Çiftçimiz güçlendikçe tarım, tarımımız güçlendikçe ülkemiz kazanacak


​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajı:

“İnsanoğlunun ilk uğraşı olan tarım ve hayvancılık, günümüzde stratejik bir önem kazanmıştır. Gıda ve beslenme konusu, insanlık açısından önümüzdeki yılların en önemli gündem maddesi haline gelecektir. Bu yüzden diyoruz ki: “Kendi gıdasını üretemeyen toplumlar, hiçbir zaman tam bağımsız olamazlar.”

Ülke olarak bereketli topraklara, çalışkan ve azimli üreticilere sahibiz. Bu bakımdan dünyada diğer ülkelere göre daha avantajlı durumda olduğumuzun bilincindeyiz. Bu bilinçle hareket ederek son 15 yılda ortaya koyduğumuz reform ve projelerle mevcut potansiyelimizi harekete geçirdik; tarımı, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sektör yapısına kavuşturduk.

Elde ettiğimiz başarıların kuşkusuz en büyük mimarı çiftçilerimiz oldu. Çiftçilerimiz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz gıdaları binbir zahmetle üreterek kutsal bir meslek icra ediyorlar. Bugün onların alın teri ve emeğiyle toplam bitkisel üretimimiz son 15 yılda 98 milyon tondan 117 milyon tona, hayvansal üretimimiz 10,3 milyon tondan 23,5 milyon tona ve 37 milyar TL olan tarımsal gayri safi yurtiçi hasılamız ise 4,5 kat artışla 161 milyar TL’ye çıktı. Türkiye bugün Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olma gururunu yaşıyor ise bunda kuşkusuz en büyük pay çiftçilerimizindir.

DİĞER HABERLER
Amerika'da "Deli Dana"

Tarımda böyle ciddi gelişmeler kaydederken verdiğimiz desteklerle, piyasaya dönük müdahalelerimizle Bakanlık olarak hep eli nasırlı çiftçimizin yanında olduk. 2002 yılında 1.8 milyar TL olan tarımsal destek miktarını 8 kat artırarak, 2018’de 14.5 milyar TL’ye çıkardık. Çiftçimize son 15 yılda 105 milyar TL destek verdik. En önemli girdileri olan gübre ve yemden alınan KDV’yi tamamen kaldırdık. Çiftçimizin kullandığı mazotun yarısını artık devlet olarak biz ödüyoruz.

Üreticilerimizin uygun şartlarda finansmana ulaşmasını sağladık. Kredi faiz oranlarında ciddi iyileştirmeler yaptık. Fındık, üzüm, hububat ve süt gibi ürünlere yönelik piyasa müdahaleleriyle üreticilerimizin mağduriyetini önledik. Kırsal kalkınmaya ve genç çiftçilere yönelik desteklerimizle çiftçilerimizi güçlendirmeye gayret ettik.

Çiftçilerimiz, verilen her tür desteği analarının ak sütü gibi hak ediyorlar. Çünkü bizim çiftçimiz, alın terini, yüreğini ve emeğini harmanlayarak kendini üretmeye adamıştır. Ülkesine, mesleğine ve toprağına büyük bir aşkla bağlıdır.

Bakanlık olarak, çiftçilerimizden aldığımız güç ve ilhamla daha çok çalışacağız. Yeni projeler üretecek, desteklerimizi geliştirecek, çiftçilerimizi daha güçlü kılacağız. Çiftçimiz güçlendikçe tarım, tarımımız güçlendikçe ülkemiz kazanacak.

2023 ve 2071 hedeflerimize giden yolda, Güçlü ve Lider Ülke Türkiye’nin temel taşı çiftçilerimiz olacaktır.

DİĞER HABERLER
VI.FHABESAS "Hayvan besleme ve Sağlığı Sempozyumu"

Bu vesileyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, bütün çiftçi kardeşlerimize bereketli bir yıl ve bol kazanç diliyorum.”


14 Mayıs 2018. 10:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x