Bankaların Yüksek Havale Ücreti Hükümeti de İsyan Ettirdi..


Bankaların aldığı havale ücretlerinin çok yüksek olduğunu anlatan Devlet Bakanı Ali Babacan “Müşteri taksi ile gitse daha ucuza parasını tahsil eder”dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankaların işlem ücreti adı altından vatandaşlardan çok yüksek rakamlar talep etmeye başladıklarını belirterek, ”(Müşteri elime düştü, ben bunun üzerinden daha fazla para nasıl kazanırım) yaklaşımı kesinlikle olmamalı, bu konuda düzenleme… Ne gerekiyorsa bunun da yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.Babacan, yaptığı konuşmada, son dönemlerde faizlerin düşmesiyle beraber bankaların özellikle işlem ücreti adı altında vatandaşlardan yüksek rakamlar talep etmeye başladıklarını söyledi.

Babacan, şöyle devam etti:

”Ankara’nın bir şubesinden bir şubesine 15-20-30 lira havale ücretleri alınıyor. Yani, neredeyse vatandaş taksiye binse, parayı kendi götürse daha ucuz. (Müşteri benim elime düştü, ben bunun üzerinden daha fazla para nasıl kazanırım) yaklaşımı kesinlikle olmamalı. Bu konuda düzenleme… Ne gerekiyorsa bunun da yapılması gerektiğini düşünüyorum. Oligopolden bahsediyoruz ya, ben o ifadeyi kullandığımda (bizim bankacılık sektöründe öyle bir yapı yok) derler. Tamamen iyi işleyen bir serbest rekabet sistemi olsa bunlar böyle rahat olmaz, bu kadar rahat uygulanmaz.” Türkiye’de bankacılığın rekabet açısından daha iyi bir noktaya gitmesi gerektiğinin çok açık ortada olduğunu ifade eden Babacan, 2001 krizinden bu yana dondurulmuş bir banka sayısı olduğunu, yeni lisans verilmediğini de bildirdi. Babacan, ”Neden? Biraz bilançolar toparlansın, bünye toparlansın. öncelik biraz daha istikrar tarafındaydı. Ama şimdi orada çok şükür bakıyoruz artık iyi. Kar rekorları kırılıyor, bundan sonraki dönemde artık yavaş yavaş rekabetin de daha iyi çalışmaya başladığını görmek istiyoruz. Bu konuya mutlaka ilgili kurullarımızın bakmaları… (Elime düşmüş, müşteri nasıl olsa elimde, avucumda) gibi bir uygulamaya asla izin verilmemeli” diye konuştu

DİĞER HABERLER
Her 1000 Kişiden 22'si Traktör Kazalarında Ölüyor

Ali Babacan, bankaların kredili hesaplardan aldığı faizler ve hesap işletim ücretleriyle ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Bankaların aldığı havele ücretlerinin çok yüksek olduğunu anlatan Babacan “Müşteri taksi ile gitse daha ucuza parasını tahsil eder”dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerek kredili mevduat hesapları veya benzer isimler altında açılan hesapların (KMH) faiz oranları, gerekse hesap işletim ücretleri ve benzer adlar altında tahsil edilen ücretler ile ilgili olarak Merkez Bankası’na ulaşan müşteri şikayetleri nedeniyle, BDDK ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile karşılıklı çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.

Merkez Bankası’ndan gelen bilgi notuyla CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin ek hesap faiz oranlarıyla ilgili soru önergesini cevaplayan Babacan, son dönemde, Kredili Mevduat Hesapları (KMH) veya benzer isimler altında açılan ve hesapta yeterli bakiye olmadığı zaman, tanımlanan limit dahilinde fatura ve benzeri ödemelerin gecikmeksizin gerçekleştirilmesine imkan veren hesapların faiz oranları ile ilgili Merkez Bankası’na ulaşan müşteri şikayetleri hakkında şöyle dedi: “Bankaların müşterilerini tüketici kredisi veya kredi kartından ziyade KMH kullanımına yönlendirerek bu tür hesapların kullanımını teşvik ettikleri, kredi kartı ve tüketici kredisi faiz oranlarının düştüğü bir ortamda bu hesaplara yüksek faiz oranlarının uygulandığı iletilmektedir.”

DİĞER HABERLER
Rus turistlerin Türkiye talebi artıyor

Merkez Bankası’na yapılan banka bildirimlerine göre, Aralık 2010 itibarıyla bankacılık sektörü toplam KMH tutarının 5 milyar 404 milyon TL olduğunu, bunun 3 milyar 18 milyon TL kadar tutarının gerçek kişilere ait olduğunu aktaran Babacan, “Öte yandan, kredi kartları ile yapılan alışverişlerin kredilendirilen tutarının 15 milyar 267 milyon TL olduğu göz önüne alındığında tüketicilerin KMH’yı çok tercih etmedikleri ve kredi kartı ile yapılan alışveriş ödemelerini zamana yayarak KMH faizinden daha düşük faizle kredilendirdikleri görülmektedir.” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in gönderdiği bilgi notunda ise faiz oranları hakkındaki düzenleme yapma yetkisinin Merkez Bankası’nda olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Bankaların ‘ek hesap’ adı altında kullandırdıkları kredili hesaplara uygulanacak faiz oranları hakkında düzenleme yapma yetkisi Merkez Bankası’na ait olup, bankaların mevduat, kredi ve katılma hesaplarına uygulayacakları faiz ile kâr ve zarara katılma oranlarının belirlenmesine ilişkin BDDK’ya verilmiş herhangi bir görev ve yetki bulunmamaktadır.” Ek hesap olarak bilinen kredili mevduat hesapları teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski taşıdığını ifade eden Bilgin, “Ve faizleri diğer tüketici kredilerinden yüksek olmaktadır.” ifadesini kullandı.


7 Nisan 2011. 09:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x