Antibiyotik kullanımını izlemek için tüy analizi


Özetlenerek çeviri: Antibiyotik kullanımını izlemek için tüy analizi
Feather analysis to monitor antibiotic usage, Poultry World

Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
drk.demirozu@yahoo.com.tr

Polonya Ulusal Veteriner Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, tüy analizini kümes hayvanı çiftliklerinde doxycycline kullanımının izlemek amacıyla doku örneklemesine invaziv olmayan bir alternatif olarak çalışmışlardır. Antimikrobiyallerin kümes hayvanı tüylerinde birikme potansiyeline sahip olduğu için, kanatlının antibiyotiklere maruz kalmasının en iyi tüyleri test ederek olabildiği görülmektedir.

Antibakteriyeller kümes hayvanlarında mikrobiyal hastalıkları tedavi
etmek, sağlık ve refahlarına katkı sağlamak için yaygın olarak kullanılmak-
tadır. Endüstriyel kanatlı üretiminde, yetiştirme koşullarında bakteriyel en-
feksiyonların potansiyel yayılmasına, hayvanlarda ve insanlarda dirençli
bakterilerin gelişmesine yol açabilecek ilaçlar maalesef sıklıkla aşırı dere-
cede kullanılmaktadır. AB ülkelerinde, tüketicilere güvenli gıda üretimi
sağlamak için antibiyotik kullanımı zorunlu olarak izlenmektedir. Kanatlı
hayvan izleme programları kesim sonrası kas, karaciğer, deri ve yağ gibi
toplanan doku örnekler test edilmektedir. Maksimum kalıntı seviyeleri esas
olarak broiler üretiminde kullanılan antibiyotikler için belirlenmiştir. Yu-
murtacılar için standart henüz bulunmamaktadır.

Tüylerde birikim

Yürürlükte olan izleme test prosedürü antibiyotik içeriğinin kesim sonrası analizi, bir tavuğun yaşamı boyunca tedaviyi yansıtmamaktadır. Sonuç olarak dikkat, giderek artan bir şekilde (muhtemelen yasa dışı) ilaç kullanımının sonuçlarını belirlemek için doku örneklemesine alternatif yöntemler bulmaya yönelmiştir. Antimikrobiyallerin kümes hayvanı tüylerinde birikme potansiyeline sahip olduğu için, antibiyotiklere maruz kalmasının en iyi tüyleri test ederek gösterildiği ortaya konmuştur.

DİĞER HABERLER
Yumurtacılarda Bağırsak Sağlığı

Kanatlılar için yemde yüksek proteinli bir bileşen olarak ve birçok hayvanın diyetlerinde protein kaynağı olarak kullanılan tüyler, antibiyotiklerin insan gıda tedarik zincirine girebileceği bir yeniden giriş yolu olarak işlev görebilir.

Tüylerin analizi, birçok maddenin biyoizlenmesi için invaziv olmayan ve tahribatsız bir yöntem olarak kabul edilip birçok avantaja sahiptir. Tüyler hayvanlara zarar vermeden toplanabilir; zaman, yaş ve cinsiyet ne olursa olsun taşınabilir ve depolanabilir. Önceden çalışmalar antibiyotikler den enrofloxacin, oxytetracycline, sulfachlorpiridazine, flumequine  ve tylosin’in tüylere transferi ve birikimi üzerinde yürütülmüştür. Doxycycline şu anda AB’de yaygın olarak kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Bu nedenle, etlik piliçlere verildikten sonra tüylere doxycycline yer değiştirmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Yürütülen çalışmada temel amaç, tüylerin kümes hayvanı üretiminde doxycycline kullanımının saptanması için doku örneklemesine uygun alternatif invaziv olmayan bir yöntem sunup sunmadığını araştırmaktır.

Antibiyotik 3 farklı şekilde uygulanmıştır:

  1. Tedavi dozunda
  2. Sprey olarak
  3. Korucu dozda

Tüylerdeki doxycycline kantitatif tayini için ultra yüksek performanslı sıvı kromatografisi(UHPLC), tandem kütle spektrometrisi (TMS) yöntemi kullanılmıştır.

Tüylerdeki yüksek doxycycline konsantrasyonları, her deney grubunda tedaviden 22 gün sonra tespit edilebilmiş,  kas ve karaciğerde bulunanlardan çok daha yüksek saptanmıştır. Her tedavi grubundaki tüylerin üst kısmında yüksek miktarlarda doxycycline biriktiği saptanmıştır. Çalışma sonuçları, tavuk tüylerinin, doxycycline’in invazif olmayan izlenmesi ve tespiti için uygun bir materyal sağladığını göstermiştir.

DİĞER HABERLER
Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Üretiminde Antibiyotik Kullanımının Azaltılması

Kaynak:
(*): E. Nowack-Kozak at all., Poultry Science, Feather analysis to monitor antibiotic usage – PoultryWorld,

Çevirenin Önerisi

Anna Gajda E. Nowacka-Kozak, M. Gbylik-Sikorska and A. Posyniak, Poultry Science Volume 98, Issue 11, 1 November 2019, Pages 5971-5980, Feather analysis as a non-invasive alternative to tissue sampling for surveillance of doxycycline use on poultry farms 

L.JM. Jansen et all. (2017);The analysis of tetracyclines, quinolones, macrolides, lincosamides, pleuromutilins, and sulfonamides in chicken feathers using UHPLC-MS/MS in order to monitor antibiotic use in the poultry sector. Anal. Bioanal. Chem.409(Suppt.6) Anal Bioanal Chem. 2017 Aug;409(21):4927-4941.


1 Nisan 2020. 18:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x