Prof. Dr. Ender Yarsan’dan Antibiyotik Farkındalık Haftası açıklaması


Prof.Dr. Ender YARSAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı

Uluslararası önemine istinaden daha önce 18 Kasım şeklinde değerlendirilen “Antibiyotik  Farkındalık Günü” Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan bir kararla Dünya’da “Antibiyotik  Farkındalık Haftası” olarak kutlanmaktadır. Antibiyotik farkındalığı yaklaşımının en önemli  parçası kuşkusuz “Antimikrobiyal Direnç” kavramıdır. Antimikrobiyal Direnç bugün için tüm  Dünya’da ve Ülkemizde önemi giderek artan güncel bir kavramdır. Bu konu uluslararası ölçekte  en üst kurumlar ve yetkililer tarafından sahiplenilmekte ve direncin önlenmesi konusunda  ulusal/uluslararası strateji planları hazırlanmaktadır.

  

Çeşitli mikroorganizmaların sentezleyip kültür ortamına salıverdikleri maddelerle diğer  hastalık yapıcı etkenlerin gelişmesini engellemeleri veya öldürmeleri “Antibiyotik” terimi ile  ifade edilir.  

Öncelikle hasta hayvanların tedavi edilmeleri gerektiği için kullanılan antibiyotikler,  enfeksiyöz hastalıklarla mücadelede ve bulaşıcı hastalıklarda bakteriyel etkenin yayılmasını  önlemektedir. 

Patojen mikroorganizma veya suşun, antimikrobiyal (antibiyotik, antifungal, antiviral,  antimalaryal ve antelmintik) ilacın kullanıldığı doz aralığında, ilaç tarafından etkilenmemesi  “Direnç” olarak tanımlanır.  

Antibiyotiklere dirençli bakterilerden kaynaklanacak şekilde AB ülkelerinde her yıl en az 30  bin, ABD’de en az 35 bin ve tüm Dünyada ise 700 bin insan ölmektedir. Eğer önlem alınmazsa antibiyotik dirençli bakterilerden ileri gelen hastalıklardan dolayı  2050 yılında 10 milyon insanın öleceğiifade edilir. Tabi bir de konunun ekonomik boyutu  vardır; eğer böyle bir durum gerçekleşirse yapılacak sağlık harcamalarının da 66 trilyon  pound olacağı beklenmektedir.  Mevcut durumda antibiyotiklere dirençli bakterilerden kaynaklanacak şekilde Dünya da her  45 saniyede bir insan ölmektedir; 2050 yılında ise bu rakam her 3 saniyede bir insan şeklinde  gerçekleşecektir. 

Antibiyotiklere dirençli bakteriler bir yandan kendisine önceden etkili ilaçların etkinliğini ve  sağaltımın yararlılığını azaltırken, bir yandan da zoonotik nitelikteki hastalıkların  yaygınlaşmasına yol açarlar. Bu yönden konu, halk sağlığı bakımından da çok önemlidir. 

DİĞER HABERLER
Sigorta düzenlemesi Meclis'te
Antibiyotiklerin bilinçli /akılcı kullanımındaki temel ilkeler, veteriner hekim kontrolünde ve reçetesi ile olacak şekilde; doğru antibiyotik seçimi, uygun doz ve doğru kullanım süresidir. 

Antibiyotik Direncinin Nedenleri:  

Antibiyotiklerin antibiyogram yapılmadan ve rastgele dozlarla uygulanması  İnsan ve hayvanlarda hastalık önleme ve kontrol stratejilerindeki eksiklikler Küresel antibiyotik kalıntı tarama ve izleme programlarındaki yetersizlikler Yeni ürün araştırma ve geliştirilmesinde eksiklikler 

Antimikrobiyal Direnci önleme noktasında yapılacak çalışmalar “TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI”  içerisinde ele alınmalı, yürütülecek çalışmalar bir merkezde toplanarak “KOORDİNASYON”  sağlanmalıdır. Sorun, kısa vadeli bir yaklaşımla çözülebilecek nitelikte değildir. Dolayısıyla uzun  süreli mücadeleyi hedef alacak bir “KARARLILIKLA” çalışmalar gerçekleştirilmelidir. 

“TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI – KOORDİNASYON – KARARLILIK”

Enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerinin politikaları, programları ve uygulanması etkin  kılınmalı, kaliteli ilaçların uygun bir şekilde kullanılması ve satışı düzenlenmeli ve teşvik  edilmeli, bu konuda bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu anlamda özellikle yetkili ve güçlü  bir veteriner otoritesi oluşturulmalıdır.


19 Kasım 2021. 08:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x