Dr. Can Demir: Büyükbabadan toruna, yaşanmış yayınevi hikâyesi


[spacer height=”20px”]

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi iken Hocalarımın, Asistan ağabeylerimin büyük desteği ile hazırlamış olduğum ‘’Veteriner Hekim İlaç Rehberi’ ni 1985 yılında yayınladım ve aynı yıl mezun oldum. İlk iş olarak ‘’Veteriner Hekim İlaç Rehberi’’nin 4 sayfalık renkli tanıtım broşürünü hazırladım. Bugün ki İnternet hızına yetişmeyi bırakın, telefonla dahi iletişim kurabilmek çok zor olan günlerdi. Gençliğin verdiği azimle ve portatif daktilomla bugün ki adıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden, Tüm Türkiye’de o yıllar 67 ilimiz İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Veteriner Araştırma Enstitülerinde görev yapan Veteriner Hekim büyüklerimin isimlerini talep ettim. Matbaada hazırlatmış olduğum renkli tanıtım broşürlerini ayrı ayrı, Meslek büyüklerimin isimlerine PTT yoluyla birer mektup beraberinde gönderdim. Muazzam geri dönüşler aldım. Tam sayı hatırlamasam da yaklaşık mevcudun % 80’i PTT imkanlarıyla talep edenlere ulaştırıldı.

[spacer height=”20px”]

Yeni mezun olmuştum. Mesleki staj yapmak (Asalet Tasdiki) üzere ilk görev yerim Bursa/Gemlik ilçesine atandım. Veteriner Hekim İlaç Rehberinden elde ettiğim deneyime güvenerek, rahmetli babamın adına yukarıda görselleri olan “DEMİRCAN YAYINEVİ’’ ni 1985 yılın sonlarında babamla kurduk. Ve de “DEMİRCAN YAYINEVİ & VETERİNER HEKİMİN BİLİM SESİ” logosuyla yayıncı olarak yola çıktık.

[spacer height=”20px”]

[spacer height=”20px”]

İlk olarak Prof. Dr. Erdoğan ERTÜRK (Allah rahmet eylesin.) hocamızın “Veteriner Patoloji (Renkli Atlaslı-1) ” kitabını yayınladık. Baskısını yaptığımız ve hocalarımızın kendilerine ait kitapların da dağıtımını üstlendik ve listemizdeki tüm yayınları göndererek Veteriner Hekimlerin ve Veteriner Fakültesi öğrencilerinin kütüphanelerini zenginleştirmeye çalıştık.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da su sıkıntısı çektirmeyeceğiz

[spacer height=”20px”]

Ankara Üniversitesi öğrencileri olarak bizler çok şanslıydık. Hocalarımızın üniversite baskısı kitaplarını temin edebiliyorduk. Güzel olanı, fotokopinin bile lüks olduğu “teksir” olarak adlandırdığımız ders notlarıyla eğitim gören özellikle yeni kurulan fakültelerde bir heyecan yaratmış olduk.

[spacer height=”20px”]

1986 yılı ortalarında stajımı bitirdim. Güneydoğu’ya tayinim çıkınca yayınevini Ailemle birlikte Ankara’ya taşıdık. O yıllarda yolculuk zorluğu ve iletişim bugünle karşılaştırılınca yok denecek kadar az olmasının da etkisiyle 1980’li yılların sonuna doğru, Demircan Yayınevini kapatmak durumunda kaldım. Yayıncılıkla ilgili anılarımdan söyleyebileceğim çok konu olmasına rağmen, unutmak istemediğim ve sonraki yıllarda bana yön veren üç yaşanmışlıktan bahsedeceğim;

[spacer height=”20px”]

Birinci söylemek istediğim, Veteriner Hekimler için yeni yeni kitapları yayınlamak ve beraberinde tatlı rekabeti oluşturmak, her kitabın baskısı bittiği anda yazarlarıyla beraber yaşadığım mutluluğu ve haklı gururu hani derler ya “anlatılmaz yaşanır” tam da bu durum için söylenmiş sanki. Daha sonra Meslekte yayınevlerinin ve kitapların zenginliğinin hızla arttığını görmek hoşnut olduğumdur.

