Japonya’dan ithalata tek gümrük uygulaması yapılacak


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Japonya’dan getirilecek ürünlerde radyasyon kontrolünün nasıl yapılacağını anlattı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının, Japonya’dan ithal edilecek ürünlerin hangi gümrük kapılarından yurda giriş yapacağını genelgeyle belirleyeceğini bildirdi.

Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre, genelge bir kaç gün içinde yayımlanacak.

Japonya’dan ithal edilen ürünlerin daha yoğun bir radyoaktif denetime tabi tutulması ve diğer ülkelerden gelen ürünlerin gümrük işlemlerinin aksatılmaması için belirli gümrük kapılarından girişi sağlanacak. Uygulama, 11 Mart 2011 tarihinden sonra Japonya’dan çıkmış ürünleri kapsayacak.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, Japonya’dan ithal edilen ürünlerde radyasyon tehdidine karşı kontrollerin nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi verdi.

Yazıcı, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2010 yılı itibariyle 3,5 milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 3,2 milyar dolarını Japonya’dan ithal edilen ürünlerin oluşturduğunu belirtti.

Bakan Yazıcı, gümrüklerin modernizasyonu çalışması kapsamında 2007’den bu yana radyoaktif önlemler konusunda teknolojik çalışmaların yoğun biçimde sürdürüldüğünü ifade ederek, “Çalışmaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile yürütüyoruz. TAEK ile 2009 yılı başında, kapılarımızın radyoaktif sızıntılara karşı, radyoaktif bulaşık ürünlerin Türkiye’ye girişinin önlenmesine ilişkin işbirliği anlaşması imzalamış bulunuyoruz” dedi.

Yazıcı, bu çalışma kapsamında 17 sınır kapısında 29 adet, limanlarda 15 adet, Atatürk Havalimanı kargo bölümünde 1 adet, Mersin serbest bölgede 3 adet olmak üzere toplam 48 set dedektör ile sınırlarda 37 adet radyasyon el dedektörü ve 55 adet de kişisel radyasyon koruma cihazı yerleştirilmiş bulunduğunu, bu cihazlarla kontrollerin yürütüldüğünü anlattı.

-KURULUŞLAR, GÖREV ALANLARIYLA İLGİLİ GENELGE HAZIRLAYACAK-

Bakan Yazıcı konuya ilişkin başka bir soruyu yanıtlarken, radyoaktif maddelerin kontrolleri, ülkeye girişinin önlenmesi konusunda ilgili kuruluşların dün biraraya geldiğini belirterek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı gibi ilgili kuruluşların kendi görev alanlarına ilişkin genelge yayımlayarak, uygulamayı belirleyeceğini anlattı.

Yazıcı, özetle şu bilgileri verdi: “Gümrük Müsteşarlığı da Japonya’dan ithal edilecek ürünlerin radyoaktif kontrollerini sağlamak amacıyla hangi gümrük kapılarından yurda girişinin yapılacağını, hazırlamakta olduğu genelgeyle belirleyecek. Bu genelge zaten bir kaç gün içinde yayımlanır. Zaten biliyorsunuz Japonya’dan bir ürünün yola çıkması, özellikle deniz taşımacılığıyla oluyor, buraya gelmesi baya zaman alıyor. 11 Mart 2011 tarihinden sonra yola çıkmış ürünler için uygulanacak.

DİĞER HABERLER
Gripten kurtulmak için ilaç kullanmak istemiyorsanız,

Genelgeyle Japonya’dan ithal edilen ürünlerin gümrük işlemleri şu şu kapılarda yapılır diyeceğiz ve elbette ki oralarda daha fazla yoğunlaşacağız.

Aynı zamanda bu kontroller çok yoğun olacağı için, diğer ürünlerin de kontrollerinin daha seri şekilde yapılması için böyle bir önlem alma ihtiyacı duyduk.”

-UYGULAMA, TEHLİKE GEÇİNCEYE KADAR SÜRECEK-

Uygulamanın ne zaman başlayacağı ile ilgili soru üzerine Yazıcı, şu an itibariyle Japonya’dan gelen ürünlerin kontrollerin zaten yürütüldüğünü ancak daha detaylı ve seri çalışmanın yapılabilmesi için genelgenin hazırlandığını söyledi. Yazıcı, genelgenin büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta başı itibariyle yayımlanacağını yineledi.

