YUMBİR’den Dünya Yumurta Günü Kutlaması


Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) 9 Ekim 2020 Dünya Yumurta Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Yumurtanın beslenmedeki önemine ve vazgeçilmezliğine değinilen açıklamada yumurtanın sadece ucuz ve zengin bir protein kaynağı olmadığı; ayrıca birçok hayati temel vitamin ve minerali içeren tek gıda maddesi olduğunun altı çizildi.

Yumurta’nın sahtecilik ve hile yapılamayan tek gıda maddesi olduğunu da belirten YUMBİR, tüketicilerin ülkemizde üretilen yumurtaları güvenle yiyebileceklerini belirtti.

YUM-BİR (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği)

Yumurta üreticileri tarafından 2006 yılında, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hükümlerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile kurulmuş, Türk Yumurta Sektörünün sorunlarına çözüm aramak ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla çalışan bir üretici örgütüdür.

Bünyesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu il ve ilçelerde kurulmuş 11 Birlik ve 380 civarında üyesi bulunmaktadır. Bunlar; Bolu, Balıkesir, Bandırma, Başmakçı, Çorum, Gaziantep, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Tavşanlı, Yumurta Üretici Birlikleridir.

YUM-BİR, bir üretici örgüt olarak, sağlıklı sürülerden sağlıklı yumurta üretilmesi yönünde çaba sarf eder; üyelerinin rekabet gücünün ve refahının artırılmasını, işletmelerde verimliliğin yükseltilmesini esas alır. YUM-BİR yumurtanın besleyici değerinin topluma anlatılması ve yumurta tüketiminin artırılması yönünde basın ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütür.

DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da!
YUMBİR Genel Başkanı İbrahim AFYON

Yumurta, Muhteşem Proteinden Daha Fazlası

Üyesi olduğumuz Uluslararası Yumurta Komisyonu tarafından organize edilen ve 1996 yılından bu yana tüm dünyada 70’in üzerinde ülkede kutlanan Dünya Yumurta Günü, Türkiye’de ise Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) öncülüğünde 2008 yılından beri kutlanıyor.
Yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacını taşıyan Dünya Yumurta Günü, her yıl Ekim ayının ikinci cuma günü kutlanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda “Yaşam için Protein” sloganıyla kutlanan Dünya Yumurta Günü 2020 yılında Uluslararası Yumurta Komisyonu tarafından “Yumurta, Muhteşem Proteinden Daha Fazlası” sloganıyla kutlanacak.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı ve protein deposudur. Bununla birlikte, yumurta yemenin faydaları, tek başına proteinden çok daha geniş kapsamlıdır ve yumurta, yaşamın tüm aşamaları için gerekli olan sağlıklı ve sürdürülebilir bir temel besin kaynağı sunar.

Yoksulluk, çarpık kentleşme, iklim değişikliği ve artan dünya nüfusunun yarattığı beslenme yetersizliğine karşı yumurta en önemli besin kaynağımızdır. Uluslararası Yumurta Komisyonu’na üye yumurta üreticiler bu amaçla 9 Ekim Dünya Yumurta Günü’nü farklı etkinliklerle kutlarken, deprem ve sel gibi felaket bölgeler başta olmak üzere, beslenme sorunu çekilen bölgelere yumurta yardımı da yapmaktadır. YUM-BİR olarak bizler de bu yaklaşımı benimseyip kurulduğumuz günden bu yana ülkemizdeki yardım organizasyonlarında aktif rol almayı sürdürmekteyiz.

DİĞER HABERLER
İhracat %1,4 arttı, ithalat %8,1 azaldı

Yumurta üreticileri olarak bizler en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposu olan yumurtayı 365 gün 24 saat esasına göre çalışarak üretmekten onur duyuyoruz.

Yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyin, yumurta hayatınızdan eksik olmasın.

Dünya Yumurta Günü’nüz kutlu olsun!

Yumurta Hayattır

▪ İçinde bulundurduğu 12 çeşit besin öğesiyle yumurta sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.
▪ Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelisidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlılığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74’te kalmaktadır.
▪ Yumurta besleyici, lezzetli ve ucuz bir besin maddesi olmasının yanında, bir insanın yaşamı boyunca gereksinim duyduğu tüm temel vitamin ve mineralleri içerin tek gıdadır.
▪ A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
▪ Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
▪ Yumurta, değerli bir demir kaynağıdır.
▪ Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır.
▪ Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle hiç bir şekilde hile yapılmayan tek gıdadır.
▪ Yumurta göz sağlığını korur, ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.
▪ Yumurta, yüksek besin öğesi içeriğine rağmen, düşük kalorilidir.

DİĞER HABERLER
Türkiye I. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi

SOYAL MEDYA HESAPLARIMIZ
instagram.com/yumbir
twitter.com/yum_bir
www.facebook.com/Gunde1Yumurta

YUM-BİR Tanıtım Filmimiz
https://youtu.be/2mPr2ZPKrTs


9 Ekim 2020. 08:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x