Buğdayda Rekolte Artışı Olacak mı ?


Yağışların istenilen düzeylerde olması buğdayda rekolte artışını sağlayacak

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, bu yıl yağışların istenilen düzeylerde olması nedeniyle, çiftçilerin hastalıklarla mücadeleyi, gübrelemeyi ve süne ile mücadeleyi de yaptığı takdirde verim ve rekolte artışını önemli oranda arttırabileceğini söyledi.

Kaleli, bölgede 2011 yılı başından beri düşen yağmur ve kar yağışının, uzun yıllar ortalamasının yüzde 70 kadar fazlası olduğunu belirtti. Bunun ülkemiz için, çiftçiler için olumlu bir haber olduğunu ifade eden Kaleli, ”Yağışların ve sıcaklıkların iyi setretmesi, bitki gelişimini olumlu etkiledi. Yaptığımız gözlemlerde hububatta ekili alanların yüzde 50’den fazlasında kardeşlenmenin tamamlandığını gördük” dedi.
 
Kaleli, Nisan ve Mayıs ayında düşecek yağışların aynı yoğunlukta devam etmesi halinde rekoltenin geçen yıla göre yüksek olabileceğini öngördüklerini dile getirerek, ağırlıklı son iki yıldır görülen septorya kök, kök boğazı ve sarı pas hastalığını karşı daha dikkatli davranılarak zamanında mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
Geçtiğimiz yıl kar yağışının olmaması ve yağışların da düzensiz seyri nedeniyle hububatta verim ve kalite düşüklüğü yaşandığına işaret eden Kaleli, ”Bu yıl yağışların istenilen düzeylerde olması nedeniyle, çiftçilerimiz hastalıklarla mücadeleyi, gübrelemeyi ve süne ile mücadeleyi yaparlarsa verim ve rekolte artışını önemli oranda arttırabiliriz. Böylece geçen yıllarda kalite probleminden dolayı yurtdışından almak zorunda kaldığımız buğdaya ihtiyaç duymayacaktır” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Esyem, ihracatta "Biz de Varız " Diyor

25 Mart 2011. 10:24
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x