Balıkçılıktaki Covid19 etkisi bilinçli tüketici ile giderilecek


FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işbirliği ile pandemi sürecinde yara alan balıkçılık sektöründe acil duruma hazırlık ve müdahale için stratejik planlama yapılacak.

Covid-19 salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri de balıkçılık. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle, pandeminin sektöre olumsuz etkilerini giderme ve olası krizlere karşı dayanıklılığı artırma amacıyla başlatılan ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektörel Hazırlık-Covid19 Etkilerine Karşı Müdahale’ projesi kapsamında bir çalıştay düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, hassas depolama, soğuk lojistik zorunluluğu gibi nedenlerle balıkçılık sektörünün kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çekti. Selışık, tüketim teşviğini ve tüketici eğitimini odağına alan bu projenin üretimde yaşanan yaraların sarılmasına yardımcı olacağını belirterek “Bu proje aynı zamanda Covid19 gibi olası krizlere karşı gelecekte de bir acil durum eylem planı olacaktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz da konuşmasında projeden beklentilerini dile getirdi. Su ürünleri sektörünün son yıllarda hızla büyüyen sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Türkyılmaz, sektörün ilerisi için umut verdiğini anlattı. 2020 yılında su ürünleri ihracatını pandemiye rağmen küçük bir artış göstererek 1 milyar 64 milyon dolara çıktığını söyleyen Türkyılmaz “Pandemi sürecinde alınan tedbirler nedeniyle hem avcılıkta hem üretimde bazı aksaklıklar ve buna bağlı olarak gelirlerde de düşüşler görüldü. Bu projenin sonunda bize ilham verecek sonuçlar çıkmasını diliyorum” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Başbakan Yıldırım Erbil'de

FAO Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Uzmanı Florence Poulain çalıştayda projenin hedeflerini anlatarak “Proje kriz yönetiminde kurumsal kapasiteyi geliştirmeyi ve COVID-19’dan etkilenen balık üretimi ve ihracat rekabet gücünün yeniden kazanılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor” dedi.

Poulain’den sonra FAO’nun uluslararası danışmanlarından Simon Diffey de projenin öngörülen çalışma takviminin ayrıntıları hakkında bir sunum yaptı.

FAO danışmanlarından Binhan Ganioğlu ise sunumunda  balıkçılık sektörünün genel görünümünü ve Covid19’un balıkçılık sektörüne etkilerini analiz etti. Pandemi sürecinde pazarda ciddi bir daralma olduğunu, ciddi üretim, iş ve gelir kayıpları yaşandığını ifade etti.  

FAO teknik uzmanlarından John Lansley’in pandemi döneminde uygulanan projeleri ve en başarılı örnekleri anlattığı çalıştay, katılımcıların soru cevap bölümüyle sona erdi.


25 Haziran 2021. 11:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x