TVHB: Yumurta, mükemmel proteinden çok daha iyisi


Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) 1996 yılından beri kutlanan Dünya Yumurta Günü vesilesi ile bir açıklama yaparak yumurtanın insan beslenmesindeki önemini vurguladı.

Yumurtanın yüksek kalitede protein içerdiğini ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez olduğunun altını çizen TVHB ayrıca yumurtanın yetersiz beslenmenin azaltılmasında anahtar rolü oynadığını belirtti.

Yumurta doğal olarak en yüksek kalitede protein içermesinden dolayı yıllardır protein kaynağı olarak tanımlanmıştır. Ancak yumurta yemenin faydaları sadece protein kaynağı olmaktan ziyade sağlıklı yaşamın yanı sıra yaşamın bütün aşamalarında esansiyel besin maddeleri için sürdürülebilir bir kaynak sunmaktır.

Yumurta insan vücudu için gerekli olan vitaminlerin çoğunu, mineralleri ve antioksidanları içerdiğinden genellikle doğal bir vitamin hapı ve  iyi bir araç olarak tanımlanır. Yumurta folat, demir ve çinkonun yanı sıra vitamin A, B ve E’leri içeren 14 esansiyel besin maddesini ihtiva eder.

Yumurta doğal besin kaynakları içerisinde en yüksek kolin içeren gıdalardan biridir ve genellikle az tüketilir, ancak nörobilişsel ve sağlıklı yaşam için kritik bir besindir. Bu durum yumurtanın dünya çapında birçok bölgede özellikle hamile ve emziren kadınlarda önemli bir besin grubu olarak tanınmasına sebep olmuştur.

Yumurtada bulunan bir diğer esansiyel besin maddesi de vitamin D’dir ki bu sağlıklı kemik ve dişlerin güçlenebilmesi için anahtardır. Bir milyar civarında insanın düşük seviyede vitamin D’ye sahip olduğu tahmin edilmekte ve yumurta bu esansiyel besin maddesini doğal olarak içeren nadir gıdalardan birisidir.

DİĞER HABERLER
Çeltik Çalıştayı ve Tarla Günü Yapılıyor

Ancak, sağlıklı yaşam diyetleri içerisindeki harika bir gıda olması onu sadece sürdürülebilir sağlıklı yaşama fayda sağlamasından kaynaklanmaz. Aynı zamanda hatırı sayılır derecede sürdürülebilir bir kimliğe sahip olması gelişim çağındaki küresel nüfusun tüketmesi için harika bir gıda olmasından kaynaklanır.

Yumurta yeni verimlilik politikaları ve hem çiftlikte hem de yumurta tedarik zincirinde devam eden taahhütler sayesinde düşük çevresel etkili bir protein kaynağı olarak düşünülmektedir. Onlar çok az miktarda su tüketimine ihtiyaç duyarlar ve yumurtanın genel ayak izleri son 50 yılda önemli derecede azalmıştır.

Yumurta dünya çapında yetersiz beslenmenin önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kolay satın alınabilirliği yoğun besin maddesi içeriği ile birleştiğinde, beslenme açısından savunmasız çocukların sağlık yönünden gelişimine hatırı sayılır derecede yardım etmektedir.

Yumurta bizim diyetlerimizde eşsiz bir fayda sunar ve gelişim çağındaki küresel nüfusun desteklenmesinde önemli rol oynar. 9 Ekim 2020 tarihinde Dünya Yumurta Gününü kutlayarak yumurtanın sayısız faydasını onurlandırmaya yardım edin.

Editör Yorumu: Dünya Yumurta Günü 1996 yılında Viyana’da yumurtanın faydalarına farkındalık oluşturmak ve onun insan beslenmesindeki öneminin artırılması amacıyla belirlenmiştir.  Bugün dünya çapında kutlanılan bu olay ülkelerin yumurtanın önemini desteklemesini devam ettirmesi içindir.

DİĞER HABERLER
Yum-Bir İhracatçılarla Toplandı

Web: http://www.worldeggday.com

Twitter: http://@WorldEggDay #WorldEggDay

Instagram: http://@World_Egg_Day #WorldEggDay

Facebook: http://@WEggDay

2020 Dünya Yumurta Günü

Bizim kutlama listemize göz atın, geçmişte yapılan ve bizim bazı önerilerimiz gelecekteki kutlamaları mümkün kılacaktır. Umarız bu size ilham verir, lütfen etkinliklerinizi info@internationalegg.com aracılığı ile bizimle paylaşın.

Yumurta sanayine yardımcı olmak için bu yılki Dünya Yumurta Gününü hazırladık, biz hep birlikte buraya şablon basın bülteni, çok çeşitli pozitif mesajlara odaklanan anahtar mesajlar ve sosyal medya araçlarında paylaşımlar içeren bir bilgi paketi koyduk. Ayrıca farklı dillerde kullanımı mümkün olan bizim güncel Dünya Yumurta Günü logolarımızı görebilirsiniz.

Güncel dünya yumurta günü günü bilgi paketi, logolar ve ülkesel kutlamalara aşağıdaki linkten erişim sağlayabilirsiniz.

https://www.internationalegg.com/representing-the-industry/egg-industry/wed-world-eggday/

*TVHB için çeviren Veteriner Hekim Dr. Hasan Hüseyin ŞENYÜZ


9 Ekim 2020. 09:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x