Güney Kıbrıs’lı Rumlar ‘Lahmacun’ umuzu Dünya’ya ‘lachmazou’ Diye Pazarlıyorlar


Daha önce baklavayı sahiplenen Rumlar, şimde de geleneksel hamur işimiz lahmacunu da “lachmazou” adıyla Kıbrıs hamur işi olarak üretip satmaya başladılar bile.
 
Türk tatlısı baklavayı “Yunan geleneksel tatlısı” diye İngilizler’e pazarlayan Kıbrıslı Rumlar, şimdi de lahmacunu, “lachmazou” adıyla “Kıbrıs ev yapımı hamur işi” sahiplenmeye kalkıştı.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın doğusundaki Exel Fuar alanında düzenlenen “Londra Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı”nda (The International Food and Drink Event – IFE 2011) stand açan Kıbrıslı Rumlar, Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden lahmacunu, “Kıbrıs ev yapımı hamur işi” diye tanıttı.

Kendi alanında dünyanın 5’inci büyük organizasyonu olan fuarda 18 Türk firması, toplam 153 metrekarelik alanda ürünlerini sergilediler.

LEZZETİ YOK ETTİLER

Baklavayı sahiplenmeye çalışan ancak Türk ustaların yaptığı baklavanın lezzetini tutturamayan Rumlar, “lachmazou” adını verdikleri Gaziantep ve Şanlıurfa’ya ait olan geleneksel hamur işi lahmacunun da tadını bozdu.

İngiltere sosyetisinin devam ettiği restaurant sahibi işadamı Hüseyin Özer, baklavanın ardından lahmacuna el atan Kıbrıslı Rumlar’ın, lahmacunun da tadını kaçırdıklarını söyledi. Baklava yapmayı beceremeyen Rumlar’ın, lahmacun yapmakta da usta olmadıklarını belirten Özer, şöyle dedi:

BECERİLERİ YOK..

“Rumlar’ın baklava ve lahmacunu bizden kopyalamalarına bir şey demiyorum. Ancak ikisini de yapmayı beceremiyorlar. Onların yaptığı lahmacunu denedim. Salçası boldu ve etin lezzeti yoktu.

DİĞER HABERLER
Fast Food Sektörü Onlarla Büyüdü

Belki farklı olsun diye tavuk etinden yapmışlar ama yine de tutturamamışlar. Önce baklavayı Yunan geleneksel tatlısı yaptılar. Şimdi de lahmacunu “lachmazou” yaptılar. Bundan sonra ne gelecek merak ediyorum.”

Dünya’da Üretilen Gıdaların üçte biri çöpe gidiyor

Tüm dünyada üretilen gıdaların üçte birinin israf edilerek çöpe gittiği bildirildi.  
 
İngiltere hükümeti tarafından hazırlanan rapora göre, yiyeceklerin yüzde 30’u müşteriye ulaşmadan ve ulaştıktan sonra ya kayboluyor ya da ziyan ediliyor. Başka tahminlere göre ise bu oran yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Dubai’de düzenlenen AgraME tarım fuarında konuşan İngiliz yatırım firması SLM Partners idari ortağı Paul McMahon, asıl önemli noktanın gıda üretimi değil etkinliği artırmak olduğunu söyledi.Tarımüretimindeki düşüş, çevre tahribatı, tarımsal arazilerin iklim değişikliğinden dolayı kaybedilmesi ve Hindistan gibi ülkelerde artan ve zenginleşen nüfus gibi nedenlerden dolayı küresel gıda krizinin daha da kötüleşmesi bekleniyor. Tahminlere göre dünyada milyarlarca insan açlık tehlikesi yaşarken bir milyarın üzerinde insan daobezitegibisağlıkproblemleriyle karşı karşıya.

McMahon, tüm bu problemlere bir şekilde çare bulunabileceğini fakat ‘daha az israf etmenin’ çok daha etkili olacağını ifade etti. ‘Halen delice bir gıda sistemi bulunduğunu ve sistemin şimdiden zorlandığını ve 2050 yılına kadar dokuz milyarlık dünya nüfusunu doyurabilmek için ciddi tedbirler alınması gerektiğini’ belirtti.

DİĞER HABERLER
Dört simit 1 lira!

Kaynaklara göre küresel tarım, kişi başına günlük 4 bin 600 kalorilik üretimde bulunuyor ve bu, dünya nüfusunu doyurmaya yetiyor. Fakat üretimin büyük çoğunluğu temin zincirinde kayboluyor. Dünyadaki tarlaların beşte biri gıda yerine bioyakıt üretimi için kullanılıyor ve bu dağılım da gıda fiyatlarının hızla yükselmesine sebep oluyor.

Uzmanlar, dünyada yeteri kadar gıda üretilmesine rağmen gıdanın gerekli yerlerde dağıtılmadığından dolayı arz-talep dengesinde uyumsuzluk yaşandığına dikkat çekiyor ve gıda krizinin bu sebepten çıktığını iddia ediyor.


4 Nisan 2011. 19:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x