Yazıcı, uygulamanın, uluslararası uzman kuruluşlar “radyoaktif sızma, tehlike yok” tespitine kadar süreceğini bildirdi.

-GIDA ÜRÜNLERİNDE DENETİM-

Bakan Yazıcı, Japonya’dan ithal edilen “gıda ürünlerinin” nasıl bir denetime tabi tutulacağı ile ilgili şunları kaydetti: “Bunların radyoaktif denetime tabi tutulması ayrı, gıda kodeksi bakımından gıda analizi denetimine tabi tutulması ayrı. Radyokatif denetimi yapılacak bu ürünlerin ve ayrıca insan sağlığı, çevre güvenliği, sağlığı bakımından tarım bakanlığı laboratuvarlarında denetim gerçekleştirilecek. Bu süreçte de yine şayet bir mahsuru yoksa ithaline izin verilecek, aksi takdirde iade kararı verilecek”

-“ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR BULGU YOK”-

Son günlerde Japonya’dan ithal edilenler arasında yüksek oranda radyasyonlu ürün bulunup bulunmadığı sorusuna da Yazıcı, “Hayır şu ana kadar herhangi bir bulgu yok” karşılığını verdi.

Sızıntı Amerika’ya ulaştı!
 
ABD’nin batı kıyısında, Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinden geldiği tahmin edilen çok düşük yoğunlukta radyasyon tespit edildiği bildirildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) merkezinin bulunduğu Viyana’daki diplomatik kaynaklar, radyasyon seviyesinin, insanlara zarar verecek düzeyden çok uzak olduğunu söylediler.

Radyoaktif sızıntının devam ettiği Fukuşima nükleer santralinin bazı reaktörlerinde yakıt çubuklarını soğutma çalışmaları sürüyor.

“Japonya’daki nükleer durum vahim”

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya’da hasar gören nükleer santralde koşulların vahim olduğunu, ancak çok kötüye gitmediğini açıkladı.

UEAK üst düzey yetkilisi Graham Andrew, Fukuşima Daiçi nükleer santralinin reaktörlerinde durumun çok ciddi olduğunu ifade ederken, konu hakkındaki son brifingden bu yana belirgin bir kötüleşme olmadığını kaydetti.

Andrew, santralin 1, 2 ve 3 numaralı reaktörlerinde durumun oldukça stabil göründüğünü sözlerine ekledi.

Gıda ürünlerine “radyasyon içermiyor” şartı
 
Deprem ve tsunaminin ardından nükleer tehlikeyle karşı karşıya kalan Japonya’dan gelen ürünlere radyasyon incelemesi geliyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 31 Mart 2001 tarihinden itibaren Japonya’dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon içermediğine dair Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan izin şartı getirdiklerini açıkladı.
 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Müteahhitler Birliği’nin kahvaltısına katıldı. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan, ‘Japonya’dan gelen mallara radyasyon incelemesi yapılacak mı?’ sorusuna öncelikle iki ülkenin arasındaki ticaret hacmini anlatarak cevap verdi. Geçen yıl Türkiye’nin Japonya’ya 273 milyon dolarlık ihracat yaptığını, Japonya’dan ise 3 milyar 297 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini aktaran Çağlayan, Japonya’nın Türkiye’nin ithalatında 14. sırada, ihracatında 60. sırada yer aldığını bu yüzden ihracatta çok önemli problemler yaşanmayacağını dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Gazeteci Nail Güreli vefat etti

ARABA YEDEK PARÇASINDA SIKINTI YAŞANABİLİR

Japonya’ya ticarete konu ürünlere tik tek incelediklerine işaret eden Çağlayan, Japonya’dan video kayıt gösterme cihazları, sinema ve fotoğraf sektöründe kullanılan cihazlar, film baskı kağıtları getirildiğini söyledi. Bu ürünlerin başka ülkelerden temini konusunda sıkıntı yaşanmayacağını aktaran Çağlayan, “Diğer taraftan da Japonya’dan ithalatımızda öne çıkan ürünler, gemi motorları, yük arabaları, sanayi ve inşaat ürünlerinde kullanılan ürünler. Başka ülkelerden de alınabilir. Otomotiv sektöründe jantlar, motosiklet, direksiyon kutularını ithal ediyoruz. Japon otomobil firmaları var Türkiye’de. Aksam ve parça temininde yedek parçada sıkıntı yaşanabilecek.”

