Üreticiden yerli bitki kullanın çağrısı


Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkan Yardımcısı Savaş Akcan, Millet Bahçelerinde ve belediyelerin çevre ve peyzaj çalışmalarında değer bazında en az % 70 oranında yerli bitkiler kullanılmasının Türk süs bitkileri sektörünü için çok önemli olduğunu söyledi.

Savaş Akcan

Emek yoğun ve istihdama büyük katkısı olan süs bitkileri sektörünün 2018 yılında 2 milyon kişinin geçim kaynağı olduğunu, 6 milyar TL’lik üretim değerine, 71 milyon dolarlık ihracata ulaştığını kaydeden Akcan, ‘’2019 yılının ilk dört ayı incelendiğinde ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre eşit düzeyde. İthalat ise % 45 azalmış. Sürekli büyüyen ve katma değerini yükselten bir sektörüz. Yerli bitki kullanımı ve ihracatı artırmak zorundayız.’’ dedi.

Belediyelere Çağrı; Yerli Ürün Kullanının Alımlarınızı Önceden Duyurun

Yurt içinde en büyük alıcılarının belediyeler ve diğer kamu kurumları olduğunu vurgulayan Akcan, ‘’ Üreticimiz adına göreve başlayan tüm belediye başkanlarına çağrımızdır. Çevre ve peyzaj çalışmalarında yerli bitlileri tercih edilmesi ve ürün alım planlarının daha önceden bizler aracılığıyla üreticimize duyurulması, Türk üreticisi ve milli ekonomik menfaatlerimiz için çok gereklidir.

Yerlisi Varken, Yurt Dışına Fahiş Fiyatlar Ödüyoruz

Bizler alım planlarını önceden öğrenirsek, kendi üretim planlamamızı yapar, tüm talebi en kaliteli yerli bitkilerle karşılarız. Biz Avrupa Birliği ülkelerine her geçen yıl artan oranlarda ihracat yapabilen bir sektörüz. Hollanda, İngiltere, Almana, İtalya ve Türk Cumhuriyetleri bizden bitki alıyor. Durum buyken kaynaklarımız fahiş birim fiyatlar ödenerek yurt dışına gidiyor. 2018 yılında 61 milyon dolar ithalat yapılmış. Yazık değil mi?’’ ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Türkiye Tohumcular Birliği: Fide talebine hazırız

Akcan, ‘’Millet Bahçelerinde de özellikle maddi değer bazında en az %70 oranında yerli bitki tercih edilmeli. Kullanılacak yerli bitkinin adet olarak çok büyük bir önemi yok. Örneğin tanesi 10 liradan 10 yerli bitki 100 lira eder. Yanına 1 tane 1000 liralık ithal bitki dikerseniz o bahçeye yerli diyebilir misiniz? Hatta bu konu mevzuatla garanti altına alınmalı’’ dedi.

Ödemeler Hızlandırılmalı

Yerel seçim sürecinde belediyelerin daha önce yaptıkları çevre ve peyzaj çalışmalarının ödemelerini yavaşlattığını, üreticilerin hak edişlerin bir bölümünü tahsil edemediğini de açıklayan TÜRKTOB Başkanı Akcan, ‘’Süs bitkileri sektörü olarak 5 bine yakın üreticimiz yeni ekim / dikim dönemine hazırlık yapmakta zorlanıyor. Ödemeler ivedilikle yapılmalı.’’ dedi.


1 Temmuz 2019. 20:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x