Bozkırların Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Şanlıurfa’da yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu tarafından finanse edilen “Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” projesi kapsamında uygulama alanlarında yer alan okullarda, çocuklarda bozkırların hayatımızda ne kadar önemli olduğunu anlatmak ve bilinçlendirmek için etkinlikler düzenlendi. Etkinliğe FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bulut, Orman Genel Müdürlüğü AB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Koç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Şanlıurfa’daki birim yetkilileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

Projenin okul etkinlikleri kapsamında; FAO, Şanlıurfa bozkırlarının sahip olduğu bitki ve hayvan türlerine, biyolojik çeşitliliğe, bozkırın görünmeyen, bilinmeyen doğal ve kültürel değerlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla ilkbaharda Doğa Koruma Merkezi Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliğinde “Bozkırda Yaşam Şiir ve Resim Yarışması” düzenledi. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışma şiir ve resim olmak üzere iki kategoride gerçekleşti. Yarışma için Bozkır Projesinin uygulama alanlarından olan Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Karacadağ Bozkırlarında bulunan okullara özel önem verildi. Etkinlik, pandeminin başlangıcına denk etmesine rağmen özellikle proje sahalarındaki öğretmenlerin yoğun ilgi ve desteği ile yürütüldü.

DİĞER HABERLER
Andımız'ı Yazan Adam Reşit Galip

Yarışma sonucunda ödül alanların ödüllerini armağan etmek amacıyla Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki Güzelkuyu, İkizce İlköğretim Okullarında ve Tek Tek Dağları Milli Parkı’ndaki Özkent İlköğretim Okulunda “Bozkırda Yaşam Şiir ve Resim Yarışması Ödül Törenleri” düzenlendi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere tablet ve dijital fotoğraf makinesi ödülleri düzenlenen tören ile verildi. Okullara da okul etkinlikleri kapsamında hazırlanan Bozkır Eğitim Seti ile Bozkır Gölge Oyunu Tiyatro seti armağan edildi.

Okul etkinlikleri ile ilgili olarak Ulusal Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa şunları ifade etti. Proje ile Şanlıurfa İlindeki üç uygulama alanında bozkırların sürdürülebilir yönetimine ilişkin çalışmaların yanı sıra  bozkırların sahip olduğu biyolojik çeşitliliği tanıtmak, öğrencilerde bozkırların barındırdığı bitki ve hayvan türleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla projenin pilot uygulama alanlarındaki okullarda duvar boyama, doğa eğitim köşesi oluşturma ve ayrıca şiir ve resim yarışması gibi etkinliklerin gerçekleştirildiğini; öğretmenlerin derslerinde faydalanabileceği bir doğa eğitim kitinin hazırlandığı, bozkır karakterleri ile bir gölge oyunu tiyatro kitinin özel olarak geliştirilerek okullara sunulduğunu belirtti. Okul etkinliklerine yönelik çalışmaların benzer şekilde devam edeceğini vurguladı.

FAO Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık; proje kapsamında bozkırların içerisindeki endemik türleri tespit ederek envanter çalışmalarının yapıldığını ve bu kapsamda gelecek nesillere bu canlıların aktarılmasını hedeflediklerini iletti. “Çalışmalar sırasında bölge halkı ve çocuklarla da yakından temasta bulunduklarını anlatan Selışık, “Doğal kaynaklarımız bizim geleceğe mirasımız olacak. Onları ne kadar iyi korursak ve sürdürülebilir kılabilirsek gelecek nesillerin gıda güvenliğini temin edeceğiz. Doğal kaynaklarımız bize gıdayı veriyor, insan sağlığının temem besin elementleri de gıdadan geliyor. Hepimizin sağlıklı beslenmesi gerekiyor, buradaki bütün endemik türler, yabani türler zincirin önemli bir parçası. O yüzden çocuklarımızın bunu öğrenmesi gerekiyor. Bozkırda yaşıyorlar, bitkileri tanıyorlar ama o bitkilerin ne işe yaradığını bu oyunlarla öğrenmiş oluyorlar. Burada hem duvar boyaması yaptık, Şanlıurfa’daki endemik türleri belirledik ve o türlerin duvarda birer resimlerini yaptık, tiyatro oyunu çalışmamız ve boyama kitaplarımız var.” dedi.

DİĞER HABERLER
New York'ta patlama

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bulut ise 2017 yılında başlayan projede pandemi nedeniyle süre uzatımına gittiklerini ve 2022 yılının haziran ayına kadar devam ettireceklerini ifade etti.

Bozkır biyolojik çeşitliliğinin tanıtılmasını, korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini anlatan Bulut, “Hedefimiz tam da burada bozkırın ortasındaki gençlere bozkır hakkında bir mesaj vermek, onları bilinçlendirip geleceğimiz olan gençleri bilgi sahibi yapmak. Esas maksadımız olan eğitimi gerçekleştirmek istedik. Gençler burada bozkırda yaşayan türleri okullumuzun duvarlarına resmettiler, bu okulda bozkırda yaşayan türler hakkında da çok ciddi eğitimler gerçekleştirildi.” dedi.

Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Demir de proje kapsamında öğrencilerin yaban hayatı tanıdıklarını ve doğaya olan ilgilerinin arttığını belirterek, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Proje kapsamında düzenlenen resim yarışmasında birinci olan 10 yaşındaki Esma Ekinci, yarışmaya katıldığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

Bozkırın bir yaşam kaynağı olduğunu anlatarak herkes tarafından bozkırda yaşayan tüm canlıların korunmasını isteyerek, “Bozkır olmasaydı hayvanlarımız yaşayamazdı ve bütün bitkilerimiz ölürdü. Aldığım fotoğraf makinesi ile bozkırlarda yaşayan canlıların ve bitkilerin fotoğraflarını çekeceğim” dedi.


14 Aralık 2020. 15:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x