VEMTED üyelerinden embriyo transfer başarısı: 10 Düveden 9 Buzağı


Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği üyelerinden ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Banu ÖZDAŞ liderliğinde yürütülen “Düvelerde Embriyo transfer çalışmasından ” yüksek oranda sevindirici gebelik sonuçları elde edildi. Doktora öğrencisi Veteriner Hekim Hatice ŞENLİKCİ ile birlikte yürütülen çalışmada Farklı antioksidan maddelerle modifiye edilmiş SOF medyumunda laboratuvar ortamında sağlıklı ve kaliteli embriyolar üretildi. Bu embriyolar proje ekibinde yardımcı araştırmacı olarak görev alan Prof. Dr. Serhat ALKAN ve Dr. Ramazan ARICI tarafından transfer edildi. Tüp buzağı yöntemi de denilebilecek bu yöntemle üretilen sığır embriyolarının  transferinden diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında oldukça yüksek gebelik sonuçları alındı. Yapılan ultrason muayenelerine göre 10 düveden 9’u gebe olarak saptandı. Biyoteknolojik yöntemle ulaşılan mutluluk verici bu sonuçlar üzerine proje lideri Prof. Dr. Özen Banu ÖZDAŞ süreç hakkında  önemli açıklamalarda bulundu.

%90  gebelik  oranı sevindirdi

Transfer edilebilir kalitede embriyolara (blastosist, expanded blastosist ve hatching) %56,79 oranında ulaştıklarını, elde ettikleri embriyoları ilk olarak Ağustos 2021 tarihinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi çiftliğinde barındırılan ve tekrarlı suni tohumlama ile gebe kalamayan ve östrus senkronizasyonu ile hazırladıkları 10 baş düveye naklettiklerini ve 28. günde yaptıkları ultrason muayenesi ile biri ikiz olmak üzere 5 gebelik (5/10) saptadıklarını belirten ÖZDAŞ, Aralık 2021 tarihinde yine aynı koşullardaki 10 baş taşıyıcı düveye aynı tekniğin geliştirilmesiyle geliştirdikleri embriyo transferinden 40 gün sonra düvelere tekrar gebelik muayenesi yaptıklarında bu defa 10 düveden 9’unu gebe olarak tespit ettiklerini ve böylesine yüksek bir gebelik sonucunu meslektaşları ile paylaşmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Prof.Dr. Özen Banu ÖZDAŞ, dünya çapında yürütülen diğer çalışmalarda blastosist aşamasındaki embriyolara erişme oranlarının ortalama %20-30 oranında olduğunu, in vitro üretilen taze embriyoların transferinden elde edilen gebelik oranlarının ortalama %25-40 arasında değiştiğini belirtirken, bireysel verim özellikleri yüksek damızlıklardan elde edilen cinsiyeti belirlenmiş embriyoların, suni tohumlama ile gebe kalamayan taşıyıcı hayvanlara transfer edilerek buzağı elde edilmesinin, ülke hayvancılığında verimi artırmak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

DİĞER HABERLER
İhracat Akademisi İkinci Dönem Mezunlarını Verdi

Ayrıca, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi Dekanlığı resmi internet sayfasında bu çalışmayı yayınlayarak, çalışmada emeği geçen başta doktora öğrencisi Hatice ŞENLİKCİ, Prof. Dr. Özen Banu ÖZDAŞ’ı ve ekipte yer alan hayvan bakıcısı Ömer TEMİZAY, Veteriner Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Barış ERMANOĞLU, Laborant Ayşenur ÇAKIR, Doktora Öğrencisi Mamet ÇEŞMECİ, Dr. Ramazan ARICI, Doç. Dr. Asiye İzem SANDAL, Prof. Dr. Serhat ALKAN ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal AK’ı kutlayarak başarılarının devamını diledi.

Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı resmi internet sayfasında bu çalışmayı yayınlayarak, çalışmada emeği geçen başta doktora öğrencisi Hatice ŞENLİKCİ, Prof. Dr. Özen Banu ÖZDAŞ’ ı ve ekipte yer alan hayvan bakıcısı Ömer TEMİZAY, Veteriner Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Barış ERMANOĞLU, Laborant Ayşenur ÇAKIR, Doktora Öğrencisi Mamet ÇEŞMECİ, Dr. Ramazan ARICI, Doç. Dr. Asiye İzem SANDAL, Prof. Dr. Serhat ALKAN ve  Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Kemal AK’ı kutlayarak  ve başarılarının devamını diledi.

Üyelerinin bu başarısı üzerine bir açıklama yapan Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER hayvanlarda dölveriminin artırılması ve hayvan ıslahının geliştirilmesi için önemli bir araç olan üreme biyoteknolojisinin ülkemizdeki olumlu gelişmelerinin hayvancılığımız adına heyecan ve umut verici olduğunu belirterek aşağıdaki ifadelerde bulundu:

DİĞER HABERLER
Slow Food'un İstanbul'da yapılanan Basın Toplantısı

“Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu olarak değerli üyelerimizin bu sevincini içtenlikle paylaşarak gurur duyduğumuzu belirtirken, yukarıda bahsi geçen tüm çalışma yürütücülerini, üyelerimizi, saygıdeğer hocalarımızı, katkı sunan tüm araştırıcılarımızı ve tüm çalışanları kutlar, başarılarının devamını dileriz.”


14 Şubat 2022. 14:53
4 1 Oy
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x