[spacer height=”20px”]

İkincisi, yayıncılıkta bütün yayınevlerinde yaşandığına inandığım bir hususta vardır ki öncelik kitabın çıkması hedeflenir. İnanın ticari getirisi en son değerlendirilen konudur. Hayatım boyunca unutamayacağım yayınevi işleyişi, telif hakları, sözleşme hazırlanması ve diğer konularda özetle işin mutfağı nedir öğreterek, her daim desteğini esirgemeyen Ankara Sıhhiye’deki “Güneş Tıp Kitabevi” sahibi Ali ağabeyim bana yol gösterici olmuştur. Huzurunuzda kendisine minnet ve saygılarımı sunarım.

DİĞER HABERLER
Evcil Kuşlarda GUT Hastalığı

[spacer height=”20px”]

 Üçüncü ve son olarak,  yayıncılık tecrübesi ile birlikte insanı insan yapan değerlerden, en önem verdiğim ve yaşadığım bir durumu aktarmak istiyorum. Aşağıdaki listede belirttiğim “Veteriner Fizyoloji” kitabının yazarı bugünlerde emekliliğinin huzurunu taşıyan, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji AbD. Sn. Prof. Dr. Kemalettin YAMAN Hocamızın ilk kitabını doçent iken yayınevi olarak baskısını gerçekleştirmek bize nasip olmuştu. Kitabın çıktığı günlerde eş zamanlı olarak tayin olduğum şark görevime gitmem gerekiyordu. Yayınevini Ankara’ya taşıma sıkışıklığı da cabası. Hocamız durumu görünce anlayışla karşıladı ve Rabbim sağlık versin kitapların tamamını asistanlarına dahi görev vermeden bizzat kendisi teslim aldı. Öğrencilere dağıtımını ben yaparım, sen görevine git” diye beni uğurladı.

[spacer height=”20px”]

Yıllar önceydi, uğurlamasından 8 veya 10 ay sonra Bursa’ya izne geldiğimde Kemalettin hocamı ziyaret ettim. Şakayla karışık “Kerata nerelerdesin? Niye hiç arayı sormadın?” dedi ve hayatımın ilk derslerinden birini vermek üzere anahtarlarıyla ofisindeki dolabı açtı ve bir zarf çıkarıp bana uzattı. Kitapların tamamının tükendiğini söyledi. Bu zarfın içinde ‘’Sana ait bedel mevcut’’ dedi ve kontrol etmemi istedi. Zarfı açtığımda gördüklerime inanamamıştım. Hocam benim payıma düşeni, o yıllarda yeni yeni alıştığımız dövize çevirme işlemiyle dolar almış ve “Her an gelir, bu çocuğun maddi kaybı olmasın” diye muhafaza etmişti.

DİĞER HABERLER
Seval Akbaba kansere yenildi

[spacer height=”20px”]

Yıllardır hep kendime sorarım; “Ben yapar mıydım?” diye, Sizde lütfen kendinize sorun; “Siz yapar mıydınız?” Cevabınızı kendiniz değerlendirin. Benim cevabım ise, tüm samimiyetimle belirteyim ki TL ile bankaya yatırır ve “ertesi gün gel ödemeni yapayım” derdim. Dövize çevirmek aklıma gelmezdi. Hele hele “Her an gelir” diye dolabımda bekletmek hiç, alıştığım bir alışkanlık değildi.

[spacer height=”20px”]

     Oğlum; Rahmetli Büyükbabandan ne ben, ne de sen de benden, yayıncılıkla ilgili bir el ve devir almadın. Ancak kader bize bu güzelliği yaşattı. Ankara’da bizzat bizi okutan ve Bursa/Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapmış Prof. Dr. Kemalettin YAMAN hocamın değerlerini taşıyan yazarlarla karşılaşman temennisiyle, yolun açık olsun.

[spacer height=”20px”]

2019 yılında kurduğun “KUTU YAYINLARI” uzun soluklu ve hayırlara vesile olsun inşallah.

[spacer height=”20px”]

DEMİRCAN YAYINLARINDAN,

[spacer height=”20px”]


3 Mart 2019. 05:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x