Bolu Bölgesi VHO: Lütfen Onları Sokağa Terk Etmeyiniz!


Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası bir basın açıklaması yaparak Covid-19 (SARS-CoV-2) virüsünün ev ve sokakta yaşayan evcil hayvanlardan insanlara bulaşabildiği ile ilgili hiçbir bir kanıt olmadığını söyledi.

Covid-19 virüsünün vahşi hayvanlardan insanlara geçebildiğini belirten Bolu Bölgesi VHO, vatandaşları evcil hayvanlarını sokaklara bırakmamaları gerektiğinin altını çizdi. Sosyal medyada yer alan dedikodulara da cevap veren Bolu VHO, evcil hayvanlarda bulunan koronavirüs’ün Covid-19 ile aynı olmadığını da belirtti.


Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası
Lütfen Onları Sokağa Terk Etmeyiniz!

PANDEMİ, yani yayılarak dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs tarafından meydana gelen Covid-19 hastalığında dolayı evlerine kapanan birçok insanın yaşamları gibi, evcil hayvanların yaşamlarını da olumsuz yönde etkilenmiştir ve ne yazık ki etkilenmeye devam etmektedir. Maalesef hiçbir bilimsel dayanağı olamayan nedenlerle sokağa terk edilen can dostlarımızın sayısında artış gözlemlenmektedir.

Koronavirüs hayvanlarda bir hastalık etkenidir, doğrudur. Lakin yeni tip koronavirüs’ün (SARS-CoV-2) henüz hayvanlardan insana geçtiği yönünde kanıtlanmış bir bilimsel bulgu yoktur. Bu durumu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü de desteklemektedir. Bu konuda can dostlarınız veteriner hekimlerine danışarak bilgi alabilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde Hong Kong’da yaşayan bir insandan bahsedilen virüsü kapan köpeğin hayatını kaybettiği haberlerinin basında yer almasının ardından sokağa terk edilen hayvan sayısında artış gözlemlenmiştir. Çoğu hayvan sahibi can dostlarını korumak için ne gibi tedbirler gerektiğini veteriner hekimlerine danışarak öğrenmeye çalışmaktadır.

DİĞER HABERLER
'Yaptırımlar Rusya’yı Çin’e yaklaştıracak'

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet OK, “Covid-19 hastalığını etkeni evet bir koronavirüs’tür. Lakin bu koronavirüs can dostlarımızdan bulunan koronavirüs ile aynı değildir. Her ikisi de aynı virüs ailesine ait olmakla beraber halk sağlığını korumak adına bu virüs ailesini en iyi tanıyanların veteriner hekimler olduğunu belirtti.” Ayrıca “koronavirüslerin vahşi hayvanlardan insanlara geçtiği yönünde bilimsel çalışmalar olmakla beraber evcil hayvanlarımızdan insana geçtiği yönünde herhangi bir bilimsel bulgu henüz elimize ulaşmadığını da sözlerine ekledi.


21 Nisan 2020. 13:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x