Japonya’nın nükleer santral sebebiyle radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Bakan, yayılması noktasında rüzgarın radyasyonu Türkiye’ye kadar getiremeyeceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, TAEK gibi kurumların radyasyon tehlikesine karşı çalışmalar yaptığını vurgulayan Çağlayan, şu değerlendirmeleri yaptı: “Gelebilecek Türkiye’yi neler etkileyebilir şeklinde masaya yatırıldı. Hem Tarım ürünleri hem sanayi ürünleri çerçevesinde değerlendirme yapıldı. Önceliğimiz vatandaşın bitkinin çevrenin sağlığının korunmasıdır. Bunu pas geçemeyiz yok sayamayız. Ülkemizin bitki can mal güvenliği konusunda çalışmalıyız. İlk sorun sanayi ürünlerinde gözüküyor. Japonya’dan gelen tüm tarım ürünlerinde insan hayvan ve bitki sağlığına yönelik zararların önlenmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun radyasyon tespiti için yeni düzenleme hazırladık. Japonya’dan 11 Mart 2011 tarihinden itibaren ithal edilen tüm gıda ürünleri için radyoysan içermediğine dair TAEK’den izin alınması mecburiyeti getirdik.”

JAPONYA’DAN GEMİ 34 GÜNDE GELİYOR

DİĞER HABERLER
İlaç Takip Sistemi'nde kesinti yaşanacak

Japonya’dan k. 11 Martta yüklenen bir geminin 15 Nisan’da Türkiye’de olacağını söyleyen Çağlayan, sanayi ürünlerinde ise atık ve metal hurdaların Türkiye’ye ithalinde gümrük kapılarında kontrole tabi tutulacağını söyledi.

Japonya’dan iyi haber!

Fukuşima nükleer santralinin basınç yükselmesi yaşanan reaktörüne ilişkin sonunda iyi bir haber geldi

Japonya‘yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin basınç yükselmesi yaşanan reaktörüne ilişkin sonunda iyi bir haber geldi. Tokyo Elektrik Enerji Şirketi’nden (TEPCO) bir yetkili, Fukuşima Daiichi nükleer santralinin, basınç yükselmesi yaşanan 3. reaktöründe durumun kontrol altına alındığını söyledi. Reaktörde basıncın halen yüksek seviyede olmasına karşın durumun istikrarlı olduğunu belirten yetkili, bu nedenle reaktördeki basıncı azaltmak amacıyla çevre için risk yaratacak olan radyoaktif gaz salımı işlemine acil ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Japonya Nükleer Güvenlik Ajansından daha önce yapılan açıklamada, 3 numaralı reaktöre su verilmesine ilişkin çabaların işe yaramıyor olması ihtimalinin bulunduğu ve bu nedenle reaktördeki basıncı azaltmak amacıyla bir miktar radyoaktif gaz salınmasının sözkonusu olabileceği bildirilmişti.

2 NOLU REAKTÖRDE ELEKTRİK ARIZASI GİDERİLDİ

Japonya‘da meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından soğutma sistemi hasar gören nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründe elektrik arızasının giderildiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, Japon mühendislerin, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründeki elektrik bağlantısını onardıklarını ve reaktöre elektrik verildiğini duyurdu. Ajans, ayrıca Tokyo Elektrik Enerji Şirketi’nin (TEPCO,) nükleer enerji santralindeki 2 nolu reaktöre kablo ile bağlı olan 1 nolu reaktördeki kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

SANTRAL KAPATILACAK

Öte yandan Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin, aşırı ısınan reaktörlerinde kontrol sağlandıktan sonra kapatılacağını bildirdi. Edano, enerji santralinin yeniden çalıştırılabilecek durumda olmadığını kaydetti. *

PUTİN: JAPONYA DURUMU KONTROL ALTINA ALIYOR

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Japonya’nın kuzeyindeki Rus adası Sahalin’de yaptığı açıklamada, “Japonya’nın durumu kontrol altına almakta olduğunu” söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Japonya’da deprem ve tsunami sonrası radyasyon sızıntısı başlayan nükleer santralde “durumun istikrara kavuşuyor olabileceğini” açıkladı. UAEK sözcüsü Graham Andrew, buna karşın durumun daha da kötüleşebileceğine dair hala risk bulunduğunu kaydetti.


18 Mart 2011. 18:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x