksek verimliliği ve kısmen kurak bölgelere adaptasyonu makarnalık buğdaydan, düşük verim fakat ekstrem soğuk, kuraklık, asit topraklara adaptasyonu ve farklı coğrafya ve iklimler de yetiştirilme özelliği çavdardan gelmektedir. Son 25 yıldır dünyada yapılan tritikale tarımı, tritikalenin buğdayın verim potansiyeline ve çavdarın dayanıklığına sahip olduğunu göstermektedir. Kısaca, tritikale ana ( buğday ) ve babasının ( çavdar ) yetişebildiği tüm çevrelerde başarı ile yetiştirilmektedir. Yeni bir tür olan tritikale Polonya, Rusya, Almanya, Amerika ve Avusturya’da başta olmak üzere dünyada 2,9 milyon hektardan fazla bir alanda ekimi yapılmaktadır.


15 Mart 2011. 13:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x