GIDANI KORU büyükşehir belediyeleriyle hız kesmeden devam ediyor


Geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde başlatılan GIDANI KORU Kampanyası kapsamında bir hafta içinde iki büyükşehir belediyesi ile toplantı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Gıda Kaybı ve İsrafı’nın Önlenmesi ve Azaltılması ile ilgili ilk Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nda en çok görev düşen kurumlardan olan belediyeler, hem gıda israfının önlenmesi, ayrıştırılması ve yeniden kullanılması için geliştirilecek uygulamaları yerine getirmede hem de halka en yakın yönetimler olarak gıda kaybı ve israfında davranış değişikliği yaratacak güce sahip kurumların başında geliyor.

Buradan hareketle 4 Ağustos Salı günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve ekibiyle ilk toplantı gerçekleştirildi. Gıda güvenliğinden, gıda kaybı ve israfına, tarımsal kalkınmadan yerel üreticinin desteklenmesine birçok konunun değerlendirildiği toplantıda ortak çalışılacak alanlar istişare edildi. Bunlardan biri olan GIDANI KORU Kampanyası için halkta farkındalık yaratmak için tüm iletişim ve görsel materyalleriyle kenti süsleme sözü veren Yavaş, ayrıca tarlada kalan ve pazaryerlerinde artan ürünlerin değerlendirilmesine de memnuniyetle katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

10 Ağustos tarihinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, Başkan Ekrem İmamoğlu ve ekibiyle gerçekleştirilen toplantıda gıda kaybı ve israfına yönelik ortak yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

DİĞER HABERLER
Kanatlı Bağırsak Sağlığına Mikotoksinlerin Etkisi

Sözegıdanın üçte birinin israf edildiğini ve bunun önüne geçmek için her birimize görev düştüğünü ifade ederek başlayan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu şöyle devam etti:

“COVID-19 öncesinde 820 milyon insan açlıkla mücadele ediyordu, ancak salgın sebebiyle açlıkla mücadele eden insan sayısında yüze 12-14 oranında bir artış gözlendi. ‘GIDANI KORU Kampanyası’ ile Türkiye’de ciddi bir adım attık. Ana amacımız toplumu gıda kaybı ve israfı üzerinde farkındalık yaratarak davranış değişikliği oluşturmak. Bunun için her yaştan bireye hitap eden eğitim ve iletişim materyallerimiz mevcut. Sadece tüketim aşamasında değil; ayrıca hasat ve üretim gibi gıda zincirinin tüm aktörlerinin de bu kampanyayı sahiplenmesi ve üzerine düşeni yapması en büyük dileğimiz. Türkiye’ye bu konuda çok inanıyor ve güveniyoruz.

Kampanyanın aynı zamanda yine Türkiye Hükümeti’nin finanse ettiği FAO ve Türkiye Ortaklık Programı (FTPP II)  ile yürütülen “Orta Asya Ülkelerinde Gıda Kayıpları ve İsrafının Azaltılması” insiyatifinin bir parçası olduğunu belirten Gutu,

Türkiye’den sonra diğer bölge ülkelerinde de çalışmalar gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Gutu’dan sonra konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul’da gıda israfının, pek çok ülkedeki açlık sınırı rakamlarına denk durumda olduğunu ifade etti. Üretim ile tüketim zinciri arasındaki tüm kayıpları engellemenin önemini vurgulayan İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

DİĞER HABERLER
Üretici "Okul Sütü" fiyatına tepkili

“İBB olarak önceliğimiz; tüm vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşması ve bu bizim en önemli politikalarımızdan birisi. Aynı zamanda insanlarımızdaki tüketim alışkanlıklarındaki hataların düzeltilmesi de İBB’nin politikalarından birisi olacak. İstanbul’un köylerinde tarım yapan çitçilerin ürettikleri sadece İstanbul ile sınırlı kalsın istemiyoruz bu ürünlerin çevre illere de ulaştırılmasını istiyoruz. COVID-19 ile tüm dikkatlerimiz sağlığa dönmüşken insanların direkt sağlığını etkileyen sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda çok ciddi motivasyona sahibiz. Bununla ilgili kararlı adımlar atmaya hazırız. Sağlıklı gıda ve gıda kaybı ve israfının önlenmesi konusunda önümüzdeki sonbaharda yeni bir politika oluşturup daha ciddi adımlar atacağız.”

Birleşmiş Milletler’in ilk kez 29 Eylül’de kutlayacağı “Gıda Kayıpları ve İsrafı ile Mücadelede Farkındalık Günü” ve ardından gelen 16 Ekim “Dünya Gıda Günü”nü not eden İmamoğlu, “Biz bu konuda ciddi adımlar atmaya başlayalım. Sonrasında safha safha halka bu güne kadar neler yaptığımızı ve bundan sonraki yol haritamızı açıklarız” dedi.

GIDANI KORU Kampanyası, gıda zincirinde yer alan tüm aktörlerle görüşmelerine devam edecek.


15 Ağustos 2020. 02:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x