Yerel Marketlerden Hayvan İthalatı


Et fiyatlarındaki artışı önlemek için özel sektöre de ithalat kapısının açılması vatandaşa ucuzluk olarak yansıyacak.

Kasaplık canlı hayvan ithalatının başlayacağını bildiren Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, mevcut fiyatların altında tüketiciye kıyma ve kuşbaşı satılabileceğini söyledi. Yüzde 40 vergiye rağmen uygun fiyatla tüketiciye et satılacağını aktaran Songör, kırmızı etteki sorunun bayramdan sonra çözüme kavuşacağını kaydetti. Songör’ün verdiği bilgilere göre canlı hayvan ithalatı Macaristan’dan yapılacak. Fayda AŞ üzerinden ithalat yapacak olan yerel zincir marketler, getirdikleri hayvanların kesimini Aytaç’ın Çankırı Çerkeş’teki tesislerinde gerçekleştirecek. Aytaç tesislerinde işlenen etlerin Türkiye genelinde bin 500’e yakın markette Et ve Balık Kurumu (EBK) fiyatları ile satılması planlanıyor. Güvenilir ülkelerden ithalatın yapılacağını belirten Songör, “Sağlıklı ve vatandaşımızın rahatlıkla tüketebileceği hayvanları getireceğiz. Lojistik ve ulaşım sistemimiz daha gelişmiş olduğu için EBK’dan daha az maliyet de ortaya çıkabilir.” dedi.

EBK ürünlerini uygun fiyatla satan Türkiye Perakendeciler Federasyonu üyesi olan zincir marketlerin zarar etmediğini aktaran Songör, “Fiyatlardaki düşüş tüketim artışını da beraberinde getirdi. Çok cüzi bir kâr koymamıza rağmen tüketimdeki yoğunluk ve Ramazan ayının bereketi sayesinde kazandık.” diye konuştu. Tedarik sıkıntısı sebebiyle şu an kasapların kıymanın kilosunu 20 liraya, kuşbaşını ise ortalama 25 TL’ye sattığını dile getiren Songör, ithalatın ardından fiyatların Et Balık’ın da altına inebileceğini bildirdi. EBK dana kıymanın kilosunu 16,50’den satarken, dana kuşbaşıyı 19,15 TL’den sunuyor. EBK ile anlaşmalı marketlerde ise kıymanın kilosu 16,90, dana kuşbaşının kilosu da 19,90 liradan satılıyor.

DİĞER HABERLER
5.Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi Antalya'da Yapıldı.

Her yıl Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gıdanın farklı ürünlerinde fiyat spekülasyonu yapıldığına dikkat çeken Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Songör, yerel zincir marketlerin özellikle et konusunda ‘zam yapmayacağız’ söyleminin diğer perakendecileri de olumlu yönde etkilediğini kaydetti. Songör, “Türkiye’nin yıllık ortalama kırmızı et tüketimi 1 milyon ton. Yaklaşık 750-800 bin tonu Türkiye’de üretiliyor. 200-250 bin tonluk da açık söz konusu. Eskiden bu İran’dan kaçak gelen hayvanlar ile karşılanıyordu. Bu yıl orada da sıkıntı olduğu için fiyatlar arttı.” açıklamasını yaptı. Kırmızı et fiyatlarının dengelenmesine rağmen tüketicinin eti pahalı tükettiğini ifade eden Songör, Avrupa’daki fiyatların ucuzluğuna dikkat çekti. Öte yandan Songör, Tarım Bakanlığı’nın konuya ilişkin gayretlerinin önemli olduğunu da vurgularken, besi materyali konusunda da çalışma yapıldığını bildirdi.


11 Eylül 2010. 10:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x