Ercan Ödül: Türkiye’nin seçimi sağlıklı süt olmalıdır


Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan ÖDÜL , 1 haziran Dünya Süt Günü vesilesi ile bir açıklama yaptı.

Süt ve süt ürünleri sektörünün 500 bin kişiyi istihdam ettiğini belirten Ercan Ödül, süt üretiminin uygun koşullarda yapılmasının önemine dikkat çekti. Ödül, gıda güvenliğine uygun koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan sütün insan sağlığını etkileyen birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğini ve veteriner hekimliğin bütün hayvansal ürünlerde olduğu gibi sağlıklı süt için de bir gereklilik olduğunun altını çizdi.

Kars Bölgesi VHO tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan ÖDÜL yaptığı açıklamada “Dünya Süt Günü, süt tüketimini teşvik etmek amacıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF)tarafından  2001 yılında başlatılmıştır. Bu yılın teması; “Süt Sığırcılığı Sektöründe Sürdürülebilirlik” şeklinde belirlenerek Süt Sığırcılığının Dünyaya tekrar tanıtılması hedeflenmiştir.” dedi.

“Dünya Süt Günü; Sütün sağlıklı beslenmedeki önemini, ekonomiye ve toplumsal hayata katkılarını hatırlatmak için güzel bir fırsat yaratmaktadır. Mucizevi bir gıda olan süt, her yaştaki insanın sağlıklı beslenmesinde büyük önem taşımanın yanı sıra üretim süreciyle de sürdürülebilir bir ekonomik kaynak yaratarak istihdam sağlayan bir üründür.

DİĞER HABERLER
İlköğretim öğrencilerine Veteriner Hekimlik ve Zoonoz hastalıklar anlatıldı

“Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe, emziren kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere her yaş grubu için, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi gerekirken, yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 2 su bardağı sağlıklı süt içilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat ülkemizde süt tüketimi kişi başına yılda ortalama 24-26 litre ile oldukça yetersiz seviyededir.”

“Süt tüketiminin arttırılması için erken yaşlardan başlayarak sütün insan sağlığı için öneminin toplumun her kesimine aşılanması önem arz etmektedir. Erken yaşlarda başlayan süt içme alışkanlığının hayatın bütününe yayılmasını sağlayacak etkinliklere ve sektörler arası işbirliğine ihtiyaç vardır.”

“Ülkemizde süt ürünleri sektörü 500 bin kişiyi istihdam edilmekte olup, süt ve süt ürünleri sektöründe kamu otoritesinden onaylı ve denetimli 2000’in üzerinde işletme faaliyet göstermektedir. Ancak buna rağmen üretilen çiğ sütün yarısı kayıt dışı işlenmektedir.”

“Türkiye’nin seçimi sağlıklı süt olmalıdır. Tüberküloz , Q Humması , bölgemizde de oldukça yaygın olarak görülen Brusella gibi insan sağlığını tehdit eden pek çok biyolojik ve kimyasal tehlikelerden ari, hilesiz süt ve süt ürünlerinin üretilmesi son derece önemlidir. Bu ise ancak veteriner hekim kontrolünde sağlıklı, yüksek verimli ve refah içerisinde yetiştirilen süt hayvanlarından asgari hijyen koşullarında elde edilen sütün soğuk zincir altında taşınması ve hijyenik olarak işlenmesi ve çiftlikten sofraya kadar olan bu süreçte gıda güvenliğinin sağlanmasıyla mümkündür.”

DİĞER HABERLER
Sektörel Güven Endeksleri, Kasım 2013

“Sağlıklı bireyler için güvenli süt üretimine ve kişi başı yılda en az 300 kilo süt ve süt ürünü tüketme hedefine ulaşmak için, yeterli hayvan kaynağına sahip olabilmeliyiz. Dolayısıyla her koşulda, öngörülen nüfusumuzun süt ve hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı ve verimliliğini artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapmak şarttır.”

“Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak” Dünya Süt Günü’nün” ülkemizde ve tüm dünyada, sağlıklı süte erişimin kolaylaşarak, daha fazla tüketilmesi konusunda kamuoyunda farkındalık yaratabilmeyi diliyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile Dünya Süt Gününü kutluyor, ülkemiz, sektörümüz, hayvancılığımız ve mesleğimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. “diye sözlerini noktaladı.


1 Haziran 2021. 18:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x