Türk Tarım Sektörü, Küresel Tarım Yatırımlarından Daha Fazla Pay Almaya Hazırlanıyor


Dünya nüfusu artmaya devam ederken, tarım toprakları ve suyumuz giderek azalıyor. Bu durum, pek çok ülkenin başta seracılık ve basınçlı sulama sistemleri olmak üzere tarımsal yatırımlarını arttırmasına neden oldu. Son dönemdeki başarıları ile göğsümüzü kabartan yerli üreticilerimiz, şimdi bu yatırımlardan daha fazla pay alma peşinde. SERKONDER üyesi yerli sera imalat ekipmanı üreticileri Türki cumhuriyetler ve Katar’dan sonra dış pazardaki yeni hedeflerini ABD olarak belirledi. BASUSAD üyesi firmalar ise 45’ten fazla ülkeye basınçlı sulama sistemleri ihraç ediyor. 

Küresel rekabetteki gücünü arttırmak isteyen tarım sektörünü, 20 yıldır uluslararası pazarlarla buluşturan Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde, “Keşfet, Büyüt, Kazan!” yeni mottosu ile kapılarını ziyarete açmaya hazırlanıyor. Growtech’in önemli destekçileri arasında yer alan Sera Konstrüksiyon, Donanımı ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçılar Derneği (SERKONDER) ve Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD), Growtech Fuarı yaklaşırken sektörü ve küresel düzeyde artan tarımsal yatırımlara yönelik hedeflerini anlattı.  

SERKONDER Üyesi yerli sera imalat ekipmanları üreticilerinin yeni hedef pazarı: ABD

Ülkemizde tarımsal seracılığın gelişmesi için büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken SERKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, “SERKONDER olarak son 2 yılda üye sayımız 23’ten 59’a yükseldi. Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile yaklaşık 10 yılda iç pazarda sera imalat ekipmanlarında dışa bağımlılığı yüzde 10’a kadar düşürdük ve yerli üretimin iç pazardaki payının yüzde 90’lara çıkmasını sağladık. Dış pazarlarda ise Özbekistan, Türkmenistan gibi Türki cumhuriyetler ile Katar’daki pazar payımızı giderek arttırıyoruz. Şimdiki hedef pazarımızı ABD olarak belirledik. Yerli üreticilerimiz dünya standartlarında üretim yaparak hem yurtiçi ve hem de yurtdışında çok iyi işlere imza atıyorlar. Pandemi ile birlikte sera yatırımlarının hız kazandığını gördük ve ihracata daha da fazla odaklandık. Üyelerimizle, 20 yıldır Antalya’da yapılmakta olan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na geniş katılım sağlayacağız. Growtech, uluslararası ziyaretçi ve katılımcı zenginliği ile bize yeni işbirlikleri ve pazar fırsatları sunan bir fuar. 24-27 Kasım tarihleri arasında Anfaş Fuar Merkezi’nde yapılacak fuarda, 20 ülkeden 600’den fazla marka yer alacak. Bölgenin en güçlü tarım sektörü fuarı Growtech’te yapacağımız anlaşmalarla; 2021 yılını ihracat hedeflerimize ulaşarak kapatmayı hedefliyoruz” dedi. 

DİĞER HABERLER
Tekirdağ-Karaevli'de 26-29 Mayıs 2021 Tarla Günleri Fuarı yapılacak

“Vahşi sulama ile her 100 lt suyun 55 litresi boşa harcanıyor.”

Gıda güvenliği için bitkisel üretim, bitkisel üretim için de su “olmazsa olmaz”dır.” diyen BASUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çakarız, “Şu anda Türkiye’de dünyanın çevresini 2 defa dönecek uzunlukta 78 bin km sulama kanalımız var. Ama bunun sadece yüzde 13’ünde Basınçlı Sulama yapılıyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’nin 112 milyar m3 suyu var. Bunun 44 milyar m3’ü tarımda olmak üzere 57 milyar m3’ü kullanılıyor, kalanı ise başta buharlaşma olmak üzere israf ediliyor. Çünkü sulama altyapımızın yüzde 71’nin üzeri açık. Suyumuz buradan buharlaşıyor. Salma sulamanın DSİ verilerine göre sulama randımanı sadece yüzde 45, bir başka deyişle her 100 litre suyun yüzde 55’i boşa harcanıyor. Ağırlıklı olarak Basınçlı Sulama Sistemlerine göre iki kat fazla su tüketen salma sulama (vahşi sulama) yapılıyor. Bunun için bir kural konulmamış. Çiftçi ister salma sulama yapıyor, ister damlama sulama yapıyor ve su saati de yok. Yani istediği kadar kullanabiliyor. İstediği kadar kullanınca da sularımız, gübrelerimiz ziyan oluyor.  Basınçlı Sulama Sistemlerinin önemi devlet tarafından anlaşılmış durumda. Gerek 11.Kalkınma Planı’nda gerekse 3. Tarım Şurası’nda ve son olarak yapılan Su Şurasında Basınçlı Sulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik politikalar belirlendi. Bu çerçevede 2023 yılına kadar 2.000.000 ha yeni tarım alanın Basınçlı Sulama Sistemleri ile sulanması hedefleniyor. Bunlar çok olumlu gelişmeler ve adımlar” dedi. 

DİĞER HABERLER
Yaza Uygun Gıda: Tavuk Eti

26 Ekim 2021. 10:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x